Mljet, az Adria smaragdja / Horvátország

Sokak által nagy kedvenc szigetek, mint Brač, Korčula vagy Hvar helyett most egy nyugodtabb, ám nagyon különleges szigetre utazunk. Mint minden utazásunk során, beszélgetünk a helyiekkel és igyekszünk minden különlegességet megtudni a szigetről, rejtett zeg-zugairól, amit még nem kapott fel valamilyen neves utazási magazin. Nagyot harapunk a helyi gasztronómiából, körbenézünk mi a helyzet a szőlészetek portáján.

Fedezzük fel a Mediterrán egyedülálló gyöngyszemét, az örök tavasz szigetét, mely 25 különböző orchideafajta élőhelyeként is szolgál! Egy mitológiai helyszín, amit a misztikum sző körbe és magával ragadja mind a fantasztikum, mind a valódi hősöket, mint a híres felfedezőt is, Jacques Cousteau-ot!

Útvonal

Baja – Mohács –  (CRO) Osijek – Đakovo – Slavonski Šamac – (BiH) Bosanski Šamac – Doboj – Zenica (autópálya) – Konjic (autópálya vége) – Mostar – Neum – (CRO) Zaton Doli – Mali Ston – Ston – Prapratno, Pelješac-félsziget (komp 45 min) – Sobra, Mljet sziget

Összesen: 630 km / 11 h kompozással együtt Bajáról, ha nem állunk meg a lent említett látnivalók egyikén sem!

Útdíj az útvonalon személyautóval / Költségek a nyaralás alatt

 • Autópályadíj oda-vissza – 66 kn (CRO) és  22 KM / 3 520 Ft  (BiH)
 • Benzin oda-vissza – 25 000 Ft
 • Komp oda-vissza 4 főre / 1 személyautó – 448 KN / 20 608 Ft
 • Szállás: Hotel Odisej *** – 2 fő / főszezonban/ 7 éj reggelivel – összesen – 225 270 Ft
 • Jadrolinija menetrend és az aktuális jegyek – IDE KATTINTS

Látnivalók az útvonalon

Visokoi bosnyák piramisok

Szarajevó előtt 30 km-re találhatóak a piramisok. Az autópályán le kell térni a Visoko elágazásnál és tuti, hogy megtaláljuk a bejáratot, mert már nagyon jól ki van táblázva.

Cím: Ferhatovica, Visoko 71300, Bosnia and Herzegovina / Belépő: 10 €

Egy Ameikában élő bosnyák régész, dr. Semir Osmanagić nem kevesebbet állít, minthogy Európa legősibb és legnagyobb piramisait találták meg.

A mai tudományos világ ezt hevesen cáfolja. 2007 óta intenzív ásatások folynak és mára eljutottunk oda, hogy a hivatalos tudomány is elismeri, a dombokon, illetve a dombok belsejében emberi kéz munkája található. Érdemes egyszer megnézni és várni pár évet, majd újból bemenni megnézni, hogyan állnak az ásatások.

 Szarajevó

Nincs Európában még egy ilyen kulturálisan sokszínű ország. a fővárosával egyetemben.

Fantasztikus látnivalóival (dzsámik, bazárok, karavánszerájok, római katolikus és ortodox templomok, zsinagógák, hangulatos városrészek) visszarepítenek minket a történelem mélyére.

 A háztetők sziluettje felett  a háttérben minaretek törnek az ég felé, ahonnan a müezzinek naponta ötször óraműpontossággal hívják imára a híveket, és hirdetik Allah dicsőségét.

Itt azonban nemcsak mecseteket találunk. Mintha a legnagyobb vallások gyűjtőhelye lenne a város, amely gazdag történelmére építve példát akar mutatni a világnak toleranciából. – SZARAJEVÓ PROGRAMOK

 

Tito atombunkere, Konjic

Kétszázan fértek el az egykori partizánvezér ötvenes évek elején épült boszniai bunkerében. Atombiztos, tágas és akkoriban – röviddel a Szovjetunióval való szakítás után – igen korszerűen rendezték be.

A Tito-bunkert 30 méterrel a föld alatt alakították ki, az építkezést még az ötvenes évek elején kezdték. Egy kortárs művészeti kiállítást működtetnek benne, ám további sorsa bizonytalan, a bosnyák kormány ugyanis nem nagy híve annak, hogy folyamatosan látogatható legyen.

A 280 méter mély, U-alakú építményt egy hegybe vájták, építése 26 évig tartott és sok milliárd dollárt emésztett fel. Hosszú évekig csak Josip Broz Tito jugoszláv elnök és bizalmasai tudtak a föld alatti erőd létezéséről. TÚRAVEZETÉS – KATT IDE

Jablaničko jezero (tó)

Voltaképp egy mesterséges tóról (1953.) van szó, melyet a Neretván duzzasztottak, hogy a vízhozam tartósan kiszolgálhassa a Neretva legnagyobb vízerőművét.

A nem mindennapi látvány a Neretva viszonylag hideg vize ellenére megindította a Jablanica víztározó melletti turizmust. Sok hétvégi házat és apartmant, sőt kisebb szállodákat is emeltek a tó partjainál és sokan úgy fürdenek a tó vizében, mintha a tengeren nyaralnának.

Ahogy elhagyjuk a várost és Mostar felé igyekszünk, bal oldalon lesz majd egy étterem (Zdrava Voda), ahol bárányt sütnek. Érdemes megállni és gyönyörködni a panorámában és ellesni a báránysütés fortélyait.

Az étterem linkje:

http://www.zdravavoda.co.ba/en/index.html

Neretva völgye

Szarajevóból körülbelül 2 óra alatt értünk ide, az út nem mellesleg lélegzetelállítóan szép. Ezen a vidéken futnak végig a Dinári-hegységnek a láncai. A Neretva teljes utunkat végig kíséri az Adriáig, ahol egy részben természeti oltalom alatt álló deltában ömlik bele a sós vizű tengerbe.

Neretva völgye, más néven mandarin-völgyként is ismert.  A Neretva vidékén ugyanis körülbelül 1,5 millió mandarinfa van, melyek évente körülbelül 60 ezer tonna gyümölcsöt teremnek és teljesen más zamata van a friss, érett mandarinoknak, mint a hazai boltokban. A mandarinszüret október közepén van és egy kellemes napon becsatlakozhatunk mi is a helyi szüretbe Opuzen városában.

Mostar

Bosznia-Hercegovina déli részén járunk, a Neretva folyó mentén, mely két részre osztja Mostar városát. Az egyik oldalon muzulmán bosnyákok, a másikon katolikus horvátok élnek.

Mostar igazi mediterrán kisváros, csodálatos ottomán kori épületekkel, mecsetekkel, domboldalra kapaszkodó kőházakkal és hangulatos szűk utcákkal. A város a 16. századi Stari Most hídról kapta a nevét, mely akkor épült, amikor Mostar egyike volt a legfontosabb kereskedelmi útvonalaknak az egyre növekvő Ottomán birodalom felé.

Akkoriban több mint 30 kézműves céhnek adott otthont a város, köztük aranyműveseknek és tímároknak. Számukra épült a Tabhana negyed, ahol ma megannyi éttermet és tímárműhelyekből átalakított kiadó apartmanházat, boutiq hoteleket találnak, illetve a Kujundžiluk, vagyis az „aranyköz”, ahol kereskedők kínálják csillogó portékáikat. – MOSTAR PROGRAMOK

Počitelj, a kőváros

Következő állomás Počitelj, ami pedig a város fölötti várromról híres, aminek az építését még Mátyás-király is támogatta, annak érdekében, hogy sikeresen megállítsák a török előretörését. Ez nem sikerült a városnak, mivel a törökök sikeresen elfoglalták, ennek eredményeképpen épült fel a minaret és a dzsámi a vár alatt. Nekem nagyon tetszik a város hangulata, szép, restaurált történelmi belvárossal. Romantikus, meseszerű hely csodás természeti elhelyezkedéssel. Csaknem olyan érdekes, mint Mostar óvárosa. Van egy hangulatos mecset is. Szép a kilátás a Neretvára és a völgyére.

Természetvédelmi Park Hutovo blato

Mostartól kb. 30-35 km-re található Hutovo Blato Nemzeti Park. A Deransko-tó és a Krupa folyó között elterülő Hutovói-mocsárnál kialakított nemzeti park.

Čapljinától 8 kilométerre lévő látogató központból indulva a vidék különleges élővilágát akár gyalogosan, akár a csatornákon, illetve a Krupa-folyó medrében közlekedő kirándulóhajókról is megcsodálhatjuk és horgászhatunk is.

A természeti szépségek mellett csónakázás közben vagy utána megkóstolhatjuk a környék termékeit a gránátalmától, a szőlőn, a törkölypálinkán át pisztrángig és a rántott békacombig.

Megérkezés a szigetre

Mljet a dús, vad és eleven természet szigete, nem hiába kapta az Adria smaragdja elnevezést. Itt a hegyes-dombos domborzati viszonyok között csak néhány eldugott kis falu található. A szigetet a vad természet uralja, melyet az embernek nem sikerült elrontania.

45 perc kompozás után meg is érkezünk Sobra-ba, ahonnan még kb. 30 perces autóút vezet minket Pomena-ba, a nemzeti parkban lévő szállásunkig, ami  az egyetlen hotel a szigeten. Ahogy elindulunk a kompkikötőből, majdnem végig fenyőerdőn keresztül visz minket az út, minden csupa zöld és szinte összeérnek a fák a fejünk felett.  A hotel a nemzeti park területén helyezkedik el, nem messze a szigeten lévő tavaktól és a bicikli utaktól. Ha a park területén szállunk meg, akkor a faluba (Pomena) beérvén jobb oldalon van a nemzeti park kis jegypénztára, ahol kötelező megvenni a belépőt. (Árakat lejjebb találsz!)

Mljet csodálatos mindazok számára, akik nyugalomban, békességben, mindentől távol, paradicsomi környezetben szeretnék eltölteni a nyaralásukat. A sziget ideális hegymászásra, sőt számos túra- és kerékpáros útvonal található. A sűrű bokrok közül szarvasok, muflonok és vadnyulak követik a kirándulók lépteit.

 

A sziget területének felét egy ősi nemzeti park teszi ki, amelynek köszönhetően a délkeleti része fokozottan védett, mivel itt található a Mljet Nemzeti Park.

A természeti kincsek és kulturális ritkaságok eme egyedi kombinációja 1960-tól áll különleges védelem alatt. Sajnos ez már túl késő volt a mediterrán barátfókák számára, mely faj a kihalás szélén áll.

Mljet két tava a Nagy tó (Veliko Jezero) és a Kis tó, a sziget nemzeti parkjának leglátványosabb részei. A Nagy tó területe 1,45 km2, legnagyobb mélysége 46 méter. A közepén lévő szigetén egy 12. századi bencés kolostor, a Szűz Mária kolostor áll, ahova óránként induló hajókkal lehet eljutni. A Nagy-tóban található Szűz Mária szigetecske, a Nemzeti Park és az egész sziget nem hivatalos szimbóluma. Ez a varázslatos hely nyáron műtermi színekbe öltözik, július közepétől augusztus közepéig tart a Mljeti Kulturális Nyár. Az előadásokra, koncertekre, kiállításokra értékesített jegyek bevételét a bencés kolostor felújítására fordítják.

Látnivalók a szigeten

Mljet Nemzeti Park

Belépő a Mljeti Nemzeti Parkba / főszezon:

 • Felnőtt – 125 kuna
 • Gyerek (7-18 éves), hallgatók és nyugdíjasok – 70 kuna
 • Gyerek (0-7 éves) – ingyenes belépés

FONTOS: A belépők tartalmazzák a két sós tóhoz a belépést, a Nagy tavon lévő Szt. Mária szigeten álló kolostorhoz való odajutást kishajóval. A jegyeket ezekben a falvakban levő irodákban lehet megvenni: Pomena és Polače. A jegy 1 hétig érvényes, ha 1 napra megyünk be a parkba, akkor is ennyi az ára.

 

Aktív nyaralás a szigeten / Mit lehet csinálni a nemzeti parkban?

  • Sétálni, túrázni, biciklizni a kijelölt túra útvonalakon. A sűrű bokrok közül szarvasok, muflonok és vadnyulak követik a kirándulók lépteit.

TIPP!

Aki szereti az aktív nyaralást, ne hagyja otthon a bicajokat, mert körbe lehet tekerni a sziget belső két tavát. Igaz, ott is lehet biciklit bérelni, de kicsit borsos áron: 1 nap – kb. 5 000 Ft / bicaj

Aki többre vágyik, annak nagyon jó, hegyi ösvények is rendelkezésre állnak. A következő linken megtalálhatod a pontos bicaj utakat mindenféle hasznos adattal, magasságokkal, út nehézséggel: http://www.takeadventure.com/mtb-routes-on-the-map/

  • Strandolni a sós tavakban, vagy a tengerben
  • Merülni / búvárkodni és felfedezni a tenger alatti világot, a tengerfeneket kagylók borítják – Szent Jakab kagylók, nagy sonkakagylók, sziklafúró kagylók. A fürdőzőket égszínkék medúzák, az Auréliák lephetik meg!
  • Mljet, a földalatti eróziók miatt tele vannak rejtett barlangokkal, egyik közülük az Odüsszeusz barlangja, ahova hajóval is oda tudunk jutni

A barlang az Ogiran sziklával szemben helyezkedik el Mljet déli partján. Egy kb. húsz méteres alagúton átúszva, vagy kishajóval átkelve e szép barlangban találhatja magát, melynek boltozata beszakadt és a szárazföld felé nyitott. Valóban legendás hely. Az Odüsszeusz-barlangba induló út Babino Poljében kezdődik.

ÉRDEKESSÉG:

A legenda szerint Odüsszeusz, miután a hazafelé vezető úton rettentően felbőszítette Poszeidónt, a jugo (déli szél) által keltett hullámokon találta magát, melyek ereje Mljet-sziget déli részére sodorta. Ezen az édeni szigeten vendéglátásra talált Kalüpszó tengeri nimfa barlangjában, ahol valójában hét teljes évet töltött fogságban. Odüsszeusz végül úgy döntött, eldobja az örök ifjúságot és örök életet, melyet Kalüpszó ajánlott neki, ha ott marad és feleségül veszi. A többi legenda.

Babino Polje felső részén kezdődik a Veliki grad legmagasabb szigeti csúcs felé vezető hegymászó út, amellyel másfél órán belül elérhető a csúcs.

 • Lehetőség van kajak/kenu bérlésre is a tavaknál, aminek az ára: 25-30 €/nap
 • Hajókázni a tavon és meglátogatni a 12.századi Szűz Mária bencés kolostort, ami benne van a belépő árában

Mljet legszebb standjai

Sutmiholjska beach / Forrás: Gorjanácz Liána

A gyönyörű, homokos Sutmiholjska öböl Mljet-sziget középső részén, Babino Polje település közelében található. Ez egy kis halászfalu, csodás, homokos stranddal és néhány sziklás partszakasszal.

Ideális a kisgyermekes családoknak és a homokos strandok szerelmeseinek. A strandhoz a Babino Poljeből vezető úton vagy akár csónakkal is eljuthatunk. A strand közelében található a híres Mugos kemping számos szórakoztató létesítménnyel és különböző sportolási lehetőségekkel. Van itt egy bolt, egy grill étterem és robogót is lehet bérelni.

Sutmiholjska strand egy meseszép homokos öböl Mljet sziget középső részén a Babino Polje (Kozarica) település közelében. A településről kis, szűk utca vezet a strandig.

A strand homokos, így ideális a kisgyerekes családok részére. A közelben grill étterem, kávézó, bolt és motorkerékpár kölcsönző van. Amennyiben elrejtőznének a tűző napsütés elől, megtehetik a strand mögött lévő fenyőerdő lombjai alatt.

(GPS Location: 42°44’30.6″N 17°29’57.3″E)

Mala Saplunara beach / Forrás: Gorjanácz Liána

 

Ha valami teljesen szokatlan élményre vágysz – látogasd meg a Mljet-szigeti Saplunara strandot. A strandon se szálloda, se vendéglő, mindössze néhány jellegzetes helyi ételeket kínáló, fenyőerdővel körülvett kis bódé. Robinzoni és egyben hedonista élmény!

Saplunara meseszép homokos strandja Mljet sziget dél-keleti részén terül el. Mljet szigete egy zöld oázis, ideális hely a kikapcsolódásra.

Az öböl 1km hosszú és két részre oszlik, kis és nagy Saplunara-ra, a tenger sekély, nyáron a víz elérheti akár a 28 °C-t is. A strand mögött csodaszép fenyőerdő nyújt árnyékot a nyári forróságban, a legenda szerint Odüsszeusz is itt talált menedéket.A víz tisztaságára utal, hogy kék zászlós strand.

(GPS Location 42°41’59.3″N 17°44’24.4″E)

TIPP:

Egész napos ott tartózkodás esetén vigyenek magukkal élelmet, mert a strandon sajnos nincs  bolt, a sport szerelmesei is saját felszerelésüket tudják használni, mert  bérlésére vagy vásárlására sajnos nincs lehetőség. A Saplunara strandon van mobil wc és kávézó a felfrissülni vágyóknak, valamint napágyakat is lehet bérelni. A strand különlegessége, hogy számos veszélyeztetett növényfaj is megtalálható, melyekről a strandon elhelyezett táblákon olvashatnak. A strand mögött egy 20 férőhelyes parkoló található. A Saplunara strand távol a tömegtől és nyüzsgéstől ideális a pihenésre.

Hol szálljunk meg?

Mljet szigetén is rengeteg apartmanban és csak egy hotelben szállhatunk meg. Mljeti Nemzeti Park területén is van bőven szállás.

Hol, mit együnk? / Helyi ételkülönlegességek, amit ne hagyj ki!

Mljet már régóta ismert  kiváló gasztronómiájáról, amelyet a rómaiak hoztak magukkal, majd a szerzetesek megőriztek, hogy ma a szigetre látogatókat elkápráztathassák a helyi éttermek különleges fogásaival. Ezek a receptek tovább öröklődtek, hozzáadtak, kivettek belőle egy kicsit, modernizálták, kicsit új köntösbe bújtatták, de a lényeg ugyanaz maradt. Szavak nélkül bemutatni egy csodálatos kultúrát az ételeken keresztül.

Mint minden horvát szigeten, igyekeznek helyi alapanyagból készíteni a fogunkravalót. Itt sincs másképpen. Sok minden készül vadhúsból, kecskéből, tenger gyümölcseiből. Nagyon sok étterem termeszt saját gyümölcsöt, zöldséget. Erre a régióra jellemző ételek közül érdemes megkóstolni a stoni osztrigát és kékkagylót, vagy a Neretva-völgyi angolnából és békából készült brudettet / levest. Nyári esténkent zárhatjuk a déli vidékek valamelyik borával, mint amilyen a pelješaci dingač és postup, a korčulai pošip és grk, vagy a dubrovniki malvazija Konavaleből.

Polip pekában
Tengeri sün pirítóssal
Octopus carpaccio
Konavoska mantala
Szardella
Polip mljeti olívaolajjal
Previous slide
Next slide

Top 3 étterem és ételek a szigeten a helyiek ajánlása alapján:

Restoran Stermasi, Saplunara, Podškolj öböl – családi kézben lévő étterem. Az eldugott vendéglő minőségéről árulkodó jel, hogy több külföldi Michelin csillagos szakács is a visszatérő vendégei közé tartozik. BBC Travel és a Lonely Planet is cikkezett már a 90 %-ban helyi, kézműves alapanyagból készült isteni fogásokról és az igazi szigeti vendégszeretetről.

Specialitásuk a tulajdonos szerint:

Kozji sir / helyi kecskesajt – napi fél kg-ot tudnak csak előállítani

Hobotnica na salatu ili na način chef Enes / Polip saláta vagy Polip, a ’la Enes chef

Crni rižoto od sipe / Fekete rizottó tintahalból

Lešo riba / Halleves tengeri halból

Veprovini s njokima / Vaddisznós gnocchi

Jastog s domaćom tjesteninom ili sa žara / Homár házi tésztával vagy grillezett homár 

Kozletina ili Hobotnica ispod peke / Kecskesült vagy polip pekában sütve (Peka = vasból készült harangedény, ami alá és rá is parazsat tesznek)

Sajnos, már nem üzemel!

Konoba Triton, Babino polje – igazi 300 éves autentikus étterem egy mljeti kőházban, tele régiségekkel. Gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk a lugas alatt a teraszról. Nem közvetlen a parton helyezkedik el, de a hegytetőn lévő vendéglőből az olajfákon és a szőlőültetvényeken keresztül egészen ellátunk a tengerig.

 Tradicionális Mljetre jellemző fogásokat kóstolhatunk meg itt:

Mljetski makaruli / Házi tészta reszelt kecskesajttal, olíva olajjal és sült fokhagymával a tetején. Tipikus mljeti étel.

Pečene škampi na roštilju / Grillezett rákok

Juha od leće / Lencseleves

Omlet sa suhom hobotnicom / Omlett szárított polippal

Mantala / Főtt szőlő must és szőlő esszencia elegyéből, durvára őrölt búzalisztből készült édesség. Tipikusan a dubrovniki régióra jellemző desszert.

Restaurant Maestral, Okuklje – családi kézben lévő étterem, gyönyörű kilátással. A szervírozás fantasztikus, az ételek csodálatosak!

„Ez az étterem Michelin csillagot érdemelne!”

Octopus carpaccio / Polip carpaccio

Kamenice / Osztriga (Ston környéke híres a friss osztrigáiról)

Crni špageti / Fekete spagetti tintahallal és rákkal

Szöveg forrása: croatia.hr / http://www.utikalauz.hu / utikritika.hu / mostar.hu / hobbimazutazas.hu

Keress SZÁLLÁSOKAT a lenti keresőben!

Scroll to Top