Extrém & csillogás

Dubai az a hely, ahol minden lehetséges

Tom Li fotója a Pexels oldaláról

A legek lege

A világ leghosszabb, automatizált vasúti rendszere. A világ legnagyobb szórakoztató és bevásárlóközpontja az alapterületét tekintve.

A világ legnagyobb tűzijátéka, a világ legnagyobb óriáskereke. A világ legmagasabb épülete a világ leggyorsabb liftjével. A legmagasabb elfoglalt padló a világon.  A legmagasabb szabadtéri kilátó a világon. A leghosszabb utazási távolság a világon. A legmagasabb kiszolgáló lift a világon.

A világ leghosszabb graffitije. A világ legmagasabb szállodája. A világ legnagyobb zenélő szökőkútja. A világ leghosszabb, kézzel készített aranynyaklánca. A világ első, fedett sípályája. A világ legnagyobb mesterséges szigete, a világ legnagyobb akváriuma. Dubaj kikötője, a világ legnagyobb mesterséges kikötője. .. stb. .. stb. ..

Kezdjük a sort a világ legmagasabb épületével, ami több egy évtizede vezeti a versenyt a világ ranglistán, ameddig készen nem lesz a következő beruházásuk és überelhetik saját magukat.

A Burdzs Kalifa, a Világ legmagasabb épülete, amellett, hogy lenyűgöző mérnöki munka, egy igazi műalkotás: a fejlődő és virágzó Közel-Kelet szimbóluma is egyben, Dubai egyre fontosabb szerepét jelképezi a folyton változó Világban. Mohamed Alabbara, az Emaar Properties elnöke szerint a lehetetlent valósították meg már a tervezés során. 2010. január 4-én adták át az egyesült arab emírségekbeli Dubajban a világ legmagasabb épületét, a 828 méter magas Burdzs Kalifát, azaz a Kalifa-tornyot. A torony építése 2004. szeptember 21-én kezdődött el, és öt éven át tartott.

Burdzs Kalifa, a Világ legmagasabb épülete

A "függőleges városnak" is nevezett épület több tíz kilométer távolságból is látható, s a levegőből magányos, égbe meredő tűre emlékeztet.

Adrian Campillos fotója a Pexels oldaláról / Jobb oldal

dniyer képe a Pixabay -en. / Lent

Tom Li fotója a Pexels oldaláról

Az épület alaprajza a pókliliom (Hymenocallis) háromlevelű absztrakt verziójára hasonlít, és iszlám építészeti jegyeket is tartalmaz, a szamarrai nagymecset spirális minaretjét idézi meg.

Armani hotel

A legmagasabb lakószint a 108. emeleten van, az épület több szintjét elfoglaló Armani Hotel legmagasabb lakosztályát a 39. emeleten lehet kibérelni. Itt van a világ legmagasabban fekvő uszodája (76. emelet), szórakozóhelye (144. emelet) és a legmagasabban fekvő étterme (122. emelet). A feljutásról 57 darab 64 km/órával száguldó lift, az enyhébb emelkedőkön 8 mozgólépcső gondoskodik. Emellett üzletek, irodák, üzemeltető és kiszolgáló szintek találhatók még az épületben.

Az Armani hotel szolgáltatásait is élvezheted, amely csupán 37 emeletes, de a Világ legismertebb szállodái közé tartozik. Saját étterméből szintén pompás kilátás nyílik az öbölre, a sivatagra és a városra is. Az Armani Hotel nemcsak a címe miatt hívogató, ugyanis a belső dizájnjára is érdemes figyelni: a szálloda minimalista és modern stílusú 160 darab szobáját/lakosztályát, valamint 7 éttermét ugyanis maga a Giorgio Armani, az olasz divattervező-legenda álmodta meg. A szálloda letisztult eleganciát és szofisztikált komfort hatását ötvözi.

Itt nem fogsz találkozni nyaraló családosokkal, vagy romantikázó párokkal sem, a hotel ugyanis üzletemberekre specializálódott. Az Armani Hotel a pénzügyi központ kellős közepén helyezkedik el, naponta legalább 50-60 komoly tárgyalást tartanak itt és távol esik a város bulizós, tengerparti részétől. Ezt egyébként az ára is tükrözi, egy éjszaka a legapróbb szobában ugyanis 290 ezer forintba kerül. Ha nem hiszed, járj utána ITT!

Extrém építési körülmények és fényűző anyagok

A beton készítésekor jeget adagoltak a kevercsbe, és többnyire éjjel keverték, amikor hűvösebb volt.

Alex Azabache fotója a Pexels oldaláról

Az építkezés már 2007-ben rekordot döntött, soha azelőtt ilyen magasra még nem pumpáltak betont, a szélsőséges sivatagi időjárás miatt ráadásul speciális összetételű beton kellett, amely egyrészt kibírja a nappali 50 Celsius fokos hőmérsékletet, másrészt pedig ellenáll az épület tömegéből adódó hatalmas nyomásnak. 

 Az extrém körülmények, a fényűző anyagok mind-mind emelték az építés amúgy is magas költségeit, amelyek végül 1,5 milliárd dollárra emelkedtek.  A Burdzs Kalifa neve eredetileg Burdzs Dubaj lett volna, de a név az ész nélküli költekezés áldozata lett. Az arab olajállam ugyanis nem tudta finanszírozni az építkezés befejezését, amire a szomszédos Abu-Dzabi biztosított kölcsönt. A névadó így az ottani uralkodó, Kalifa bin Szaida an-Nahajan sejk lett.

A világ egyik legpazarlóbb épülete

Bár a felhőkarcoló építésénél számos környezetkímélő megoldást alkalmaztak, a torony az extrém körülmények miatt a világ legpazarlóbbjai közé tartozik:  csak a napi vízfelhasználása 964 ezer liter, a hűtéshez pedig 10 ezer tonna folyadékot keringetnek. S most egy kicsit beszéljünk a szennyvízről: a felhőkarcoló belső csatornarendszere egyébként egy egészen high-tech, hangszigetelt, bonyolult csőhálózat, hiszen a száz emelet magasból lepottyanó csomagok igencsak zajosan és túl nagy sebességgel közlekednének lefelé. A torony nem csatlakozik a város csatornahálózatára, ugyanis az egyszerűen nem tudná elvezetni a temérdek szennyvizet. A torony vécéin lehúzott, napi 15 tonnára becsült anyagot ennek következtében kamionokkal szállítják egy szennyvízfeldolgozó telepre.

Pavlo Luchkovski fotója a Pexels oldaláról

pexels-pavlo-luchkovski-337933

Travel Sourced fotója a Pexels oldaláról

Egyedülálló élményt nyújtva csak innen lehet meglátni kétszer is ugyanazt a napfelkeltét vagy naplementét, nagyjából egy perc eltéréssel, csak jó ütemben kell beszállni valamelyik gyors üvegliftbe.

Ha úgy döntünk, hogy felmegyünk a világ legmagasabb épületébe, akkor érdemes előre foglalni időpontot, mert egyrészt akkor biztos bejut az ember, másrészt a helyszínen vásárolt jegyek drágábbak. A látogatók számára a felszín alatt alakítottak ki egy látogatóközpontot, ahonnét egy elegáns átjárón lehet eljutni a liftekhez, melyek a 123-124. emeleten lévő körkilátóhoz szállítják az utazókat. A panorámában gyönyörködve remek rálátást kap az ember Dubai szédületesen fejlődő városrészeire és a tengerpartra. A kilátóban sétálva persze azon sem kell meglepődni, ha a liftből kiszállva egy aranytömböket árusító automatába ütközik az ember.

Egyébként a belépődíj 12 000 Ft, melynek megfizetése után a Burj Kalifa 123. és 124. emeletéről nézhetünk rá az alattunk elterülő városra – ez egyébként a világ legmagasabban fekvő kilátója. Körbesétálva a kilátószinten, elképedve nézhetjük a sivatagban felhúzott várost, több helyen is olyan szerkezettel pásztázva a tájat, ami mutatja a 20-30 évvel ezelőtti üres pusztaságot is. Az emelet körbejárható, sőt egy helyen teraszra is ki lehet menni.

Érdekesség Ramadan idejére

A felső emeleteken még naplemente után is perceken át látható a nap, ezért Dubaj vallási vezetése külön szabályt hozott az épületben lakók számára a Ramadán alatti böjtölésre. A 80. emelet fölött tartózkodók naplemente után 2 perccel, a 150. emelet fölött lévők 3 perccel később kezdhetik meg az étkezést.

Filmtörténeti kiegészítés

Az épületben (is) forgatták a Mission: Impossible – Fantom protokoll (Mission: Impossible – Ghost protocol) 2011-ben bemutatott kémfilm több jelenetét Tom Cruise-zal a főszerepben.

Érdekes tények az épületről

  • A Kalifa torony fő tartószerkezete 192 db, 50 méter mélyre ásott pillérből áll.
  • Az építkezés során 330 ezer m³ betont és 39 ezer tonna betonacélt használtak fel.
  • 57 lift és 8 mozgólépcső található az épületben.
  • Tűz esetén egy programozott, biztonsági lift (melynek kapacitása 5500 kg) segíti az evakuálást, ezenkívül pedig nagyjából 25 emeletenként található az épületben tűzbiztos, hermetikusan elzárt, légkondicionált menekülő helyiség.
  • A torony külső tisztítására, karbantartására 18 fix, külső karbantartó egységet használnak. Átlagos körülmények között a teljes külső homlokzat letisztítása 3-4 hónapot vesz igénybe.
  • Összesen több mint 12 ezer munkás dolgozott a torony felépítésén, mely 22 millió munkaórát tett ki. Ha minden feladatot egy embernek kellett volna elvégeznie, a Kalifa torony építése 7534 évig tartott volna.
  • emelet között a Giorgio Armani által tervezett hotel kapott helyet.
  • A 45. és 108. emeletek között privát apartmanokat alakítottak ki, melyek az értékesítés megkezdését követő nyolc órában(!!) el is keltek.
  • Ha a 160. emeletig az utat lépcsőn szeretnénk megtenni, összesen 2909 lépcsőfokot kellene megmásznunk.
  • A torony csúcsa és földszintje között a külső hőmérséklet különbsége 6 ˚C.
  • Maximális kihasználtság esetén 35 ezer embert tudnak elszállásolni a Burj Khalifában, ami megegyezik egy kisváros lakosságával.
  • A torony publikus helyiségei megtekinthetők a Google Street View segítségével.
  • A torony minden egyes üvegpanelje ezüst bevonattal lett ellátva, hogy csökkentse a napsugárzás melegítő hatását. Minden egyes panel 362 kg-ot nyom.
  • A torony súlya hozzávetőlegesen 500 ezer tonna (kiürített állapotban).
  • Több mint 17 ezer ajtó található az épületben.
  • Tiszta és szélcsendes időben Irán partjaiig is ellátni.

Hotel ajánló

Scroll to Top