Photo by Inera Isovic on Unsplash

Isola Aurea

Krk, az Arany Sziget

Photo by Inera Isovic on Unsplash

Krk, a legnagyobb király a szigetek közt

Krk szigetéről sokáig úgy tudták, hogy az Adria legnagyobb szigete, de a folyamatos tengerszint változások miatt, már egyforma méretű a Cres szigettel.

Az ókori római elnevezés alapján Krk, az Arany Sziget (Isola Aurea) nevet kapta. A középkorban a horvát írásbeliség fellegvára volt, mígnem napjainkra az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. Kristálytiszta tengervíz, vad romantikus tájak, kellemes városkák, borok, juhsajtok jellemzik a szigetet. A helyi gasztronómiáról is csak felsőfokon beszélhetünk. A helyben termő alapanyagok, a partok mentén fogott halak a legjobb minőségűek.

Útvonal autóval

 Sok útvonalat kipróbáltunk, nekünk ez vált be (Mi Bajáról indulunk):

Mohács – Udvar – Eszék ( innét autópálya ) – Zágráb ( elkerülő – nem fizetős ) – Zágráb – Karlovac – Delnice – Ostrovica ( lehajtó ) – Krk város

Összesen: 510 km / 5 h

Útdíj az útvonalon személyautóval / Költségek a nyaralás alatt

  • Autópályadíj oda-vissza – 370 kn
  • Benzin oda-vissza – 60 l
  • Krk híd: 30 kn
  • Személyautó oda-vissza – 360 kn

Budapesttől 520 km-re van és kb. 5,5 órás-6 út.

Kedvenc szállásunk – Marbera Flora Villas – 4 fő / főszezonban/ 7 éj – összesen – 113 000 Ft / fő

Busz

Budapestről Flixbus-szal lehet Rijeka-ig utazni. (Átszállás Zágrábban, másik Flixbus járatra).

Repülő

Nincs légitársaság, melynek Budapest indulással közvetlen járata van Rijeka úti célhoz.

Közlekedés a szigeten

A szigeten belüli buszos közlekedés menetrendje, az egyes krki településeket összekötő buszok indulási és érkezési időpontjai ITT kereshetők le.

Vonat

Budapesttől Rijekáig lehet vonattal menni, Rijekából pedig busszal, 1-1,5 óra alatt lehet a szigetre jutni.

Autóbérlés

Keressen, hasonlítson össze és takarítson meg akár 70% -ot!

Kompjáratok

Rijeka-Krk-Rab-Pag-Zadar gyorshajó (katamaran), mely autókat nem szállít. Krk város kikötőjéből mindössze 1 óra alatt eljuthatunk Rijekába és persze vissza.

Látnivalók az útvonalon / autóval

A nyakkendő hazájának fővárosa, Zágráb

Horvátország fővárosa kellemes kontinentális klímával rendelkezik, így egész évben tökéletes célpontja lehet egy hétvégi kiruccanásnak, hiszen autóval is könnyen, alig néhány óra alatt elérhető. Ha pedig kifejezetten vízparti nyaralásra készülünk, akkor is érdemes egy kis kitérőt tenni és legalább egy napot eltölteni Zágrábban, mielőtt teljesen átadjuk magunkat a tenger hűsítő hullámainak. Szinte minden magyar turista elviharzik mellette, a körgyűrűt már ismeri, mint a tenyerét, de a városba még mindig csak kevesen merészkednek be. Zágráb felfedezésre vár, gyönyörű parkokkal, nyüzsgő belvárossal, hangulatos óvárossal vár mindenkit. Ideális megálló tenger felé, tengerről jövet.  – szuper szállások várnak mindenkit.

  • Programok megtekintése: ITT

Risnjak Nemzeti Park – Hiúzok hazája

Gorski kotarban elterülő erdős hegység legnépszerűbb lakójáról, a hiúzról (ris) kapta a nevét. Risnjak a Kvarner-öböl szigeteire és a szomszédos Szlovénia hegyeire nyíló, egészen az Alpokig terjedő pazar panorámájáról is híres. A természetbarátok a hegyek, az erdők, a vizek és a karsztalakzatok szépsége miatt látogatnak el a Risnjakra. Közülük legtöbben hegymászók, akiket különösképpen a hegység legmagasabb csúcsa körüli terület vonz. A Risnjak csúcsa minden évszakban ugyanolyan vonzó: télen, amikor hó borítja be, tavasszal, amikor a környező rétek virágba borulnak, nyáron, amikor menedéket nyújt a közeli tengerparton tomboló hőség elől és ősszel, amikor az erdők változatos színekben fürdőznek.

Aki töltene egy éjszakát arra nagyszerű faházak várnak az erdő közepén.

Nemzeti Park belépő / felnőtt 45 kn – ITT

Photo by np-risnjak.hr

Megérkezés a szigetre

Más szigetektől eltérően a közlekedési összeköttetések kivételesen jók Krk és a szárazföld között közúton, légi úton és tengeri úton egyaránt. 1980-tól Krk-szigetet az 1430 méter hosszú krki híd köti össze a szárazfölddel. – A Titov most a világ egyik legnagyobb betonhídja

A legközelebbi nagyobb város Rijeka. A híd használati díja csak a szigetre történő belépéskor fizetendő.

Krk ideális célpont a gyermekes családoknak, a romantikát kereső pároknak, és az adrenalin löketre vágyó kalandturistáknak egyaránt. Változatos, szép, könnyen bejárható, mégis izgalmas. Azt hozol ki belőle, amit akarsz.

Krčki most, régebben Titov most, azaz „Tito híd” / Image by Lisa Eppinger

A sziget fővárosa Krk város, ami a mai napig őrzi középkorias jellegét, és itt található a Frangepánok vára. Krk városban található a Frangepánok erődítmény jellegű vára, ahonnan a dinasztia irányította a birtokait. A Frangepán-birodalom nem csupán Krk szigetét birtokolta, uradalmuk a szárazföldre is kiterjedt, egészen Senjig. Szálláshelyként azoknak érdemes Krk városát választani, akik szeretik a mozgalmas, nyüzsgő környezetet. A város és közvetlen környezetében találjuk a legnagyobb strand választékot az egész szigeten. A kikötőből sokféle hajóskirándulást tehetünk, pl. Rab szigetre (gyorshajóval), a Prvić szigeten lévő állat- és növényrezervátumba, vagy Goli otok hajdani börtönszigetre.  Krk jellegzetes hagymakupolás tornya kimagasodik a környező épületek közül. A kikötő mentén számtalan hajókirándulás közül is itt érdemes választanunk. Az egyik ilyen egész napos hajós kiruccanás Rab szigetére visz.

Látnivalók a szigeten / Sokszínű idegenforgalmi kínálat

Vrbnik

Ez a középkori hangulatú, sziklaszirtre épült város nem csak szép fekvéséről, hanem a világ egyik legkeskenyebb utcájáról is híres. A városka szűk utcái rekordot is döntenek: a Klančić utca éppen eléri a 40 centiméter szélességet. A város borászatáról híres, érdemes felkeresni a panorámateraszt és egy helyi fehér bor társaságában gyönyörködni a kilátásban. Szuper élmény lesz! Júliusban tartanak a Nyílt pincenapok, amikor lehetőség nyílik a vrbniki borospincék megtekintésére.

Ez a glagolita írás, a Frangepán hercegek, a céhek és a papok városa, a művészek városa. Ódon templomaiban megbúvó több misekönyv és évkönyv is tanúskodik nagy történelmi, nyelvtörténeti és kulturális jelentőségéről.

Vrbnik / Marvin Kastelic képe a Pixabay -en.

Baška

A gyermekes családoknak ajánljuk az Akvárium megtekintését Baškában, a város központjában. Itt megtekinthetők az Adriai-tenger horvát területén élő fajok példányai, melyek 20 akváriumban kerültek elhelyezésre több mint 200 m2-n. A baški Akváriumban található továbbá az adriai kagylók és csigák egyik legnagyobb gyűjteménye. A belépés 5 éves korig ingyenes.

Jeswin Thomas fotója a Pexels oldaláról

Aktív nyaralás a szigeten

Nézzük mit lehet csinálni?

    • Sétálni, túrázni, biciklizni a kijelölt túra útvonalakon.

TIPP!

Aki szereti az aktív nyaralást, ne hagyja otthon a bicajokat.

Aki többre vágyik, annak nagyon jó, hegyi ösvények is rendelkezésre állnak. A következő linken megtalálhatod a pontos gyalog utakat mindenféle hasznos adattal, magasságokkal, út nehézséggel: LINK

  • Ha maga szeretné megtekinteni a kék Adriai-tengert és közelebb kerülni színes lakóihoz, hozza magával búvárfelszerelését, mert Krk rendkívül gazdag csodaszép és lélegzetelállító búvérhelyekben:
    Plića Tenki-től, melynek csúcsa 3 méteres mélységben, a legmélyebb pontja pedik 40 m mélyen fekszik, és kiemelkedően gazdag állatvilág jellemzi (polipok, rákok, tengeri szivacsok), egészen a Peltastisig Šilo mellett, ahol vezetett túra során megtekinthetők a 1960-as években elsüllyedt görög hajó, a roncsai.
  •  Wakeboardozást Punatban, Krk délnyugati részén. Ehhez az extrém sporthoz csak jókedv és jó úszástudás szükséges.
  • Strandolni a tengerben
  • Különleges élmény Čižići településnél a Meline nevű iszapstrand. A gyógyhatásúnak mondott iszapban jó muri hemperegni, és vicces, hogy mindenki feketéllik. Elég nehéz autóval megközelíteni, de mindenképpen megéri.

Krk legszebb standja

Vela plaža / Image by Andorado

Feltétlenül látogassunk el a legdélebben fekvő Baškára is. Ebben az irányban található a sziget gyakran fényképezett vadregényes strandja is, a stara baškai part. Legszebb strandja az 1800 m hosszú, kék zászlós, kavicsos Vela plaža . A túrázni szeretők egyébként errefelé nem fognak unatkozni, mert a helyi Tourinform iroda prospektusai szerint 80 kilométernyi kiépített turistaút kanyarog Baška környékén.

Hol szálljunk meg?

Mivel a baškai szállások 20-40%-kal magasabbak, mint a többi szigeti szállás, érdemes ide inkább kirándulni jönni, és valahol máshol (pl. Malinskán, Šilón) megszállni. Készüljünk rá, hogy csúcsszezonban nem könnyű parkolóhelyet találni.

Sekély tengerpartja miatt gyermekes családoknak leginkább Malinska városát javasoljuk nyaralásra. Mielőtt lehajtanánk a település felé, az elágazásnál újonnan épült szupermarketben, a  Plodine-ben mindent megkaphatunk, ami nyaralásunkhoz kellhet. A településnek összesen 7 strandja van.

A sziget északkeleti, a szárazföld felé néző részén találhatjuk Šilo települést, mely elsősorban homokos öblei miatt kedvelt a kisebb gyermekes családok körében. Itt is számos apartman várja a turistákat. Az iszapkedvelők Mekkája Silo, hiszen a lassan mélyülő öbölben rengeteg gyógyiszap található és sokan keresik fel egy jó iszappakolás miatt.

Hol, mit együnk? / Helyi ételkülönlegességek, amit ne hagyj ki!

A gasztronómia iránt érdeklődő számára a Kvarner-öböl változatos élvezetet nyújt. Ebben a régióban fogják ki és készítik el a legjobb adriai scampi rákokat.

A szigetek és a tengermellék eredeti és legismertebb tésztája az isztriai fužira hajazó, de valamelyest vékonyabb és hosszúkásabb „šurlica”. A tésztát kinyújtják, felvágják és külön ún. „šurlicá”-ba formázzák, majd megfőzik, öntetekkel gazdagítják és más ételekkel tálalják. Krk szigeten főként báránygulyással kínálják a „baškai šurlicákat”, melyek más ételekhez, vagy akár a tenger gyümölcseihez is jól illenek. A šurlica készítésének és fogyasztásának hagyománya főleg a Belső-Krk-szigeti Dobrinj városkában maradt fenn.

Az észak-adriai szigetek igen különleges legelőinek köszönhető a jellegzetes zamatú juhtej. Krk szigeten, a fél kilósnál is kisebb tömegű sajtdarabokat, formajele- ket készítenek, melyek Vrbnik környékén labda alakúak, míg Baškánál négyszögletesek. Ha nem adnak túl rajtuk még új korukban, olívaolajban pácolva akár egy éven át is elállnak.

 

Scampi
by Dana Tentis / Pexels
Kvarner szigeteki sajtok
Kvarner shrimps
Previous slide
Next slide

Szöveg forrása: croatia.hr / http://www.utikalauz.hu / utikritika.hu / mostar.hu / hobbimazutazas.hu

Érdekességek

  • Különleges élmény Čižići településnél a Meline nevű iszapstrand. A gyógyhatásúnak mondott iszapban jó muri hemperegni, és vicces, hogy mindenki feketéllik.

    A gyógyiszapos partszakaszon az ízületi problémákkal küzdők kitűnő természetes terápiával gyógyulhatnak: az iszapot fel kell vinni a testre, hagyni a napon megszáradni, majd lemosni a gyógyító tenger vizével. Kiváló szórakozás nem csak reumásoknak!

  • Biserujka barlang – Krk északi részén, Rudine mellett található a 110 méter hosszú Biserujka barlang, ahol a hőmérséklet télen-nyáron egyaránt 10-13 fok között mozog, a páratartalom pedig 80 százalékos. A legenda szerint egy rabló kincsei találhatók a barlangban. – Belépő / felnőtt 30 kn – LINK
  • Silo partjaitól nem messze elsüllyedt hajó, a Peltastis roncs, amely búváraink egyik közkedvelt merülőhelye. A görög hajó 1968-ban egy viharban süllyedt el. A helyi babona szerint a kapitány szelleme a mai napig a hajón tartózkodik. Peltastis az észak-adriai térség egyik legjobb állapotban fennmaradt hajóroncsa.

  • Krk városban ugyancsak található Akvárium, melynek területén Terrárium is helyet kapott. A terráriumban megtekinthetők különleges és veszélyes állatfajok, mint pl. a királypiton vagy a kajmán, de ártalmatlanabbak is, mint a jemeni kaméleon, vagy a leopárd, gekkó, melynek a leopárdokhoz hasonló csíkos bőrének köszönheti nevét.

  • Silótól egy római villa maradványai felé elindulva a gyönyörű Murvenica-öbölhöz jutunk, kihagyhatatlan élmény!

Keress SZÁLLÁSOKAT a lenti keresőben!

[booking_product_helper shortname="krk sziget szállsáok"]
Scroll to Top