A romantikus Dugi otok

Dugi otok, azaz a “hosszú sziget” egy abszolút nyugodt, csendes, romantikus sziget. A sziget csorbítatlan természetes szépségéről híres. Ideális búvóhely azok számára, akik békés, pihentető nyaralásra vágynak. A sziget fő látnivalói a számos kisebb szigetet magába foglaló Telašćica-öböl Természetvédelmi terület, a sós vízű Mir-tó, a homokos Sakarun-öböl és a szép kilátást nyújtó út a sziklás, zegzugos part mentén. A romlatlan természeti szépségeket, a nyugalmas nyaralást keresőknek ideális hely.

Szépséges, harmonikus, “vidékies”.

Útvonal autóval

 Sok útvonalat kipróbáltunk, nekünk ez vált be:

Mohács – Udvar – Eszék ( innét autópálya ) – Okucani ( lehajtó ) – Bosanska Gradiska ( boszniai határátlépés ) – Banja Luka – Bosanski Petrovac – Bosansko Grahovo – Strnica ( határátkelő, vissza Horvátországba ) – Knin – Zadar ( Gazenica kikötő ).

Összesen: 560 km / 10 h kompozással együtt Bajáról, ha nem állunk meg a lent említett látnivalók egyikén sem!

Útdíj az útvonalon személyautóval / Költségek a nyaralás alatt

  • Autópályadíj oda-vissza – 200 Kn  + 4 €
  • Benzin oda-vissza – 70 l
  • Komp oda-vissza 1 főre / 60 KN
  • Személyautó oda-vissza – 360 KN
  • Szállás – Apartments by sea 2 fő / főszezonban/ 7 éj – összesen – 74 000 Ft összesen

Jadrolinija menetrend és az aktuális jegyek – IDE KATTINTS

Saharun Beach: Tényleg olyan, mint a képen / Forrás: Gorjanácz Liána

Látnivalók:

  • Sakarun beach
  • Kornati Nemzeti Park
  • Telašćica Nemzeti Park / Hatalmas sziklafalak / Kilátópont a Grpasnjakról / Jezero Mir – Sós tó
  • Golubinka barlang
  • Strasna barlang

 

Busz

Zadar elérhető Budapestről közvetlenül is, késő este induló busszal, a Flixbus járataival.

Repülő

Átszállás nélkül eljuthatunk Zadarba. Ryanair idén nyáron Zadar és Budapest között indít járatot hetente kétszer.

Közlekedés a szigeten

Helyi buszok közlekednek napi 5-ször Sali-Luka, Zaglava és Zman útvonalon.

Vonat

Vonattal (Budapest-)Zágráb-Split vonattal Kninig kell menni, és onnan egy másik vonattal Zadarig.

Autóbérlés

Zadar reptér felvétellel - Keressen, hasonlítson össze és takarítson meg akár 70% -ot!

Kompjáratok

Zadar-Brbinj komppal lehet a szigetre utazni. Az autóbuszállomástól és a vasútállomástól a kikötő 1,5 km-re van.

Hol szálljunk meg?

A szigeten megszállhatunk apartmanokban, 3 és 4 *-os szállodákban egyaránt.

A TelašćicaTermészeti Parkban lévő kiadó házikókban remek lehetőség nyílik az ún. Robinzon turizmusra, illetve motorcsónakot, csónakot és biciklit is bérelhetünk, ám a kempingezés nem engedélyezett.

Látnivalók az útvonalon / autóval

Krka Nemzeti Park

 Vízesései, sziklái lélegzetelállítóak. Különleges állat- és növényvilága figyelemre méltó, valamint régi építészeti műemlékek is megtalálhatók a területen. A nemzeti park Dalmácia szinte minden pontjáról könnyen és gyorsan elérhető, és ha van rá lehetőség, nem is érdemes kihagyni. A folyó alsó folyásán lévő szurdok közepén helyezkedik el a pravoszláv Krka-monostor, valamint több ősi építmény a víz feletti magaslatokon. Az idelátogatókat az aprócska néprajzi múzeumokká átalakított régi vízimalmok is elbűvölik, melyekben meg lehet nézni, hogyan is őrölték a búzát eleink. Ám a Krka Nemzeti Park fő látványossága mégiscsak hét vízesése, melyek közül a Roški slap a legkiterjedtebb, a Skradinski buk pedig a legnagyobb, s egyben a legismertebb. Érdemes a közeli tengerparton megszállni, így tudunk onnan kirándulni a vízesésekhez.

Zadar

A zadariak szerint a zadari riviérán élvezhetik a világ legszebb naplementéjét, amit a híres filmrendező, Alfred Hitchcock, a Maraschino likőr egyik legismertebb élvezője is megfigyelt annak idején. A zadari naplementének nyújtott egyfajta tiszteletadásként készült egy építészeti installáció, a Pozdrav Suncu (Üdvözlet a Napnak), mely fényjátékát a nap lenyugvását követően kezdi. Ez a projekt, melynek értéke a tengerparti sétány megvilágítására szolgáló megújuló energiaforrás használatában is rejlik, Nikola Bašić építész, a Tengeri Orgona tervezőjének műve. Nézd meg a tengeri orgonát, kávézz és korzózz a helyiekkel. Érdemes Zadar melletti kisebb helységekben megszállni és este elvegyülni a tömegben.

Megérkezés a szigetre

Dugi otok-on található az Adria legmagasabb világító tornya és az Európában található néhány sós tavak egyike. A helyi emberek nagy tisztelete a természet iránt látható számos növény-és állatfajok megőrzésén. A tökéletes Adriai utazáshoz az összetevők listáját teljessé a kristálytiszta tenger teszi. Dugi otok ideális hely, hogy elmeneküljön a civilizációtól.

A sziget legnagyobb városa Sali, a nevét az ott található sómedencékről kapta, ami régen az ottlakók megélhetését jelentette. A városban megcsodálhatjuk a Szent Mária plébánia templomot, akárcsak a Saljske užancet, ami egy szamárversenyt is magában foglaló népi ünnep. Sali botanikailag fenntartott földjein, Dugi Otok-on 7-100 éves olajfák találhatóak, az egyetlen ilyen Horvátországban.

Kép: Gorjanácz Liána

Látnivalók a szigeten

TelašćicaTermészeti Park

  • A sziget déli részén, a Kornati Nemzeti Parkhoz közel, egy 8 km hosszú öbölben található a Telascica Természeti Park. Salitól 4 km-re van, elérhető gyalog, vagy autóval is. Bejárható gyalog vagy hajókirándulás keretében, vagy saját hajóval. A látogatók legnagyobb örömére a Park gyakori vendége a palackorrú delfin. Szembenézhet a nyílt tengeren, a Telašćica van Strmac lábától a hely lenyűgöző függőleges hegyoldalaival, ahol a vörös korallok nőnek. Belépőjegy a szárazföld felől 40 HRK. Erre a túrára érdemes egy sportcipőt is magunkkal vinni. A Természetvédelmi Park területén a sziklafalak közelében lévő több attraktív helyen is lehet merülni. míg a nyugodtabb vérmérsékletűek kellemes sétákat tehetnek, és gyönyörködhetnek a Grpašćak-kilátóból nyíló szép panorámában.
Kép: Ivo Biocina

Kornati Nemzeti Park

„Ahány nap van egy évben, annyi a kornati sziget.“

  • A sziget délnyugati részéhez közel található a Kornati Nemzeti Park, Horvátország egyik legszebb nemzeti parkja, ahova Saliból szerveznek hajóstúrákat. A nemzeti park gyakorlatilag 150 gyönyörű fehér, lakatlan szigetből áll.

    A Kornatok legnagyobb rajongói a hajósok, kiknek a szigetcsoport azt kínálja, amire ők a leginkább vágynak: a tenger és a szigetek napsütötte labirintusa és az érintetlen természet háborítatlansága.

Kép: Ivo Biocina

Aktív nyaralás a szigeten / Mit lehet csinálni a nemzeti parkban?

A sziget a maga változatos felszínével, 300 m-es szintkülönbségeivel izgalmas hely a túrázás szerelmeseinek. A sziget hosszának köszönhetően remek biciklitúrákat tehetünk itt túrakerékpárral vagy mountain bike-kal. Kirándulási úti célként elsősorban a Kornáti Nemzeti Parkot említhetjük meg. A parkot hajóval bejárva az ide látogatók különleges betekintést nyerhetnek a tenger élővilágába.

Nézzük mit lehet még csinálni?

    • Sétálni, túrázni, biciklizni a kijelölt túra útvonalakon.

TIPP!

Aki szereti az aktív nyaralást, ne hagyja otthon a bicajokat, mert körbe lehet tekerni a sziget belső két tavát.

Aki többre vágyik, annak nagyon jó, hegyi ösvények is rendelkezésre állnak. A következő linken megtalálhatod a pontos gyalog utakat mindenféle hasznos adattal, magasságokkal, út nehézséggel: LINK

    • Strandolni a sós tavakban, vagy a tengerben
    • Merülni / búvárkodni és felfedezni a tenger alatti világot, a tengerfeneket kagylók borítják – Szent Jakab kagylók, nagy sonkakagylók, sziklafúró kagylók. A fürdőzőket égszínkék medúzák, az Auréliák lephetik meg!
    • Földalatti eróziók miatt tele vannak rejtett barlangokkal, egyik közülük a Golubinka barlangja, ahova hajóval is oda tudunk jutni.

      Hosszú bejárat jellemzi, melyen át úszva vagy nagyon szűk hajóval lehet bejutni, de a barlang fenekéhez ajánlott búvármaszkkal beúszni. A barlang plafonjának szélén található nyíláson keresztül beszűrődő természetes fénynek köszönhetően gazdag víz alatti élővilág várja Önt.

Dugi otok legszebb standja

Saharun beach

Saharun – A helyiek gyakran Sakarunnak hívják. A gyönyörű öböl, és a fehér homok-kavics csodálatos türkizkék színt ad a tengervíznek. A strand fenyőfákkal van körülvéve, természetes, különleges, nem kiépített strand. Kisgyermekes családok számára is ideális, ugyanis a tenger sekély, még 200 méterre a parttól is. Emiatt is a víz is nagyon-nagyon kellemes hőmérsékletű. A Saharun környékének egyik attrakciója egy 41 méter magas világítótorony, mely az Adria legmagasabb világítótornya.

Hol, mit együnk? / Helyi ételkülönlegességek, amit ne hagyj ki!

Lehetetlen a zadari gasztronómiáról és borászatról beszélni anélkül, hogy meg ne említenénk a világszerte ismert meggylikőrt, a maraskinot. A sok áltermékkel szemben csak Zadarban állítják elő az őshonos maraska meggyből készült Maraschinót, egy háromszáz éves recept szerint.

A zadari régióban kétféle mediterrán szélsőséget figyelhetünk meg: a Kornáti-szigetek napsütötte kopár területei, ahol csak az igénytelen gyógynövények nőnek, s ezzel táplálkoznak a legszívósabb birkák, kecskék, szamarak, vadállatok és méhecskék, és a Ravni kotari legtermékenyebb területei, ahonnan a legkeresettebb gyümölcsöket és zöldségeket szállítják a horvát piacokra.

A peka hagyományos és még mindig számos specialitás készítésének rendkívül közkedvelt módszere Horvátország szerte. A pekában sült hús puha és szaftos, leválik a csontról, és elkerülhetetlen étele a burgonya, amely a húslében főve és sülve különösen ízletes aromájú.

Sült hal
Tengeri sün pirítóssal
Octopus carpaccio
Szardella
Previous slide
Next slide

Szöveg forrása: croatia.hr / http://www.utikalauz.hu / utikritika.hu / mostar.hu / hobbimazutazas.hu

Érdekességek

  • Csak kevesen tudják, de itt a Dugi otok északi szegletében található Horvátország legnagyobb világítótornya a Punta Bjanca / Svetionik Veli Rat. Aki egy extra nyaralásra vágyik, azok itt a világítótoronyban is meg tudnak szállni. Két apartmant alakítottak ki a vendégek részére.
  • Egy érdekes látnivaló van még a szigeten. Bozavától néhány kilométerre északra a Zagracina-öbölben egy háborús tengeralattjáró állomás maradványait lehet felfedezni. Akinek van elég bátorsága, az le is mászhat az alagútba és lefényképezheti az egykori hadi létesítményt.
  • Savar egy kisváros ami a Strašna peć barlangról ismert (a neve Szörnyű kemencét jelent) illetve kőbányájáról, aminek köveit használták Zadarban a Roman fórumnál, templomokhoz és palotákhoz Rómában és Velencében illetve még az ENSZ-épületéhez is New Yorkban.
  • Mežanj sziget elsőrendű búvár hely, ahol a tenger alatti napfény legalább akkora örömet okoz, mint a kis tenger alatti barlangok feltárása. Taljurić nevű kis szigeten gazdag a víz alatti élet.
  • Zverinac szigeti táj igazi túlvilági hangulatot áraszt. Itt van a legrégebbi olajprés az Adrián, ahol tanúi lehetnek annak, ahogyan az olívaolaj készül, összhangban az ősi hagyományokkal.
  • Brbinj közelében található Utra, ami a középkorban a sóbányászat egyik központja volt. Feldolgozókat és raktárakat tártak fel a területen, ami fénykorát 1370 körül élte, amikor 51 sólepárló működött itt.
  • Érdekesség, hogy 2000-ben a Park területén lévő egyik félbarlang 24 méteres mélységében az Asbestopluma hypogea húsevő szivacsok egy fajtárára bukkantak, ami a világon a második ilyen lelet. 

Keress SZÁLLÁSOKAT a lenti keresőben!

Scroll to Top