Busz

Split elérhető Budapestről közvetlenül is, késő este induló busszal, a Flixbus járataival.

Repülő

Átszállás nélkül sajnos nem juthatunk el Splitbe, de a keresőbe azért érdemes keresni.

Közlekedés a szigeten

Helyi buszok közlekednek napi 5-ször Sali-Luka, Zaglava és Zman útvonalon.

Vonat

Vonattal (Budapest-)Zágráb-Split vonattal kell menni.

Autóbérlés

Split reptér felvétellel - Keressen, hasonlítson össze és takarítson meg akár 70% -ot!

Kompjáratok

Split - Vis komppal lehet a szigetre utazni.

Útvonal / autóval:

Baja – Mohács –  (CRO) Osijek – Đakovo – Slavonski Brod – Nova Gradiška – (BiH) Bosanska Gradiška – Banja Luka – Jajce – Donji Vakuf – Bugojno – Kupres – Livno – (CRO) Kamensko – Trilj – Dugopolje – Split – komp – Vis

Összesen: 580 km / 12 h kompozással együtt Bajáról

Útdíj az útvonalon személyautóval

  • Autópályadíj oda-vissza – 110 kn (CRO) és 5 KM (BiH)
  • Benzin oda-vissza – 28 000 Ft
  • Komp oda-vissza 4 főre / 1 személyautó – 40 000 Ft

Vis / Horvátország

Vis, a legtávolabban lévő lakott sziget, ahol a Mamma Mia című filmet forgatták – A sziget, melyre az ember nem véletlen téved oda

Ha az éves nyaralására készül az ember, akkor izgatottam várja azt a napot, amikor végre a bőrönd az autóban landol. Magyarország déli részéről utazva sem kis feladat elé néz, az aki Vis szigetét választja, nemhogy aki északról vág neki a nyári kalandnak. Ha túl hosszúnak bizonyul az út, iktassunk be egy megállót Jajce városában, ahol megcsodálhatjuk a világ legszebb 12 vízesése közé sorolt jajcei vízesést, amit még ráadásul Csontváry is megfestett. Nyissuk ki a térképünket és nézzük meg, mi merre indultunk el és mennyibe is került az utunk 2018-ban!

Látnivalók az útvonalon

Jajce

 

A város 30 m magas vízeséséről világhírű, mely a Pliva-tó és az Orbász folyó találkozásánál zúg alá.

A lenyűgöző látvány után érdemes a városka másik természeti látnivalójához is tenni egy kis túrát. A város másik kihagyhatatlan látnivalója a Pliva-tó, vagy tavak, ugyanis tulajdonképpen két tóról van szó, amit a Pliva felduzzasztásával hoztak létre az 1970-es években. A várostól két kilométerre, az M5 jelzésű úton először elérjük a városi strandot.

Mindenképp menjünk azonban tovább, egészen addig, ahol az egyik tó a másikba folyik. Itt sok kis vízimalmot láthatunk, melyek mindegyike a XVI. századból való. Az 1970-es években ide egy helyre gyűjtötték őket, s ma bűbájosan festenek a lezúduló kis vízágak között.

 

 

 

Vrbas kanyon

Vrbas folyó kanyonja Banja Luká-tól 12 km-re Jajce felé található. Egyszer csak a táj megváltozik és már a szurdokában autókázunk a tenger felé. Két részből áll a szoros: Podmilačje és Tijesno szorosból.

Amennyiben a kalandvágyó sportolás hívei vagytok, úgy van bőven mit csinálni a szurdok környékén: kajakozás, kenuzás, raftingolás, kirándulás. Felkutathatjátok a megbúvó barlangokat és sziklát is mászhattok!

Érdekesség: Vrbas kanyonban rendezték meg a rafting európa- és világbajnokságot és a Drill and Chill Climbing and Highlining Festivalt, ahol 200 méter magasságban lógtak a fiatalok függőágyban a szurdok fölött, amit a National Geographic is leközölt.

Krupa na Vrbasu

Aki nem szeretne részt venni semmi extrémben, az nyugodtan megpihenhet ezen a helyen Krupa na Vrbasu az M-16-os autóúton található, mintegy 25 km-re délre Banja Luka-tól. Azon a helyen található, ahol Vrbas folyó elhagyja kanyonját, és belép Krupsko polje-ba. Olyan meseszerű hely, ahol rendkívüli természeti és kulturális értékek találhatóak, mint például a Krupa folyó vízesései, vízimalmai és forrása. Meglátogathatjuk a Strikina barlangot, Sv. Ilija kolostort 1289-ből vagy a középkorabeli városkát Grebent 1192-ből.

SPLIT – Végül a hosszú út majdnem utolsó célállomása, mielőtt kompoznánk cirka 2,5 órát.

Ha még nem jártunk Split városában, – vagy már voltunk ott és visszamennénk – érdemes egy rövid látogatást tennünk az UNESCO világörökségnek nyilvánított óvárosban. Mint már olvashattátok is korábban, a történelembe nem szeretnék belemélyülni, sőt egyáltalán nem is szeretnék kitérni rá, csak érdekességeket megosztani, ami nyaralás után is megmarad az ember fejében.

Amint beléptünk az óváros kapuin, keressük meg a tourist info pontot, ahol ingyenes óváros térkép alapján bejárhatjuk a környéket (Marjan park fent a hegyen, Trg Braće Radić gyümölcsös piacos tér, római kori palota maradványai, Riva – kikötőt, Szent Duje székesegyház, spliti halpiac – ami a főutcáról nyílik stb.) 3 óra alatt nagyjából kapunk egy körvonalazott képet a városról, ám ha igazán bele szeretnénk csöppeni a spliti éjszakába, akkor érdemes itt tölteni egy éjt a hangulat kedvéért. Főszezonban Split igazán nyüzsög, izeg-mozog. Korzózhatunk a kellemes nyári estén a hatalmas pálmafákkal övezett sétányon vagy akár bulizni is elmehetünk. – PROGRAMOK SPLITBEN

Érdekesség:

A település első lakója Diocletianus római császár volt, aki 293-ban palotát épített az akkori kis halászfaluban. Neve a aszpalathosz (= tüskebokor) és a latin palatium (= palota) szóból ered, majd a város hivatalos neve 1918-ig az olaszban használatos Spalato maradt, ezt követően vezették be a ma ismert szláv változatot: Split.

Kompozás Splitből

Mielőtt útnak indulunk itthonról a főszezon kellős közepén, kalkuláljunk azzal, hogy Splitben jóval a kompkikötő előtt feltorlódnak az autósok. A legvégén mindenki egy sorba tömörül össze, és ha eltévesztjük a célállomáshoz (szigethez) vezető sávot, akkor újból visszakerülünk a forgalomba, ami újbóli 30 percet vesz igénybe.

Ne feledjük el, a felkapottabb szigetekre (Hvar, Korčula), olykor több órán keresztül kell várakozni, míg egyáltalán feljutunk a kompra és innen utaznak Olaszországba is az utasok (Ancona). Ráadásul kígyózó sorok állnak a jegyiroda előtt, mert aki katamaránnal (katamaranska linija) szeretne eljutni valamelyik szigetre, az is ott veszi meg a jegyét.

TIPP: A kisebb jegyiroda mögött van egy nagyobb is, ahol általában nem szokott senki lenni. Menj oda és vedd meg ott a jegyet!

Az aktuális árakat itt tudjátok csekkolni: https://www.jadrolinija.hr/

Most pedig eljött az idő, hogy pihenjünk a kompon a sok látnivaló után.

Megérkezés a szigetre

Amennyiben tengerészként szeled a hullámokat, nagy esély van arra, hogy már egyszer behajóztál a visi szigetvilág valamely eldugott kis öblébe. Ha mégsem hajón töltöd a nyarat és a nyaralásodat tervezed, igen nagy elhatározás kell hozzá, hogy mégis Vis mellett tedd le a voksodat, hisz ez a desztináció a legmesszebben lévő lakott sziget, ami 45 km-re fekszik a szárazföldtől.

Hvártól még délebbre, gyakorlatilag a nyílt tengeren fekszik a varázslatos VIS környező szigeteivel az Adria kellős közepén. Azokat, akik úgy döntenek, hogy valamivel több időt áldozva ellátogatnak erre a legtávolabb fekvő csodálatos helyre, biztosan el fogják bűvölni a belsejében megbúvó festői települések, melyekből varázslatos kilátás nyílik a nyílt tengerre.

A 90-es évektől Vis megnyitotta kikötőit a turisták előtt, előtte ugyanis a sziget elszigeteltsége és stratégiai helyzete miatt igazi katonai erődítményként szolgált, amiről számos katonai objektum is tanúskodik. Sőt, be is nevezhetünk a helyiek által szervezett „military ” túrára, amit a feeling kedvéért katonai dzsipekkel tehetünk meg.

Az ókori Issa (Vis sziget) az első görög gyarmat és a legrégebbi városi település az Adrián. A mai napig épségben maradtak a római temető és a színház maradványai. A történelem későbbi szakaszában a sziget a velenceiek, a franciák és az angolok kezére került, akiknek köszönhető az első krikettpark Horvátországban. Ma Sir William Hoste krikett klubja az 1944-ben épült amerikai egységek által épített Pliskovo Polje repülőtér közelében található. 1960-ban szőlőültetvényeket telepítettek a háborús repülőtér kifutópályája helyére, és azon a nyáron (2014) a lejtő melletti épületben megnyitott az Aerodrom kocsma. A Vis és Komiža összekötő út mentén kiváló minőségű borokat és tipikus dalmát ételeket kínálnak szerény, hangulatos környezetben. Érdemes útba ejteni.

Látnivalók a szigeten és a környéken

Vis – Komiža

A sziget két fő települése Vis és Komiža egymással versengenek szépség és különlegesség tekintetében, abban, hogy vajon az ősi települések építészete és az előttük sorjázó kristálytiszta vízű fövenyeik szebbek-e, vagy az alattuk lévő tenger alatti világ. Az első kérdés, ami fogadott minket Visen, miután pár napot Komižan töltöttük az, hogy vajon melyik városka ejtett rabul jobban minket?

 

Vis

Idelátogatásunkkor annyira kétarcú szigetet ismerhettünk meg:

Először is, ideális pároknak, akik napközben elbújhatnak 1-1 kisebb öbölben, sőt naturista strandok is vannak, melyek még főszezon elején sem túlzsúfoltak. Nappal a szigetet felfedezvén alig van autós forgalom, inkább Vespákkal járják a fiatalok az utakat.

Másodszor, a két város este életre kel. A vitorlások is bedokkoltak és mióta Vis város az egyik megállója a fiatalok körében igen népszerű Yacht Week nyaralásnak, azóta megújult a sziget. Pár évvel ezelőtt azok az alterek, kultúrkedvelő emberek látogattak ide, akik messze a felkapott, nyüzsgő turista célpontoktól szerettek volna eltölteni egy csendes hetet. Mára a sziget az összes hipszter álomszigetévé vált és „Must see” célpont lett belőle.

Ha az egész napos kirándulás nem szegte kedvünket, alkonyat után tévedjünk be a Perast bástya mögötti térre, ami az éjszakai órákra túl kicsi lesz, hogy minden vendéget befogadjon, így nem szokatlan ha  a pincérek improvizálva a lépcsőkre terítenek nekünk.

A visi éjszaka a Fort George nevű klubban ér véget, amelyet a brit királyi haditengerészet 1813-ban alapított. Ha elég erőnk van ahhoz, hogy egy erőteljes nap után itt érjen el a következő nap hajnala, a kikötő legszebb kilátásában lesz részünk.

Komiža

Vistől egy 20 percnyi autókázásra van. Először fel kell kapaszkodnunk a hegyre, fentről meglátjuk az öbölben lévő kis várost, majd lejjebb és lejjebb ereszkedünk. A városi strandon kívül a városban számos kisebb öblöcskében strandolhatunk. A Rivaról indulnak napközben a félnapos kirándulások a közeli kis szigetekre. Választhatjuk a speed boat-ot, a vízitaxit, kisebb árbócost vagy a lassúbb kis „lélekvesztőket”.

Esténként menjünk egy kicsit korzózni, üljünk be egy pohár visi borra és élvezzük a tenger sós illatát!

Ha az óvárosban lakunk, kérdezzük meg először a tulajdonosokat, hogy oda tudunk-e állni autóval, mert mindkét városban problémát okoz a parkolás. Mi egyik városban sem tudtunk odaállni a szálláshoz (Visen a városi strandnál szoktak parkolni, Komižan pedig a hotel parkolójától nem messze van egy nyilvános ingyenes parkoló korlátozott helyekkel).

ÉRDEKESSÉG: Komiža volt az első olyan horvát település ahova a pápa ellátogatott. Ez 1177-ben történt, amikor III. Sándor pápa Palagružából Velence felé tartva a viharos időjárás miatt kitérőt tett Komižára, ahol felszentelte a Szent Miklós templomot, majd Zadar felé folytatta az útját.

Strandok a szigeten – Vis legszebb standjai

Számos eldugott öbölben napozhatunk, ám összegyűjtöttem azokat a partszakaszokat, amit a helyiek tanácsoltak nekünk. Nekem a személyes kedvencem, a leglélegzetelállítóbb strand, ahova szárazföldről nem egyszerű a lejutás – STINIVA!!!

  • Uvala Stiniva

Plisko Poljenél kell lefordulni Marinje Zemlje felé és végig ki lesz táblázva a strand neve. A parkolóban hagyjuk ott az autónkat és gyalogosan induljunk neki a kecskeösvényen megközelíthető partszakasznak. A legjobb cipőnket húzzuk fel, mert a terep nem papucsnak való vidék. Kb. 20 perc és lenn is vagyunk. Van lent egy aprócska bár hideg sörrel.

Sajnos, egy neves utazós oldal Európa legszebb strandjának választotta 2016-ban, ráadásul a Mamma Miát is a szigeten forgatták, így igazából senkinek sem ajánlom (vagy csak korán reggel) főszezon kellős közepén ezt a 20 méter széles partot. Az elkövetkezendő években, majd ha kiválasztják Európa következő leendő ékszerdobozát, akkor talán visszakapjuk ezt a csodáját is a természetnek.

  • Uvala Stončica

Stončica strand gyönyörű homokos tenger alatti világával, szép zátonyaival, sekély tengerpartjával ideális gyermekes családoknak, akik szabadon, biztonsággal játszhatnak. A sport szerelmesei homok röplabdázhatnak, snorkelezhetnek vagy állószörfözhetnek (SUP).  A helyi étteremben kipróbálhatják a dalmát étel különlegességeket. A strand gazdag mediterrán növényzettel, aminek az árnyékában szabadon hűsölhet.

  • Uvala Srebrna
  • Komižai városi strandrészen lévő öblök
  • Biševo sziget, Porat (lsd. később a leírásban)

Fotók: Gorjanácz Liána / Instagram

Hol, mit együnk? / Helyi ételkülönlegességek, amit ne hagyj ki!

 Meglepően jó árak fogadtak minket az éttermekben, ahhoz képest, hogy  szigeten voltunk. Persze voltak drága helyek is, mint például azok az éttermek, ahol Pierce Brosnan és a Mamma Mia stáb fogyasztotta az ebédjét (pl. Konoba Jastožera, Komiža). Érdekessége az étteremnek, hogy az 1800-as évektől innen szállították először az élő homárokat fa ládikákban a Földközi-tenger területeire.

Íme néhány javaslat mit kóstoljunk meg Visen, ám nem kizárólag csak ínyenceknek:

Komižai pogácsa (Komiška pogača) – sós szardíniával, paradicsommal, hagymával töltött lepény, ami az esti borozás mellé kiválóan dukál

Szardínia nyárson (Srdele na ražnju) – igazi ősi étel. A visiek a halat fából készült nyársra húzzák és így sütik a parázs fölött, míg Dalmácia többi területén grillen sütik a halat. Ezzel a módszerrel az étel megőrzi különleges ízét.

Vas harangedényben készült ételek (Peka) – Halat, polipot, különféle húsokat, zöldségeket készítenek ebben a nagy edényben, ami alá és fölé parazsat tesznek. A szigetek belsejében található vidéki háztartások specialitása és tipikus módszere az ételelkészítésnek.

Pašta fažol na brujetez a babbal és tengeri halból készült egytálétel, amit lassú tűzön egy csészényi hozzáadott helyi borral főznek Portugáliából származik, amikor a 19.században a horvát tengerészek magukkal hozták a receptet egészen hazáig. Innentől kezdve Vis és Lastovo sziget helyi ételkülönlegességének számít. A bab megadja az étel sűrűségét, a hal pedig a pikantériáját. A helyiek szerint nem bánnák, ha minden másnap felkerülhetne az asztalra ez az étel!

 Sütemény szentjánoskenyérből (Kolač od rogača) – Héjának őrleményéből lisztet készítenek és az az alapja a süteménynek. Igen pontos súlyú magvaival egykor gyémántot és aranyat is mértek (1 mag ~ 1 karát).

Hib – szárított fügéből készült pogácsaszerű édesség, amit gyógynövény pálinkával (travarica) szolgálnak fel

Cviti – egyszerű, ropogós és illatos keksz különleges ízvilággal. A Cukar nevezetű cukrászdában találsz Komižaban a többi helyi tradicionális édességgel egyetemben (hruštule, pandulete)

Rožata – dalmát karamellpuding

Rogačica – minden helyi készít otthon igazi házi pálinkát, amit a szentjánoskenyér édes magjával édesítenek meg. Kíváló aperitiv és digestiv.

 

Top 7 étterem és étel a szigeten a helyiek ajánlása alapján:

Restoran Pojoda, Vis (homárból és ördöghalból készült halétel – brujet od jastoga i grdobine, az összes előétel – svi starteri)

Konoba Bako, Komiža (ördöghalbó készült húsleves – gregada od grdobine, komižai pogácsa – komiška pogača)

Konoba Roki’s, Plisko Polje (az összes vasedényben készült étel – sve peke, saját termelésből származó borok –  sva vina iz vlastite proizvodnje)

Konoba Stončica, Stončica strandon lévő vendéglő (nyárson sült szardínia – srdele na ražnju, grillezett zöldségek – povrće na žaru)

Slow Food kod Senka, Mala Travna öbölben (minden étel, amit Senko elkészít)

 Konoba & Bar Lola, Vis (ellenálhatatlan falatkák visi módra – neodoljivi tapas na viški način)

Pizzeria Karijola, Vis (a legjobb pizza a szigeten és nem csak a szigeten J)

Fotók: Gorjanácz Liána

Vis körül több kis sziget terül el a nyílt tengerben, közülük Biševo, a legnagyobb és különleges figyelmet érdemel.

ÉRDEKESSÉG: 1857-ben 45 főt, míg 2018-ban a lakosság 12 főt számolt. (Kocsmáros elmondása szerint, aki még mindig a szigeten lakik)

Az egyedülálló természeti csodaként számon tartott biševoi Kék Barlang (Modra špilja) szépsége többek szerint a Nápolyhoz közeli Capri-sziget jóval ismertebb barlangjának szépségével vetekszik. 1884-ben Eugen Ransonnet-Villez osztrák diplomata és természettudós fedezte fel a nagyvilágnak és kezdte népszerűsíteni. A barlang 1951 óta védelem alatt áll.

ÉRDEKESSÉG: Napfényes napokon, amikor a tenger csendes, különösen 11 óra és dél között a napfény beszűrődik a víz alatti nyíláson át a barlang déli részébe és visszatükröződik a víz alól kékes, ezüstös fénnyel világítva be a barlangot. A barlangba csak egy 3 méter széles, másfél méter magas és 12 méter hosszú bejáraton át lehet bejutni. A barlang teljes hosszúsága 24 méter, szélessége 12 méter.

TIPP: Nyáron sűrűn előfordul, hogy egyes napokon a délről fújó szél (jugo) akkora hullámot képez, hogy a barlang száját is ellepi vízzel, ezáltal nem látogatható. Érdemes figyelni az időjárást és a szél erősségét, ha meg szeretnénk tekinteni a Kék Barlangot.

Ha vitorlással vagyunk, érdemes ellátogatni a Kék Barlangtól nem messze lévő másik csodás barlangba, amely Biševo sziget déli partján, a Trešjavac-öbölben található Medvedina, mely 150 méter hosszú és 14 méter széles. Bejárata 14 méter széles és 20 méter magas, a bejárattól befelé méretei egyre szűkülnek. Nevét a mediterrán barátfókáról (sredozemna medvjedica) kapta, melynek kedvelt élőhelye volt. Endemikus élőlények élőhelyeként természetvédelmi terület. Belépés INGYENES!

TIPP: Tovább hajózva a sziget körül mindenképpen kössünk ki legalább egy órácskára Porat kicsiny kis öblébe, ahol beugró kis barlangocskák és csodás azúrkék öböl vár minket. Két kis vendéglő üzemel (konoba) az öbölben, ahol az aznapi friss fogásokból ebédelhetünk meg. A többség a Restoran “Kod Jakše” vendéglőt ajánlja, ahol nem fogunk csalódni az étel minőségében.

Vis városából több utazási iroda kínál programokat a Kék-, és Medvedina barlanghoz, majd Porat öblében való strandolás után, Biševo sziget körbehajózásával vissza Visre. A kiruccanás egész napos programnak felel meg, ami a belépőt is tartalmazza. Reális ár főszezonban: 240 kn/fő

Még távolabb a nyílt tengeren Sveti Andrija-, Jabuka-, Brusnik- és Palagruža- magányos és lakatlan szigetei terülnek el. Félelmetes kinézetével tűnik ki Jabuka szigete, melynek sötét, vasból való vulkanikus sziklái egykoron azzal rémisztgették az erre hajózókat, hogy hatásukra megzavarodtak az iránytűk, titokzatos tengerésztörténetek táptalajául szolgálva.

TIPP: Érdemes a naplementét Borovik falujából megnézni. Ez a sziget legmagasabb pontja, a Hum-hegy alatt fekszik. A Hum-hegyen álló Szentlélek kápolnától nagyszerű kilátás nyílik Vis szigetére és a környező szigetvilágra. Tiszta időben látni az olasz partokat.

Útvonal: Podšpiljénél balra kell lekanyarodni  Borovik irányába, majd onnan a Titova špilja táblát követni.

Visen még a legnagyobb turista időszakban is relatív nyugalom és csend, érintetlen természet, gazdag történelem, autentikus szigetbeli környezet vár mindenkit, és az a dalmát lezserség , ami bolonddá teszi bennem a turistát. Számomra teljesen egyértelművé vált, hogy miért rangsorolta a tíz legjobb állapotban megőrzött mediterrán sziget közé aTermészetvédelmi Világalap /World Wide Fund for Nature/.

Hiába, nekem még mindig egy Elveszett Paradicsom félúton Olaszország felé.

Hol szálljunk meg?

Vis szigetét azért szerettem, mert rengeteg kis privát stranddal rendelkezik. Sok olyan szállás van, ahol a nappaliból közvetlenül kilátunk a privát partunkra.

Keress SZÁLLÁSOKAT a lenti keresőben!

[booking_product_helper shortname="hotel kereső"]
[booking_product_helper shortname="vis sziget szállás kereső"]
Scroll to Top