Vadregényes & magyar táj

Legszebb bringa útvonalak Magyarország vadregényes tájain

Bianca Gonçalves fotója a Pexels oldaláról

Két keréken

A bringázás ne feltétlenül jelentsen teljesítménytúrát. Utunk során a látnivalók és a kulináris csemegék is kerüljenek terítékre!

Leandro Boogalu fotója a Pexels oldaláról

Bicaj & Mi

A tökéletes nyaralás mindenkinek mást jelent, de a legtöbben akkor érzik teljesnek a kikapcsolódást, ha a kiruccanást összekötik a túrázással és a sportolással – akkor is, ha csak egy hosszú hétvégéről van szó. Kisebb tájegységek felfedezésének legjobb módja, ha biciklire pattanunk. Nézzük meg együtt ezeket a csodálatos kerékpártúra útvonalakat!

Hol találjuk a túra útvonalakat?

01.

Bajai Duna túra

Akik szeretnek a folyóparton tekerni, azoknak természetesen a Duna mentén található túraútvonalat ajánljuk. Baja mellett éppen ilyen helyet találhattok. Ha nagyobb gyerekekkel indultok útra, akkor érdemes a 40 kilométeres távot megcélozni, azaz Érsekcsanádtól Szeremléig letekerni. Baján feltétlenül látogassatok el a Sugovica –partra vagy a Petőfi-szigetre, ahol nyáron szabad- strand is van. A kisebb gyerekekkel akár ezt a kisebb városi távot is kipróbálhatjátok. A túra végén mindenképpen egyetek egy finom halászlét!

02.

Zselic

Érintetlen erdei környezetben, alacsony forgalmú közúton és erdészeti utakon haladó végig a túra. A Zselicség már térképről nézve is hívogató bringásterep, a dimbek és dombok közt vékony, sárga utak kanyarognak. A kerékpárút a Zselicet átszelő, már meglévő két utat köt össze. Az egyik Szennát Kardosfán át Simonfával, a másik Bőszénfát köti össze Lipótfával. Az új összekötő út a Zselici Csillagpark Látogatóközpontot a Látogatóközponthoz tartozó, helyi népi építészeti remekkel, „Lidi néni" házával kapcsolja össze, mely megjeleníti a Zselicre jellemző betyárvilág legendás alakjait. 2016-ban Kiváló Európai Desztináció díjat kapott Zselicben az új útszakasz. Az a csodálatos benne, hogy a tájvédelmi körzetet is érinti. Szinte minden faluban kínálnak jófajta zalai dödöllét, de megkóstolhatjuk híres gálosfai szarvasragut polentával és burgonyafánkkal.

03.

Dunakanyar

Magyarország egyik legszebb és legjobban kiépített kerékpáros túraútvonala a Dunakanyarban található. A túra Zebegényből indul, és Vácig, vagy akár Gödig is letekerhetünk. Budapesttől Leányfaluig kiépített kerékpárúton, utána főútvonalon csodálhatjuk a természeti környezet szépségeit. A Börzsöny, a Pilis és Visegrádi-hegység között futó Duna itt mutatja meg az egyik legszebb arcát. Ezen a túravonalon nemcsak a testünket edzhetjük, hanem igazi lelki feltöltődésben is részünk lehet a csodálatos Dunakanyar panorámájának köszönhetően. A táv körülbelül 90 km.

04.

Kőszegi-hegység

Varázslatos erdei környezetben a nyugati határszélhez rövidtávon, de erős szintemelkedésű mellett kerekezhetünk egészen Kőszegig. A Kőszegtől délre elterülő hegység közel 900 méter magas csúcsa az Írottkő. A hegy lábánál vezető, kijelölt kerékpáros-barát utakon nyugodtan lehet haladni. Az itt kiépült Natúrparkot és a cáki pincesort lassabb tempóban érdemes végigjárni. Egyik legjellegzetesebb színfoltja a Cák melletti csodás gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor. Ha szerencsés időpontban érkezünk a népi kismesterségek bemutatóhelyére, Velembe, a kirakodó vásárt érdemes végignézni. A táv körülbelül 40 km.

05.

Őrség

Az Őrségi Nemzeti Park hazánk legfiatalabb nemzeti parkja, a biciklitúrázók paradicsoma. Az Őrség központja, Őriszentpéter a kerékpáros kirándulások kiindulópontja, ahonnan napi 40-80 kilométeres tekeréssel meglátogathatjuk a tájegység látnivalóit. Dimbes-dombos utakon tekerhetünk. A környék zöldellő legelői, védett erdőségei, kristálytiszta forrásai és tavai felejthetetlen kirándulásokat ígérnek. ne felejtsük el megkóstolni a helyi jellegzetességeket sem, a tökös-mákos rétest, a szárítottvargánya-levest vagy a jól ismert dödöllét.

06.

Tatai Öreg-tó

Családoknak, baráti társaságoknak, romantikára vágyóknak ajánljuk. Akik már kicsit edzettebbek, azoknak érdemes tovább lépniük és új kihívásokat keresniük. Ilyen a tatai Öreg-tó körüli út, amely szintén a könnyű utak közé sorolható. Összesen 7 kilométer hosszan lehet tekerni, ez a táv is könnyen teljesíthető gyerekekkel. A túra során feltárul előtted a tatai Öreg-tó és közvetlen környezetének csodálatos élővilága, a romantikus Tatai vár. Tata a vizek városa. Rengeteg forrás, tó, vízfolyás található itt.

Ez is érdekelhet

Szomszédolás

Szomszédolás nem mindennapi szállások szomszédainknál Image by booking Melyikben töltenénk el egy éjszakát? Drakula kastélyában? A Dunán egy lebegő hostelben? Csipkés gránitsziklák és titokzatos erdőségek között ? Nem kell messze utazni ahhoz, hogy csodát lássunk! A szomszédos országaink is számos természeti látnivalót kínálnak számunkra, hiszen mélységek és magasságok, zuhatagok, tavak csillogása, templomok titka, várak büszkesége

Tovább olvasom »

Mesebeli erdei faházak erdeinkben, ahol télen is élmény a pihenés

Erdeink Varázsa Mesebeli erdei faházak erdeinkben Image by Fekete rigó „Lombos fák alatt, a csend és nyugalom lágy ölén könnyedén kipihenhetjük fáradalmainkat. „ Az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb építészeti és már- már életmóddal és életérzéssel is összefüggő trendje a kicsi erdei faházak, kabinok iránti rajongás. Azok, akik nem kifejezetten strandolós típusok, inkább az erdők felé

Tovább olvasom »

Vidék varázsa, avagy elbűvölő vendégházak nyomában Magyarországon

    Vidék & Varázs Elbűvölő vendégházak itthon ! Image by Free-Photos from Pixabay „Elbűvölő házikó mező közepén, meghitt erdei búvóhely pasztellszín zsalugáterekkel, tornácos üdülő az öreg körtefa tövében… „ A luxusszállodák és wellness-hétvégék helyett sokan már sokkal szívesebben vonulnak el a világ szeme elől, valami olyan helyre, ahol a lélek is könnyen megpihen. Menedékek,

Tovább olvasom »

Fancy helyek Magyarországon

Glamour & Camping ez ám glamping a javából! Lombház, buborék sátor, magtár, luxus jurta, barlanglakás, régi Csepel teherautó, cigánykaraván? – Igen! És az mind Itthon! A modern kényelem és nomád, természetközeli életérzés ötvözéséből alakult ki a mára már új trendként hazánkba is bevonult glamping mozgalom. Igazi kaland, és izgalom, mi vár majd az adott helyen,

Tovább olvasom »
Scroll to Top