Relax & Spa

Legjobb hazai fürdővárosok 2022-ben

Dương Nhân fotója a Pexels oldaláról

Szabad ég alatt fürdőzni, miközben színes falevelekkel teli a természet igazán megnyugtató és felemelő érzés.

A gyönyörű magyar városok termálfürdői télen-nyáron jó úti célt jelentenek. Magyarország termál- és gyógyvíz-nagyhatalom, amit nemcsak nyáron érdemes kihasználni, de ősszel és főként télen is remek lehetőségeket nyújt a lazításra vagy gyógyulásra vágyók számára.

Döbbenetes, de az ország területének háromnegyede alatt gyógyhatású forrás vagy termálvíz rejtőzik.

Igaz, Budapestet szokás a gyógyvizek városaként emlegetni, de a fővároson kívül is van lehetőség kellemes, meleg fürdőzésekre.

ivabalk képe a Pixabay -en.

Hévíz mediterrán mikroklímája a tó főbejáratához vezető Schulhof Vilmos sétányon érzékelhető leginkább. Kora tavasztól késő őszig nyíló színpompás virágok, egzotikus örökzöldek, egy platánfasor és a platánokkal egyidejűleg ültetett kőris, mocsárciprus, kínai ősfenyő díszíti a promenádot.

Hévízi gyógytó a világ legnagyobb természetes termáltava. Sőt a Hévízi-tó biológiailag is aktív, vize négy napon belül teljesen kicserélődik. A tó medrét vastagon radioaktív gyógyiszap borítja.

 A maga nemében egyedülálló hévízi iszap, a benne lévő sók és vegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.

 Ha még nem fürödtél a tóban, épp itt az idő kipróbálni. Azért az úszógumit még a jól úszóknak is érdemes igénybe venni, hiszen a tó legmélyebb pontján 38 méter mély. A tó legszebb növénye, a tündérrózsa Hévíz szimbóluma. Leveleik tó párolgását fékezik, a fenéken szertekúszó indák pedig a rádiumos gyógyiszapot védik.

A szálloda csupán rövid sétatávolságra (200 méterre) található a hévízi tófürdőtől, mely a világ legnagyobb természetes meleg vizű forrástava. Az áttetsző vizű tó egész évben igazán különleges élményt kínál az ide látogatóknak: télen levetni a nagykabátot és egy szál fürdőruhában kellemesen lubickolni a csábítóan gőzölgő termálvízben, nyáron pedig a tavirózsákkal körülölelt tóban lebegni és úszkálni.

Forrás: www.bukfurdo.hu

Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött: felbecsülhetetlen értékű a hévízkincse, szubalpin a klímája, természetben gazdag a környezete és fejlett az infrastruktúrája. Az egyedülálló összetételű – alkáli hidrogén- karbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok, valamint ivókúra formájában az emésztőrendszeri megbetegedések kezelésénél alkalmazható hatásosan. Az árnyas fákkal borított parkterületen fedett, félig fedett és nyitott medencék csábítanak fürdőzésre.

Számos gyógyvizes, sportolásra alkalmas, családi, illetve gyermekmedencékkel állnak a vendégek rendelkezésére.

A fedett élményfürdő minden korosztály számára felüdülést nyújt: a sodrófolyosóval, pezsgőágyakkal, nyakzuhannyal felszerelt élménymedence, a pezsgőmedence felejthetetlen élményt ígérnek. A kisebb gyermekek vidáman pancsolhatnak a gyermekmedencében, valamint a tenger alatti vízivilággal ismerkedhetnek meg az interaktív elemekkel felszerelt Cápabarlangban.

“A 120 éves kúriából kialakított vendégházban 6 egyedi stílusú szobából választhatsz. A vadregényes kertben az öreg gesztenyefa alatt saját termesztésű boraikat is megkóstolhatod vagy grillezhetsz, bográcsozhatsz kedvedre.  Amíg a gyerekek a kertben játszanak igény esetén fedett teraszon vagy a hűvös pincében a ház borászának vezetésével borkóstolásra is van lehetőséged. Ha vendégük leszel a kőház adta klíma, a szíves vendéglátás és a jó tájborok biztos marasztalni fognak. A Káli-medence és a Balaton is számtalan programmal vár, nagy kedvenc, a Fülöp-hegyi kilátó. Remek napfelkelte-néző hely.

Forrás: www.hungarospa.hu

1925. október 26-án csodálatos esemény történt Magyarország egyik alföldi városkájában, Hajdúszoboszlón. Szénhidrogén kutatások nyomán 1091 méter mélységből földgáz társaságában felszínre tört az a különleges, 73 Co-os víz, amelynek gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bebizonyosodott.

Európa legnagyobb fürdőparkja strandból, uszodából, aquaparkból és élményparkból, valamint gyógyfürdőből áll.

A  hajdúszoboszlói  gyógyfürdő 3 fedett és 4 nyitott gyógyvizes medencéjének jódos, brómos, konyhasós gyógyvize elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. A  strand és élményfürdőben tizenhárom – úszó-, hullám-, pezsgő- és gyermekmedence – közül választhat a strandoló. A  mediterrán tengerpart fokozatosan mélyülő, hullámzó óriásmedencéje a csónakázótótól gáttal van elválasztva. Homokos partja és pálmafái a tengerparti fürdőzés élményét keltik. Az Aquaparkban  kilenc különféle pályából választhatnak a csobbanás szerelmesei.

A gyógyfürdő közvetlen közelségében épült a szálloda. A létesítmény stílusa, modern, formabontó kialakítása és eleganciája egy új látványt, egy új színfoltot képvisel. A teraszokról a kilátás lenyűgöző. Szemben az Aqua Palace épülete, valamint a csónakázó tó szelíd látványa tárul elénk.

Hotel Silver Hajdúszoboszlón, a világszerte gyógyvízéről híres kelet-magyarországi fürdőváros szállodanegyedében, a Városi fürdő és az Aquapark szomszédságában található. A város a híres Hortobágyi Puszta szélén helyezkedik el.

Forrás: www.sarvarfurdo.hu

Sárvár legfontosabb vonzereje az itt található kétféle gyógyvíz.

A gyógyfürdő szárnyban elsősorban a pihenésé a főszerep, itt találhatóak a gyógyvizes medencék és az élménymedencék. A családi szárnytól elkülönül, így itt zavartalanul élvezhetik a vendégek a lazító, melegvizes, relaxáló fürdőzést.

A kiváló minőségű sárvári gyógyvízzel töltött medencékben a selymes víz átjárja a testet és lelket, feledtetve a hétköznapok gondjait, gyógyírt jelentve a fájó ízületekre, reumatikus panaszokra. Az élménymedence vízbuzgárja, a vállmasszírozója, sodrófolyosója tökéletes kikapcsolódást kínál.

A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor és számos nyomelem. Hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére.

A 43°C-os alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz főként nátriumkloridot, hidrogén-karbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra, izomlazító fürdésre.

A felejthetetlen gasztronómiai élményekről változatos, ízletes, és nagy gonddal készült ételek gondoskodnak, melyek felelevenítik a tradicionális magyar konyha ízeit, a világkonyha remekeit és az innovatív fogások izgalmas világát. Testi-lelki feltöltődés a legnagyobb kényelemben. A szálloda vendégei fűtött folyosón, fürdőköpenyben sétálhatnak át a fürdő területére. ahol egész évben élvezhetik a különböző élményelemekkel felszerelt kül- és beltéri medencéket, próbára tehetik bátorságukat a különböző vízi csúszdákon vagy lubickolhatnak a családi és gyermekmedencékben.

A vár tövében az ország egyik legszebb gyógyfürdője, az egykori Almásy-kastély kastélyparkjában épült ki, s ma természet-védelmi terület. A  gyulai fürdő vize alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos ásványi anyag tartalma miatt barnás tónusú. Mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.

A Várfürdő gyógyászati részlege 1968-ban nyílt meg. Ugyanebben az évben az I. számú termálkút vizét gyógyvízzé nyilvánították. 1971-ben az akkori Egészségügyi Minisztérium a Gyulai Várfürdőt gyógyfürdővé minősítette.

Napsütötte síkság, rét, kiterjedt legelők, a festői Körösök övezte árterek, nádasok, körülötte erdők, idilli kertek és gyümölcsösök, kecses falvak, kisvárosok, köztük a 32 ezer lakosú Gyula, pár kilométerre a magyar-román határátkelőtől. Itt a kulturális sokszínűség a mindennapok története, magyar, német és román hatások befolyásolják a szokásokat, a konyhát, a muzsikát, az élet apró mozzanatait.

Gyula az egyik legszebb fürdőváros. Magyarország egyik legnagyobb zeneszerzőjéről elnevezett Hunguest Hotel Erkel***/**** kellemes környezetben, barátságos légkörben, szeretettel várja vendégeit. A szálloda az Alföld déli részén, az enyhe klímájú, hangulatos, történelmi fürdővárosában – Erkel Ferenc szülővárosában – Gyulán található, a régmúlt időkről mesélő ősfákkal övezett csónakázótó és a több mint ötszáz éves gótikus téglavár szomszédságában, közvetlen átjárással az ötcsillagos minősítésű Várfürdőbe.

A Zalakarosi Fürdő első fedett épületét 1975-ben vehették birtokba a vendégek. A jellegzetes, legyező alakú tető alatt 2 gyógyvizes medence található, amely a fürdőkúrára érkező, gyógyulni vágyó vendégek körében közkedvelt.

A több mint 2000 méter mélyből feltörő, 96 C°-os zalakarosi gyógyvíz összetétele alapján alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos víz, melyben a jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte igen ritkán előforduló. Európában egyedülálló. A  zalakarosi víz a következő betegségek gyógykezelésére alkalmas: mozgásszervi, idült gyulladásos és degeneratív ízületi bántalmak, idegrendszeri zavarok, szív és keringési rendszer elváltozásai, anyagcserezavarok, krónikus nőgyógyászati betegségek.

A fürdő Magyarország egyik legnagyobb élményfürdője. A gyerekeknek szóló mesestrandon túl élményfürdővel, adrenalin csúszdaparkkal és komplex fürdőkúrákkal, vízgyógyászati- és masszázslehetőségekkel várja minden pihenni és kalandra vágyó korosztályt. A fürdő ikonikus kupolás gyógymedencéje egy teljeskörű renoválást követően teljes pompájában várja a gyógyulni, relaxálni vágyókat.

A Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa a térség első nemzetközi lánchoz tartozó szállodája, amely a méltán híres Zalakarosi Gyógy- és Élményfürdő közvetlen szomszédságában található. A vendégek a szállodából egy fedett folyosón keresztül sétálhatnak át a fürdő épületébe. Áraink minden esetben tartalmazzák a fürdőbelépőt.

Harkány az egyik legrégebbi és legkedveltebb gyógyüdülőhely Pécs és a Villány-Siklós borvidék közelében.

A gyógyfürdő Európában egyedülálló gyógyvize klinikailag igazoltan alkalmas mozgásszervi problémák, nőgyógyászati panaszok, valamint bőrbetegségek (psoriasis) gyógyítására. Az egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence 110-153 cm vízmélységgel és 34-38 C víz hőfokkal segíti a vendégek gyógyulását.

A Harkányi Gyógyfürdőben nem csak a gyógyvíz spontán hatása érvényesül. Természeti adottságai kitűnőek: kedvező éghajlata, a gyógyfürdő mikroklímája, és az évi 2100-2200 napsütéses óra kiváló kiegészítője egy gondosan megtervezett fürdőkúrának.

A wellness egyfajta életforma, így egész lényünket és gondolkodásunkat átjárja. Lépjen ki családjával a derűs hétköznapokból és a város zajából. Dráva Hotel Thermal Resort a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában, csendes, zöld környezetben várja vendégeket. A harmonikus környezet, a kristálytiszta levegő, a wellness és gyógyrészleg, a gondozott park teljes nyugalmat és feltöltődést kínál a vendégek számára. A Dráva menti Dél-Magyarország gazdag történelmi hagyatékaiban, kulturális és természeti látnivalókban. A villányi borvidék és borút messze földön híres. Töltődjön fel testileg-lelkileg a Dráva wellness központjában, ahol fedett élménymedence, pezsgőpad, nyakdögönyöző, jacuzzi, élménytorony, napozóterasz, drinkbár áll a vendégek rendelkezésére.

Egerszalók Heves megyében, Egertől 5 kilométerre délre, a Mátra és Bükk között, a Laskó-patak völgyében fekszik. Méltán híres termálvize mellet, természeti értékeivel és híres boraival várja a látogatókat. A hegyekkel övezett Egerszalók az Egri történelmi borvidék része.

Egerszalók legfőbb nevezetessége a település déli részén feltörő hévízforrás, amelyre gyógyfürdő és élményfürdő létesült.

Az Egerszalókon 410 méterről feltörő, csaknem 70 Celsius fokos vízre 1961-ben leltek olaj és földgáz után kutatva egy próbafúrás során. A feltörő víz kalcium-nátrium-hidrokarbonátos hévíz, fluoridos, jelentős kéntartalommal, magas szabadszénsav és meta-kovasavtartalommal.

Az Egerszalóki gyógyvíz klinikai vizsgálata, valamint a gyógyulási tapasztalatok alapján a következő betegségek gyógyítására alkalmas:

  • ízületi betegségek
  • gerincbetegségek
  • csontbetegségek
  • izom és ínbetegségek
  • idegrendszeri betegségek (idegzsába és ideggyulladás)
  • kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai
  • nőgyógyászati gyulladások

Az Egészségügyi Minisztérium az Egerszalóki termálvizet gyógyhatásúvá minősítette. A kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb minősítést kapta.

A Saliris egy összetett fantáziaszó, jelentése „sószivárvány”. Utal egyrészt az Egerszalók jelképévé vált sódombra, másrészt arra a sokszínűségre melyet a Resort nyújt. A szálloda különlegessége a Sódomb, amely az évek során egyedülálló jellemzői miatt a környék szimbólumává vált. Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény még két helyen található a világon, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban. A termálforrás a gyógyvizek kategóriájában a legjobb besorolást kapta.

 

A Thermal Hotel Visegrád fürdője, a Lepence Spa 7 medencével várja a vendégeit a Dunakanyar egyik legszebb részén. A hotel wellness központját magas vas-, kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvíz táplálja, mely a szállodától csak néhány méter távolságra tör a felszínre.

A közismerten összehúzó és gyulladáscsökkentő hatású termálvíz a magas kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonát tartalma mellett a szervezet számára fontos nyomelemeket, valamint alacsony sótartalmú alkaloidokat is tartalmaz.

A történelmi jelentőségű csodálatos Visegrád egyik legexkluzívabb hotelje a Thermal Hotel Visegrád****superior. Wellness centruma korinthoszi oszlopokkal díszített építészeti különlegesség, kialakításában nem csak a görög művészet, hanem a török is nyomot hagyott. Az uszoda falán latin nyelvű feliratok ékeskednek. További jellegzetesség a tepidáriumban található ivókút, melyből régen valódi bor folyt, napjainkban ezt gyógyvíz helyettesíti. Az úszó- és termálmedencék mellett szabadtéri- és gyerekmedence is található. A hotel különlegességét a szobákból nyíló gyönyörű panoráma mellett termálvize is adja, valamint a Pilisi parkerdő szomszédságának kellemes nyugalma teszi még értékesebbé az itt töltött pihenést.

Az Európában egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű vízben lazítani.

A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké – nem éri el az 1000 milligramm/litert sem – így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

 

Vendégek több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetnek, élvezhetik a vadvíz vízáramának kellemes masszírozását. Hallhatják a csillagterem sejtelmes visszhangját és közben megcsodálhatják az Európában egyedülálló természeti képződmény különleges formáit.

Elképzelte, hogy a Bükk hegység lábánál gyönyörű, erdős környezet fogadja minden ébredéskor? Ahogy sétálgat a parkban? Ahogy egy kellemes csobbanás után a testi-lelki méregtelenítés forró gőzében nyújtózik el a szaunában, majd egy izmait kényeztető masszázs megkoronázza mindezt? Ha már képzeletét elég szabadjára eresztette, ezt is felülmúlja egy igazi természeti csoda, a Barlangfürdő természet alkotta termeinek harmóniája és az a folyékony arany, amely egészségét hivatott formában tartani és megújítani.

A hegykői gyógyvíz gyógyhatása

A hegykői gyógyvíz idült mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas, szakorvosi javaslat alapján. Jó eredménnyel alkalmazható rehabilitációs kúraként

  • gyógyult csonttörések,
  • ficamok,
  • ízületi rándulások,
  • izomhúzódások kezelésére.

A termálfürdő rendszeres használata oldja a sportolással, fokozott izommunka igénybevételével járó megterhelést. A vízfelszínről felszálló és belélegzett vízgőzök előnyösen hatnak a légúti panaszokra.

A hegykői termálfürdő a Fertő-táj védett természeti környezetében, fedett és nyitott medencékkel, kiváló minőségű gyógyvízével egész évben várja a gyógyulni, sportolni, vagy éppen csak pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeit. Nyáron a hűs, ásványvízzel feltöltött, feszített víztükrű medencék, télen a fedett wellness-medence, vagy hóesésben akár a forró, nyitott termálmedence csábítja a vendégeket.

 

Aki felkeresi a Szidónia Kastélyszállodát egy lassan feledésbe merülő korszak különleges világával találkozhat. A romantikus kastély- szállóban, Röjtökmuzsaj “röjtökén” megérezheti a régi idők hangulatát, de élvezheti a jelen kor kényelmét is. Ma testi-lelki-szellemi megtisztulást, felfrissülést, angyali étkeket, különleges erőteret, békességet és kényeztetést ígérünk

E-MAGAZIN

Utazol valahova?

[booking_product_helper shortname="booking magyarország keresőmező"]

Szűkítsd a találatokat szűréssel

Szabd személyre a keresésedet a szűrők segítségével – például az árkategóriára vagy a medencére vonatkozóan –, így pontosan az jelenik meg, amit keresel.

Szűkítsd a találatokat szűréssel

Szabd személyre a keresésedet a szűrők segítségével – például az árkategóriára vagy a medencére vonatkozóan –, így pontosan az jelenik meg, amit keresel.

Foglalj stresszmentesen

Az adataidat biztonságosan tárolják a globális biztonsági alapelveket követve.

Érkezz meg, és érezd jól magad!

A szállás tulajdonosa csak egy üzenetnyire van, ha bármilyen kérdésed van. Helyi tippeket és tanácsokat is tud majd adni.
Scroll to Top