Jahorina, a csiszolatlan gyémánt/Bosznia Hercegovina

A blogunk legelején írtam, hogy a telet itt, Jahorinán szoktuk tölteni síeléssel, boardozással, hószánazással immáron 10. éve. Karácsony után megtaláltok minket a hegyen egészen tavaszig. Ismerjük és szeretjük a helyieket és ennyi év után ők is befogadtak minket.

Autóval

Mohács – Udvar  – Eszék – Đakovo– Vrpolje  –  Slavonski Šamac – Belépés Bosznia Hercegovinába –   Bosanski Šamac ( tankolás, pénzváltás :  Gazprom benzinkút ) – Modriča – Kotorsko – Doboj – Zenica –  (A1 autópálya ) – Szarajevó – Pale – Jahorina

Összesen: 800 km oda-vissza / 6 h Bajáról Szarajevó

Útdíj az útvonalon személyautóval

Autópályadíj oda-vissza – 12 KM (BiH) / 6 €

Benzin oda-vissza – 20 000 Ft

Repülővel

Kiváló összeköttetés van a reptér és a síparadicsom között. Tavalyi év óta a Wizz Air indít közvetlen járatot Budapestről Szarajevóba szuper áron.

A reptérről transzferrel juthattok fel a hegyre, kb. 40 €/autó/egyirányú út áron.

[booking_product_helper shortname="repjegy kereső"]

Síeltél/Snowboardoztál már az 1984-es téli olimpia színhelyén?

No, az olimpia óta rengeteg fejlesztéseken estek át:

  • 3 db Leitner 6-os felvonó, 2 db kabinos felvonó repít a magasba
  • az olasz Snow star cég által 46 hóágyú került telepítésre a pályákon
  •  számos új ratrak tartja karban a 47 km-es “rendszert”
  •  sok-sok hóágyú biztosítja a tökéletes havat és várja, hogy felfedezd minden szegletét
  • 2018/19-es szezontól újabb 25 db hóágyút telepítettek, így 70 %-ban lefedett a pályarendszer
  • a hegycsúcson egy mesterséges tó, azon kívül még 2 db tó lett telepítve, így táplálva a hóágyú rendszerét
  • újabb pályákat nyitottak, így 47 km lett  hossza a pályarendszernek

Hol szálljunk meg?

A fejlesztések során a szálláshelyeket is felújították, új 3-4 csillagos hotelek létesültek, és folyamatosan fejlesztik a hóágyúrendszert is. Számos olcsó pályaszállás közül lehet választani. Síkölcsönzés, oktatás és szerviz van. A vendéglátók kedvesek, vendégszeretőek, az árak pedig olcsóbbak, mint más európai szintű síterepen, de ki tudja, hogy meddig.

Kedvenc apartmanjaink

 

Rengeteg szállás várja a csúszni vágyókat, melyekben helyi specialitásokat is kipróbálhatók.  Boltok, pizzeriák, éttermek sokasodnak jobbnál –  jobb ételekkel, fergetegesen jó áron. Hétvégente a klubokban helyi zenészek szórakoztatnak. A nyugalom és az emberek szeretete érezhető a hegyekben.

Jahorina az 1984-es olimpia egyik helyszíne volt, Szarajevótól mindössze 28 km-re fekszik. A 2009/10-es szezonban komoly fejlesztésekbe kezdtek, melynek eredményeként átadtak két új védőplexivel ellátott 6 személyes ülőliftet. Így a síparadicsomot öt ülő- és három húzólift szolgálja ki, melyek óránként akár 10.000 téli sportoló szállítására is képesek.

A pályái 1300 és 1916 méter között terülnek el, összesen több mint 47 km hosszúságban. Éjszaka kivilágított lejtő csalogatja a téli sportolókat villanyfényes csúszásra. A felsőbb szakaszokon, a fahatár felett nagyszerű mélyhó-terepek vannak a freeride kedvelőinek.Tökéletes minőségű pályarendszer jellemzi a jahorinai síközpontot, ami teljes mértékben megfelel mind a kezdő, mind a profi szinten művelő sportolók számára. Az aktuális ski pass árakat ITT tudjátok megnézni, a pálya térképét pedig INNEN tudjátok letölteni! Az árak KM-ben vannak megadva (konvertibilis márka = 1 KM = kb. 166 Ft – 2019-es adat).

Mit és hol érdemes enni?

Rengeteg füstös kis kocsma, panorámás téli kert hangulatú étterem, alpesi stílusú, nyitott tűzhelyes poharazó vár minket fenn a hegyen. Szétszórtan helyezkednek el a pályák mentén, így szuper kis gasztro/kocsma túrában is részt vehetünk sportolás közben.

TOP HELYEK A HEGYEN:

  • Ognjište Jahorina, Poljice –  friss pisztráng (patrmka), vegyes hústál (Mješano meso) sem rossz döntés, de az én személyes kedvencem a paraszt ebéd, ami a bosnyák konyhára jellemző ételekből áll – (seljakči ručak). Négy fajta ételt kínálnak egy tányéron, mindegyikből egy kis kóstolót. Ha nem annyira éhes az ember, akkor a borjúragu leves (Teleća čorba) a tökéletes választás, amit cipóban szervíroznak.
  • Koliba / Hotel Termag, Poljice – aki édesszájú, az a hotel különálló épületében talál magának bőven édességet. Tipikus török eredetű baklavától a friss gyümölcsös tortákig.
  • Rajska vrata, Prača pálya indulásánál – napközben becsúszhatunk egy porció uštipci-re, amit kajmak-kal esznek.  –  lsd. lejjebb a balkáni ízek kalauzánál.
  • Restoran Ogorjelica, Hotel Lavina alatt – balkáni országokban nem szokásom olasz ételt enni, de itt a pizzát kik kell próbálni, mert még mindig a régi sparheltben sütik.
  • Restoran Krčma, Poljice – vasedényben sült borjú krumplival (teletina ispod sača sa krompirom) vagy csevap ( Čevapi u lepinji) lepényben. Végezetül pedig, forralt pálinka (Kuvana rakija). Ez alap ezen a helyen.

 

AHOVA MUSZÁJ BEÜLNI EGY FORRALT BORRA / SÖRRE:

  • Ski Caffe & Bar Peggy
  • Caffe Royal
  • Koliba Mladost
  • Kafe bar Kristal / Hotel Kristal

ÉRDEKESSÉG:

1984-ben Jahorinan tartották meg a téli olimpiai játékokat. Akkoriban a síközpont a legnagyobb virágzását élte. Köszönhetően a jahorinai pályarendszer adottságának és az olimpiának a környékbeli sípályák is fejlődésnek indultak – Bjelašnica, Trebević és Igman. Abban az évben a téli olimpiára pályázó oszágok között szerepelt Japán és Svájc, mégis Jahorina nyerte el a kandidátust. Az olimpia mellett számos európai és világ versenyeket rendeztek itt. Legfőképpen ez volt a mozgatórúgója annak, hogy modernizálják a síterepet és újból régi fényében tündököljön és nem utolsó sorban, hogy felvegye a versenyt európai testvéreivel.

Hószántúra - Gola Jahorina

A síelésen és boardozáson kívül számos elfoglaltság közül választhatunk. Többek között paragliding, túrázás a kijelölt havas lankákon, szánkózás, hógolyózás, sífutás és nagyokat sétálhatunk és gyönyörködhetünk az idilli tájban. Ha ennél is többre vágyunk rendelkezésünkre állnak a speciális ratrakok, lovas – és motorosszánok a hegy bebarangolásához. A pályák közvetlen közelében elterülő napozóteraszokon élvezhetjük a napfényt, megízlelhetjük a helyi specialitásokat, hallgathatjuk a helyi zenét és táncra is perdülhetünk, ha szeretnénk. Szemtanúi lehetünk a vakmerőbb snowboardosok és síelők által bemutatott trükköknek is.

A sípályák közelében számos 3 és 4 csillagos hotel épült, ami többnyire egész évben látogatható. Felszereltségükben a paletta nagyon színes. Megtalálhatóak minden kényelmet kiszolgáló apartmanok és szobák, amik a modern és a rusztikus stílus ötvözetében épültek fel. Megjelenésük visszarepít minket a természetbe, de egyidejűleg nem enged el a jövőtől, így kellemes kikapcsolódást biztosít számunkra. Az éttermek nemzeti és külföldi konyhával, hazai borokkal bűvölik el az idelátogatókat. Aki esténként aktív pihenésre vágyik, ellátogathat a wellness központokba, ahol fedett medencék, jakuzzik, szaunák, gőzkabinok, masszázsszobák, fitnesz klubok és edzőtermek várják az ide eljövőket. A hotelek lehetőséget adnak a felszerelések kölcsönzésére és karbantartására egyaránt.

Azok, akik kezdők és kacérkodnak a téli sport rejtelmeivel vagy éppen profibb szinten szeretnék elsajátítani a sportot, igénybe vehetik a síiskolákat, ahol profi síoktatók és snowboard insztruktorok vesznek kezelésbe.

 

Scroll to Top