Jahorina, a csiszolatlan gyémánt/Bosznia Hercegovina
A blogunk legelején írtam, hogy a telet itt, Jahorinán szoktuk tölteni síeléssel, boardozással, hószánazással immáron 10. éve. Karácsony után megtaláltok minket a hegyen egészen tavaszig. Ismerjük és szeretjük a helyieket és ennyi év után ők is befogadtak minket.
Autóval
Mohács – Udvar – Eszék – Đakovo– Vrpolje – Slavonski Šamac – Belépés Bosznia Hercegovinába – Bosanski Šamac ( tankolás, pénzváltás : Gazprom benzinkút ) – Modriča – Kotorsko – Doboj – Zenica – (A1 autópálya ) – Szarajevó – Pale – Jahorina
Összesen: 800 km oda-vissza / 6 h Bajáról Szarajevó
Útdíj az útvonalon személyautóval
Autópályadíj oda-vissza – 12 KM (BiH) / 6 €
Benzin oda-vissza – 20 000 Ft

Repülővel
Kiváló összeköttetés van a reptér és a síparadicsom között. Tavalyi év óta a Wizz Air indít közvetlen járatot Budapestről Szarajevóba szuper áron.
A reptérről transzferrel juthattok fel a hegyre, kb. 40 €/autó/egyirányú út áron.
Síeltél/Snowboardoztál már az 1984-es téli olimpia színhelyén?
No, az olimpia óta rengeteg fejlesztéseken estek át:
- 3 db Leitner 6-os felvonó, 2 db kabinos felvonó repít a magasba
- az olasz Snow star cég által 46 hóágyú került telepítésre a pályákon
- számos új ratrak tartja karban a 47 km-es “rendszert”
- sok-sok hóágyú biztosítja a tökéletes havat és várja, hogy felfedezd minden szegletét
- 2018/19-es szezontól újabb 25 db hóágyút telepítettek, így 70 %-ban lefedett a pályarendszer
- a hegycsúcson egy mesterséges tó, azon kívül még 2 db tó lett telepítve, így táplálva a hóágyú rendszerét
- újabb pályákat nyitottak, így 47 km lett hossza a pályarendszernek









Hol szálljunk meg?
A fejlesztések során a szálláshelyeket is felújították, új 3-4 csillagos hotelek létesültek, és folyamatosan fejlesztik a hóágyúrendszert is. Számos olcsó pályaszállás közül lehet választani. Síkölcsönzés, oktatás és szerviz van. A vendéglátók kedvesek, vendégszeretőek, az árak pedig olcsóbbak, mint más európai szintű síterepen, de ki tudja, hogy meddig.
Rengeteg szállás várja a csúszni vágyókat, melyekben helyi specialitásokat is kipróbálhatók. Boltok, pizzeriák, éttermek sokasodnak jobbnál – jobb ételekkel, fergetegesen jó áron. Hétvégente a klubokban helyi zenészek szórakoztatnak. A nyugalom és az emberek szeretete érezhető a hegyekben.
Kedvenc szállodáink
Jahorina az 1984-es olimpia egyik helyszíne volt, Szarajevótól mindössze 28 km-re fekszik. A 2009/10-es szezonban komoly fejlesztésekbe kezdtek, melynek eredményeként átadtak két új védőplexivel ellátott 6 személyes ülőliftet. Így a síparadicsomot öt ülő- és három húzólift szolgálja ki, melyek óránként akár 10.000 téli sportoló szállítására is képesek.
A pályái 1300 és 1916 méter között terülnek el, összesen több mint 47 km hosszúságban. Éjszaka kivilágított lejtő csalogatja a téli sportolókat villanyfényes csúszásra. A felsőbb szakaszokon, a fahatár felett nagyszerű mélyhó-terepek vannak a freeride kedvelőinek.Tökéletes minőségű pályarendszer jellemzi a jahorinai síközpontot, ami teljes mértékben megfelel mind a kezdő, mind a profi szinten művelő sportolók számára. Az aktuális ski pass árakat ITT tudjátok megnézni, a pálya térképét pedig INNEN tudjátok letölteni! Az árak KM-ben vannak megadva (konvertibilis márka = 1 KM = kb. 166 Ft – 2019-es adat).
Mit és hol érdemes enni?
Rengeteg füstös kis kocsma, panorámás téli kert hangulatú étterem, alpesi stílusú, nyitott tűzhelyes poharazó vár minket fenn a hegyen. Szétszórtan helyezkednek el a pályák mentén, így szuper kis gasztro/kocsma túrában is részt vehetünk sportolás közben.
TOP HELYEK A HEGYEN:
- Ognjište Jahorina, Poljice – friss pisztráng (patrmka), vegyes hústál (Mješano meso) sem rossz döntés, de az én személyes kedvencem a paraszt ebéd, ami a bosnyák konyhára jellemző ételekből áll – (seljakči ručak). Négy fajta ételt kínálnak egy tányéron, mindegyikből egy kis kóstolót. Ha nem annyira éhes az ember, akkor a borjúragu leves (Teleća čorba) a tökéletes választás, amit cipóban szervíroznak.
- Koliba / Hotel Termag, Poljice – aki édesszájú, az a hotel különálló épületében talál magának bőven édességet. Tipikus török eredetű baklavától a friss gyümölcsös tortákig.
- Rajska vrata, Prača pálya indulásánál – napközben becsúszhatunk egy porció uštipci-re, amit kajmak-kal esznek. – lsd. lejjebb a balkáni ízek kalauzánál.
- Restoran Ogorjelica, Hotel Lavina alatt – balkáni országokban nem szokásom olasz ételt enni, de itt a pizzát kik kell próbálni, mert még mindig a régi sparheltben sütik.
- Restoran Krčma, Poljice – vasedényben sült borjú krumplival (teletina ispod sača sa krompirom) vagy csevap ( Čevapi u lepinji) lepényben. Végezetül pedig, forralt pálinka (Kuvana rakija). Ez alap ezen a helyen.
AHOVA MUSZÁJ BEÜLNI EGY FORRALT BORRA / SÖRRE:
- Ski Caffe & Bar Peggy
- Caffe Royal
- Koliba Mladost
- Kafe bar Kristal / Hotel Kristal

















ÉRDEKESSÉG:
1984-ben Jahorinan tartották meg a téli olimpiai játékokat. Akkoriban a síközpont a legnagyobb virágzását élte. Köszönhetően a jahorinai pályarendszer adottságának és az olimpiának a környékbeli sípályák is fejlődésnek indultak – Bjelašnica, Trebević és Igman. Abban az évben a téli olimpiára pályázó oszágok között szerepelt Japán és Svájc, mégis Jahorina nyerte el a kandidátust. Az olimpia mellett számos európai és világ versenyeket rendeztek itt. Legfőképpen ez volt a mozgatórúgója annak, hogy modernizálják a síterepet és újból régi fényében tündököljön és nem utolsó sorban, hogy felvegye a versenyt európai testvéreivel.


A síelésen és boardozáson kívül számos elfoglaltság közül választhatunk. Többek között paragliding, túrázás a kijelölt havas lankákon, szánkózás, hógolyózás, sífutás és nagyokat sétálhatunk és gyönyörködhetünk az idilli tájban. Ha ennél is többre vágyunk rendelkezésünkre állnak a speciális ratrakok, lovas – és motorosszánok a hegy bebarangolásához. A pályák közvetlen közelében elterülő napozóteraszokon élvezhetjük a napfényt, megízlelhetjük a helyi specialitásokat, hallgathatjuk a helyi zenét és táncra is perdülhetünk, ha szeretnénk. Szemtanúi lehetünk a vakmerőbb snowboardosok és síelők által bemutatott trükköknek is.
A sípályák közelében számos 3 és 4 csillagos hotel épült, ami többnyire egész évben látogatható. Felszereltségükben a paletta nagyon színes. Megtalálhatóak minden kényelmet kiszolgáló apartmanok és szobák, amik a modern és a rusztikus stílus ötvözetében épültek fel. Megjelenésük visszarepít minket a természetbe, de egyidejűleg nem enged el a jövőtől, így kellemes kikapcsolódást biztosít számunkra. Az éttermek nemzeti és külföldi konyhával, hazai borokkal bűvölik el az idelátogatókat. Aki esténként aktív pihenésre vágyik, ellátogathat a wellness központokba, ahol fedett medencék, jakuzzik, szaunák, gőzkabinok, masszázsszobák, fitnesz klubok és edzőtermek várják az ide eljövőket. A hotelek lehetőséget adnak a felszerelések kölcsönzésére és karbantartására egyaránt.
Azok, akik kezdők és kacérkodnak a téli sport rejtelmeivel vagy éppen profibb szinten szeretnék elsajátítani a sportot, igénybe vehetik a síiskolákat, ahol profi síoktatók és snowboard insztruktorok vesznek kezelésbe.
Gasztronómia / A bosnyák konyha
Az ételek és a receptek olyanok, mint az emberek és a zene: utaznak, terjednek. Egyes területeken populárisak lesznek, majd azokon, ahol életre keltek, onnan útnak indulnak.
A bosnyák konyhára a legnagyobb hatást a 400 éves török uralom gyakorolta. Étlapjukon sok török étellel, illetve azok bosnyák variációival találkozhatunk. Pl.: hadzsi-cseváp, sis-cseváp, szogan-dolma, pita, baklava…stb. Az ételfogyasztást nagyban befolyásolja a vallási hovatartozás. Húsételeik általában birkából készülnek és leggyakrabban parázson sülnek. Konyhájukat a lágy ízek jellemzik, ami elsősorban a párolásnak köszönhető. Országszerte, az utak mentén rengeteg kis “autogrill” működik, ahol helyben sütött birkát, malacot ehetünk. A desszertjeik általában különböző töltelékkel készült rétesekből állnak. A többi süteményük rendkívül édes, cukorsziruppal, mézzel vannak gazdagon meglocsolva. A bosnyákok szívesen fogyasztanak még aludttejet is, főleg a csevap mellé.
A hotelek éttermeiben kulináris élvezetek szakemberei mesterkednek azon, hogy minél nagyszerűbb nemzetközi és hazai fogásokkal kápráztassák el a betérőket. Az igazi bosnyák ételek közé tartoznak többek között a piték (pite), bab szárított füstölt hússal (grah sa suhim mesom), töltött káposzta (sarma), házi kenyér árpalisztből és hajdinából (domaći hljebovi od ječmenog brašna, heljde) stb.
Nemzeti ital a szilvából és körtéből készült pálinka, megemlítendők a hercegovinai fehér, száraz borok (Pl.: Žilavka).
Balkáni ízek kalauza
Kajmak – Déli szomszédaink tejtermék különlegessége: megaludt, édes tejszín megsózva. A felforralt, majd lehűtött tehéntejet lefölözik, a tejfölt facsöbörbe rétegezik, minden réteget megsóznak, alacsony hőmérsékleten 15-20 napig érlelik.
Popara – A hazai konyha egyik olyan étele, amin generációk nőttek fel. Vízzel forrázott kenyér, amit borssal, sóval ízesítenek és joghurttal, kajmakkal és különféle sajtokkal tálalnak.
Proja – Kukoricalepény
Uštipci – sós, mini fánk, amit kajmakkal, kolbásszal, sonkával, szalonnával esznek
Kulen – Sertésvakbélbe töltött, fűszeres, füstölt kolbászféleség.
Ćevapi – ćevapčići – Egész Balkánra jellemző ez az étel, főleg a régi Jugoszlávia országaira, ahol a törökök uralkodtak. A receptek területenként különböznek. Különböző fajta darált húsokat használnak fel hozzá, mint például marha-, disznó- és borjúhúst. Bosznia Hercegovina területére az 1500-as évektől lett nemzeti fogás, amit a törökök hoztak magukkal annak idején. Vékonyabb lepényben (somun) szolgálják fel és különböző mártásokkal öntözik meg. Sok fajta módon készítik el. Ismertebbek a banjalukai (banjalučki), travniki (travnički), szarajevói (sarajevski) és a sis-csevap ( šiš-ćevap).
Pljeskavica – Az egyik legismertebb balkáni étel, a pljeskavica. Hagyományosan 3 féle húsból készítik, marhából, sertésből és bárányból, és kajmakkal vagy urnebesszel fogyasztják.
Hogy könnyebben boldoguljunk íme 1-2 étlapokon szereplő fogás:
Topla predjela – Meleg előételek
Pohovani sir (rántott sajt)
Girice (sült apró szardellák)
Grilovani šampinjoni (grillezett gomba)
Pura sa kajmakom (polenta kajmakkal)
Pura sa sirom (sajtos polenta)
Pura sa kiselim mlijekom (aludttejes polenta)
Kuvani krompir sa kajmakom (főtt burgonya kajmakkal)
Jaja po želji, kajgana, na oko, sa slaninom, sa šunkom, sa sirom
(tojás étel ízlés szerint, tojásrántotta, tükörtojás, szalonnával, sonkával, sajttal)
Sendvič lepinja, pršut, kajmak (sandwich sonkával, kajmakkal)
Popara, sir, kajmak (forrázott kenyér sajttal, kajmakkal)
Proja (kukoricalepény)
Kukuruz (kukorica)
Hladna predjela – Hideg előételek
Njeguški pršut (sonka)
Domaća kobasica (házi kolbász)
Čvarci (tepertő )
Švargla (disznósajt)
Pršut (sonka)
Livanjski sir (livanji sajt)
Sir iz ulja (olajban érlelt sajt)
Kajmak
Salata od morskih plodova (tenger gyümölcsei saláta)
Slana sardela (sós szardella)
Marinirani šaran (marinált ponty)
Hladna plata (hidegtál)
Tartar biftek
Uštipci sa sirom i kajmakom (fánk sajttal, kajmakkal)
Palenta (polenta, puliszka, kukoricakása)
Svinjska pečenica (malacsült)
Goveđa pečenica (marhasült)
Slanina dimljena (füstölt szalonna)
Kulen (vastag kolbász)
Romanijski kajmak (Romanija tartományból származó kajmak)
Travnički sir, kravlji (Travnikból származó tehénsajt)
Travnički sir, ovčiji (Travnikból származó birkasajt)
Kiselo mlijeko (aludttej)
Čorba – Levesek
Pileća (csibe leves)
Goveđa (marha leves)
Riblja (halászlé)
Čorba od tikvica (cukkini leves)
Čorba od spanaća (spenót leves)
Čorba vegeteriana (vegetáriánus leves)
Teleća čorba (borjú leves)
Čorba od gljiva (gombaleves)
Ječmena čorba (árpaleves)
Prilozi – Köretek
Pekarski krompir (sültkrumpli Pékné módra)
Restovana krompir (tört krumpli)
Pomfrit (szalmakrumpli)
Podvatak, kiseli kupus (hordóban savanyított káposzta)
Riža (rizs)
Tjestenina (tészta)
Blitva (mángold)
Kuhano povrće, karfiol, brokule, mrkva, krompir, (párolt zöldségek: karfiol, brokkoli, répa, krumpli)
Grilovano povrće, tikvice, patlidžan, luk (grillzöldségek: cukkini, padlizsán, hagyma)
Jela sa roštilja – Grillezett ételek
Pljeskavica
Punjena pljeskavica (töltött pljeskavica)
Teleća jetra (borjúmáj)
Teleći kotleti (sült borjúszelet)
Teleći ražnjići (rablóhús borjúból)
Teleći steak (steak)
Pileća prsa (csikemell)
Pileći ražnjići (rablóhús csirkéből)
Biftek sa grila (grillezett beef steak)
Kobasice(kolbászkák)
Mješano meso (vegyestál: csevap,pljeszkavica,kolbászkák, sülthús, szalonna)
Kremenadla(sült karaj)
Bijela vješalica (szűzpecsenye)
Pileći batak (csirkecomb)
Svinjski vrat (tarja)
Ribe – Halételek
Pastrmka na žaru (rostonsült pisztráng)
Orada na žaru (rostonsült royal durbincs )
Lignje na zaru (rostonsült tintahal)
Glavna gotova jela – Készételek
Grah, kobasica, suho meso (sűrűbab, kolbásszal, füstölt hússal)
Prebranac (sült bab szalonnával)
Goveđi gulaš (marha gulyás)
Bosanski lonac (agyag edényben készült egytálétel: hús, hagyma, répa, krumpli, paprika)
Dagara (húsból és zöldségekből készült egytálétel)
Srneći gulaš (őz paprikás)
Juneća šnicla u lovačkom sosu (marhaszelet vadas mártással)
Teleće pečenje (borjúpecsenye)
Teleća koljenica (borjú lábszár)
Pasulj, suva rebra, slanina (egytálétel: bab, füstölt borda, szalonna)
Kiseli kupus sa suvim mesom (savanyúkáposzta füstölt hússal)
Juneći gulaš (gulyásleves marhahússal)
Gulaš od divljači (gulyásleves vadhússal)
Lešo teletina (főtt marhahús öntettel)
Dimljena svinjska butkica sa kiselim kupusom i renom (füstölt sonka savanyú káposztával és tormával)
Piletina u dimljenom siru (füstölt sajttal tölött csirkemell)
Sarma ( töltött káposzta)
Mućkalica (lecsó hússal)
Teleći mišići u kajmaku (kajmakban főtt borjúlábszár)
Teletina ispod sača ( öntöttvasban, parázson sült étel: borjúhús, krumpli, zöldségek)
Glavna jela po narudžbi – Főételek rendelésre
Teleća šnicla (rántotthús borjúból)
Natur šnicla (natúrszelet)
Bečka šnicla (rántotthús sertésből)
Pariška šnicla (párizsi szelet)
Pohovana piletina (párolt csirkehús)
Piletina senf, sos (párolt csirkehús mustáros öntettel)
Piletina cary 300 g (currys csirke)
Biftek, sos 4 sira (beef steak 4 sajtmártással)
Biftek Pfefer (beef steak borsmártással)
Ramstek (hátszínszelet sütve)
Šašlik (rablóhús)
Rižoto sa piletinom i gljivama (csirkés gombás rizottó)
Rižoto sa piletinom i povrćem (csirkés zöldséges rizottó)