Photo by Bernd Thaller

Adria Nizzája

Abbázia, az igazi császári luxus

Isztria, a horvát partszakasz északi, és Dalmácia, a déli része között húzódik a kiterjedt Kvarner-öböl. Ezen legnagyobb horvát öböl mélyen ékelődik be Isztria és a keleti karszt szigetek közé, kapujában öt nagyobb és több kisebb sziget fekszik. A természetet illetően a Kvarner-öböl felé gravitál a Hegyvidéki Horvátország természeti egységének kisebb része is, az erdővel borított Gorski kotar, amely kelet felől a Kvarner legnagyobb városára és egyben Horvátország legnagyobb kikötőjére, Rijekára „támaszkodik”.

Abbázia, a horvát Monte Carlo

 A vidék egyik legkedveltebb és látogatottabb városa a már említett Opatija, ami 13 kilométerre található Rijekától. Valaha a Monarchia legsikkesebb tengerparti resortja volt. Az egész várost a fényűző, szecessziós stílusú, osztrák paloták jellemzik.

Horvátország Monte-Carlójának, az Adria Nizzájának is nevezik Opatiját, melynek jódos, tiszta levegőjében már bő egy évszázada felfedezték a gyógyító erőt: a szívbetegek, a reumás és asztmás betegek számára sorra nyíltak a szanatóriumok, melyek híresek voltak magyar orvosaikról.

Rijeka és Opatija, valamint az egész riviéra vidéke tele van szebbnél szebb, az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült, felújított hétvégi házakkal. Aki idelátogat az pazar spa hoteleket, vibráló kikötőket, hangulatos utcákat és csodálatos kilátást talál. A Volosko negyedben pedig rendkívül jó éttermeket.

Opatija (Abbázia) Lovrannal, Ičićivel i Ikával a közúton kívül egy 12 kilométer hosszú tengerparti sétánnyal is össze van kötve, mely Voloskoban ér véget és melyen emléktáblák jelzik azon híres embereket, akik egykor Opatijában tartózkodtak, de erről kicsit részletesebben később.

Útvonal autóval

 Ajánlott útvonal (Mi Bajáról indulunk):

Mohács – Udvar – Eszék ( innét autópálya ) – Zágráb ( elkerülő – nem fizetős ) – Zágráb – Karlovac – Delnice – Ostrovica ( lehajtó ) – Opatija

Összesen: 558  km / 5,5 h

Útdíj az útvonalon személyautóval / Költségek a nyaralás alatt

  • Autópályadíj oda-vissza – 370 kn
  • Benzin oda-vissza –

Budapesttől 515 km – 5,5 óra

TIPP: Horvátországnak van egy fejlett, korszerű autópálya-hálózata, de van, aki a vezetés élvezetét máshogy képzeli. Ha alternatív útvonal mellett döntesz, az nem egy hosszú vezetés, hanem egy teljesen új utazás lehet. Fedezd fel az elfelejtett, autópályától messzi helyeket. Horvátországban számos régi falusi út, partmenti utca, az idegenforgalmi kínálatban nem szereplő kalandos hely rejtőzik.

Busz

Budapestről Flixbus-szal lehet Rijeka-ig utazni. (Átszállás Zágrábban, másik Flixbus járatra). Rijekából busszal mindössze 20 perc Opatija.

Repülő

Nincs légitársaság, melynek Budapest indulással közvetlen járata van Rijeka úti célhoz.

Közlekedés a környéken

Helyi buszokkal bejárhatjuk a környéket, sőt szigetekre is átmehetünk. Településeket összekötő buszok indulási és érkezési időpontjai ITT kereshetők le.

Vonat

Budapestről a nyári időszakban minden nap a MÁV Sea-You Istria vonataival Opatija-Matulji állomásig lehet utazni. Rijekából busszal mindössze 20 perc Opatija.

Autóbérlés

Keressen, hasonlítson össze és takarítson meg akár 70% -ot!

Kompjáratok

Rijeka-Krk-Rab-Pag-Zadar gyorshajó (katamaran), mely autókat nem szállít. Rijeka város kikötőjéből mindössze 1 óra alatt eljuthatunk Krk szigetre és persze vissza. Zadarba. Menetrendje, útvonala, árai ITT láthatók.

Látnivalók az útvonalon / autóval

A nyakkendő hazájának fővárosa, Zágráb

Horvátország fővárosa kellemes kontinentális klímával rendelkezik, így egész évben tökéletes célpontja lehet egy hétvégi kiruccanásnak, hiszen autóval is könnyen, alig néhány óra alatt elérhető. Ha pedig kifejezetten vízparti nyaralásra készülünk, akkor is érdemes egy kis kitérőt tenni és legalább egy napot eltölteni Zágrábban, mielőtt teljesen átadjuk magunkat a tenger hűsítő hullámainak. Szinte minden magyar turista elviharzik mellette, a körgyűrűt már ismeri, mint a tenyerét, de a városba még mindig csak kevesen merészkednek be. Zágráb felfedezésre vár, gyönyörű parkokkal, nyüzsgő belvárossal, hangulatos óvárossal vár mindenkit. Ideális megálló tenger felé, tengerről jövet.  – szuper szállások várnak mindenkit.

  • Programok megtekintése: ITT

Risnjak Nemzeti Park – Hiúzok hazája

Az ország szárazföldi részét és a tengert összekötő autópálya mentén elhelyezkedő Gorski kotar a tengertől mindössze 30 kilométerre fekszik, mégis visszarepít azokba az időkbe, amikor a természet még érintetlen volt. Az aktivitások széles választéka, helyi ételek és hagyományok, minden a természet körül forog – Gorski kotar térségének nem akad párja Horvátországban. Itt található Horvátország nyolcadik nemzeti parkja, a Risnjak, amely a hiúzokról kapta a nevét.  A park érintetlen erdői, rétjei, folyamai, folyói, barlangjai és hegycsúcsai páratlan flórával és faunával büszkélkedhetnek, mint például a Kupa folyó hatalmas forrása, amelynek felső ága a ’pillangók varázslatos völgyeként’ ismert. A májustól novemberig rendezett “Plodovi gorja” fesztivál a vidék őshonos ételeit és hagyományait ünnepli és népszerűsiti. A húsételek kedvelői bizonyosan nagy élvezetre lelhetnek a helyi specialitások megkóstolásában, amelyek medve-, vaddisznó- és szarvashúsból készülnek, gyakran pörköltként tálalva gnocchival és erdei gyümölcsös ízesítéssel.

 

Nemzeti Park belépő / felnőtt 45 kn – ITT

TIPP!

BAKANCSLISTÁS SZÁLLÁS A PARKBAN

Aki ITT töltene egy éjszakát arra nagyszerű faházak várnak az erdő közepén. Igazi robinson-i hangulat vár Rátok! Egyszerűen fantasztikus és kivételes szállás az erdő szélén, pazar kilátással a kis völgyre, hegyekre.” 

Rijeka – Európa kulturális fővárosa 2020-ban

Rijeka az egyik érdekes kulturális program, amit kínál, a Frangepánok Útja a horvát nemesi család gazdag hagyatékával. Az útvonal 17 középkori városhoz vezet és három szakrális komplexumhoz, melyek Krktől Vinodolon keresztül Gorski Kotarig sorakoznak. Ezen történelmi történet teljes megismeréséhez legjobb a Kraljevica kastély látogatóközpontjából elindulni. Rijeka kulturális szépségei is feltárultak a gyárváros ölelésében.

A horvát városok közül talán Rijeka bír a legnagyobb jelentőséggel magyar vonatkozásban, hiszen virágkorát az Osztrák-Magyar Monarchia kiemelt kikötővárosaként élte, ám már korábban is – kisebb megszakításokkal – a magyar birodalom részét képezte. Még ma is itt található Horvátország legnagyobb kikötője.

Photo by Lian Tomtit on Unsplash

Megérkezés az Adria nagyvilági üdülőhelyére

Kvarner öböl északi partvidékén járunk. Opatija az egykori monarchiabeli villákról, palotákról híres leginkább.  A múltban enyhe délszaki klímája okán a monarchiabeli felső tízezer kedvelt nyári és téli pihenőhelye, míg napjainkban a gyönyörű luxusszállodák, az egykori villák és magánnyaralók wellnessközpontokkal, kongresszusi termekkel és medencékkel rendelkező csodálatos hotelekké avanzsáltak.

Opatija eredetileg egy kis halászfalu volt. A XV. században egy kis bencés apátság – Opatija Sveti Jakov – épült a falu határába. A későbbiekben erről az apátságról kapta a település a nevét (opatija horvátul: apátság).

Ferenc József császár is innen irányított a Birodalmat, a téli hónapokban. Unokaöcsének József Főhercegnek már nem maradt elég hely Opatiján, így Ő és a személyzete a crikvenicai Hotel Palaceban laktak.

Több császár és király, valamint Gustav Mahler zeneszerző, Vladimir Nabokov író is itt pihent.  A tökéletes nyaralásról Opatija tökéletes éghajlata is gondoskodik: az Učka hegy közelségének következtében nyáron nincs olyan nagy meleg – 25 °C.

Látnivalók a környéken

Učka Természeti Park – Opatija felett

Učka fő látványosságai közül különösképpen a Vrana övezetben és az Učka-hegy legtetején lévő különleges mészdomborzati alakzatok kiemelendők. A hegy csúcsán egy régi torony áll, amely hagyományosan a hegymászók kedvelt fotózkodási helye. Az Učka tetejéről páratlan kilátás nyílik a közeli szigetekre és a hegy lábánál elnyúló Opatijai Riviérára, amely esténként az Učka sűrű erdei felől lengedező szellőknek köszönheti a felfrissülést.

A parkban bérelhetők hegyi kerékpárok, a meredek Učka-hegyen, a Kvarner és a szigetek legszebb kilátóján pedig elektromos hegyi kerékpárok is bérelhetők a felejthetetlen kerékpáros pillanatokért a nyolc különböző kategóriájú, összesen 180 km hosszú kijelölt kerékpárutakon. 

Lungomare sétány – Adria legszebb sétányának is nevezik 

Lungomare szó olasz eredetű, jelentése hosszú tenger. A Lungomare vagyis tengeri sétány Opatijától 6 kilométerre északra a Rijekai-öböl északi sarkából, Preluka nevű helyről indul, elhalad Opatija előtt és egészen Lovranig tart. Hossza 12 kilométer. A Lungomare sétány az egészségturizmus része lett. Úgy alakították ki a sétányt, hogy az összes jelentős opatijai épületet érinti.

A Rijekai-öböl északi csücskében fekvő Preluk-öbölben a mai napig egy óriási létra emelkedik a tenger fölé. Egykoron erről a létráról figyelték a helyi halászok a tonhalak vonulását. Az öböl mellett egy elhagyott kőbányát találunk. A XIX. században innen szállították a kőtömböket a Rijekai Korzó megépítéséhez. Ma – az öböl széljárása miatt – a szörfösök kedvelt helye.

Ivo Biocina fotója a Pexels oldaláról

Aktív nyaralás

Nézzük mit lehet csinálni?

    • Sétálni, túrázni, biciklizni a kijelölt túra útvonalakon.

TIPP!

Aki szereti az aktív nyaralást, ne hagyja otthon a bicajokat.

Aki többre vágyik, annak nagyon jó, hegyi ösvények is rendelkezésre állnak. A következő linken megtalálhatod a pontos gyalog utakat mindenféle hasznos adattal, magasságokkal, út nehézséggel: LINK

Rijekai Kerékpáros Transzverzális út – 63 km-es hosszával nyolc város és a rijekai gyűrű településeinek látnivalói és érdekességei mellett vezet. A jobb kondícióban lévők egy nap alatt körbejárhatják kerékpárral, de a teljes élmény elérése érdekében több napos ott tartózkodás javasolt, figyelemmel arra, hogy a transzverzális út több mint  100 km összekötő úttal rendelkezik, melyeket különböző módon lehet kombinálni. A terep remek konfigurációja és a magassági különbségek magától a tengerszinttől a hegygerincekig és csúcsokig egyedülálló kilátással Rijekára, mely Európa kulturális fővárosa lesz 2020-ban, valamint a Rijekai-öbölre teszik ezt a kerékpáros transzverzális utat élményekkel telivé, emlékezetessé és mássá, összehasonlítva mindazzal, ami a tenger partján látható.

Hegyvidéki Kerékpáros Transzverzális (Goranska) – összeköti Gorski Kotar szinte összes természeti kulturális és történelmi látnivalóit. A meglévő kisforgalomú erdei és helyi utakon vezet, melyek közül három történelmi út a 18. és 19. századi építészeti örökség része: a Karolina, Josefina és Lujzijana. A transzverzális út hét szakaszból áll, napi 28-tól 43 km-ig, vagyis összesen 260 km, az összesen kilenc összekötő úttal együtt összesen 400 kilométert és összesen 5000 m emelkedőt, és ugyanennyi lejtőt tartalmaz. Egyedülálló élvezetről van szó két keréken, sűrű zöldön keresztül, ami több napi aktív pihenés tervezését teszi lehetővé Gorski Kotarban, elsősorban a természet és a hegyi kerékpározás kedvelőinek.

  • Hegyet mászni – A tenger mellett helyezkednek el a legmagasabb és legszebb, a legcsodálatosabb kilátásokat nyújtó hegyek – az Učka és a Ćićarija Isztriában

 

Legszebb standok

Mošćenićka Draga / Image by Mario Fajt

A Lido Beach a Bevanda Beach Resort szállodakomplexumhoz tartozó exkluzív, prémium strand, ahova ingyenes a belépés nem szállóvendégek részére is. Szép, stílusos, igényes strand. Napernyők, napágyak bérelhetők.

Opatijától 15 km-re lévő festői Mošćenićka Draga: a kis, hangulatos, gyönyörű település az Adria egyik legszebb kavicsos strandjával rendelkezik. Mošćenićka Draga, a Kvarnernek az Učka aljában meghúzódó eme gyöngyszeme egy sziklás tájképekbe telepedett meg.

A parkjaiban és a 12 km hosszú Lungomare tengerparti sétányán megtett séta, valamint a rendezett városi strandon, vagy a kisebb öblök egyikében megejtett fürdőzés a természet szépségeinek és a múlt szellemisége által áthatott luxus életvitelben történő élvezetek ritka ötvözetének varázsát nyújtja.

Hol szálljunk meg?

A Kvarner régió majd 70 négy-ötcsillagos, ódon vagy épp újonnan tündöklő design hotellel várja a pihenni vágyókat. Nem véletlenül volt kedvence már a 19. században is az európai arisztokráciának: az itt egymást érő szigetek és az északot uraló hegy kettőssége igazi varázslatot teremt. Itt alakultak ki az első horvát Riviérák – Opátija, Crikvenica és Novi Vinodolski elbűvölő strandjai –, az első impozáns hotelek, attraktív villák és a tengerészek által betelepített, buja növényzettel teli káprázatos kertek.

Ha Opatiján nyaralnánk és kíváncsiak vagyunk arra, milyen hotelekben nyaraltak egykoron az osztrák és a magyar nemesek, érdemes itt szállást foglalni. A 4 csillagos Grad Hotel Palace, például teljes mértékben, eredeti állapotában lett helyreállítva. Ami nagyon jó a Palace-ban, hogy ide kutyusod is magaddal hozhatod, illetve van medence és szauna is, így ősszel, télen, tavasszal is tökéletes választás.

Kedvenc szállásunk – OLA Opatija Luxury Apartments – 4 fő / főszezonban/ 7 éj – Összesen : 144 000 Ft / fő

Hol, mit együnk? / Helyi ételkülönlegességek, amit ne hagyj ki!

A gasztronómia iránt érdeklődő számára a Kvarner-öböl változatos élvezetet nyújt. Ebben a régióban fogják ki és készítik el a legjobb adriai scampi rákokat.

Ebbe a régióba tartoznak a legnagyobb horvát szigetek (Cres és Krk), Gorski kotar és Lika hegyvidéke. A piacokon az első osztályú halak, rákok és egyéb tengeri gyümölcsök mellett, megtalálhatók az erdő gyümölcsei is: gombák, erdei gyümölcsök, vadak és végül a horvát sajtok között néhány legjobb, tehénsajtok, kecske- és juhsajt a hegyi, tengerparti és szigeti legelőkről. Ezek csak a legfontosabbak, ezek mellett még említhetjük a csigákat, békákat, mézet, valamint sokak szerint a horvát gasztronómia legnagyobb aduját, a különböző variációkban megjelenő juhhúst.

 

Scampi
Kvarner szigeteki sajtok
Scampi
Kvarner shrimps
Previous slide
Next slide

Szöveg forrása: croatia.hr / http://www.utikalauz.hu / utikritika.hu / mostar.hu / hobbimazutazas.hu

Érdekességek

Ransonnet Villa
A villa első tulajdonosa Eugen Ransonnet biológus volt. Ő fedezte fel Dalmácia egyik leghíresebb látványosságát a Bisevo szigeten található, Kék Barlangot. Szintén az Ő nevéhez fűződik a szomszédos Angiolina park bambuszainak betelepítése.

Angiolina Villa
Innen indult Opatija története. 1844-ben Iginio Scarpa tehetős rijekai kereskedő nagyon olcsón megvette az egész félszigetet és egy villát építtetett. A villát a felesége után nevezte el, majd meghívta tehetős ismerőseit, akik szintén telket vettek itt és nyaraló palotákat építettek. Mária Terézia is így érkezett Opatijába 1860-ban, majd őt követte az egész osztrák nemesség. Innen indul Opatija fényűzése. Ma a Villa turisztikai múzeumként üzemel.

Kvarner Hotel
A Kelet-Adria legrégebbi szállodája. 1884-ben épült. Ez volt Ferenc József császár téli rezidenciája. Az osztrák uralom után tüdőbeteg szanatóriumként működött. Ma a környék egyik legpatinánsabb szállodája.

Keress SZÁLLÁSOKAT a lenti keresőben!

[booking_product_helper shortname="opatija szállás"]
Scroll to Top