Gasztronómia: A balkán konyha

Az ételek és a receptek olyanok, mint az emberek és a zene: utaznak, terjednek. Egyes területeken populárisak lesznek, majd azokon, ahol életre keltek, onnan útnak indulnak.

A balkán konyhára a legnagyobb hatást a 400 éves török uralom gyakorolta. Étlapjukon sok török étellel, illetve azok bosnyák variációival találkozhatunk. Pl.: hadzsi-cseváp, sis-cseváp, szogan-dolma, pita, baklava…stb. Az ételfogyasztást nagyban befolyásolja a vallási hovatartozás. Húsételeik általában birkából készülnek és leggyakrabban parázson sülnek.  Konyhájukat a lágy ízek  jellemzik, ami elsősorban a párolásnak köszönhető. Országszerte, az utak mentén rengeteg kis “autogrill” működik, ahol helyben sütött birkát, malacot ehetünk. A desszertjeik általában különböző töltelékkel készült rétesekből állnak. A többi süteményük rendkívül édes, cukorsziruppal, mézzel vannak gazdagon meglocsolva.  A bosnyákok szívesen fogyasztanak még aludttejet is, főleg a csevap mellé.

A hotelek éttermeiben kulináris élvezetek szakemberei mesterkednek azon, hogy minél nagyszerűbb nemzetközi és hazai fogásokkal kápráztassák el a betérőket. Az igazi bosnyák ételek közé tartoznak többek között a piték (pite), bab szárított füstölt hússal (grah sa suhim mesom), töltött káposzta (sarma), házi kenyér árpalisztből és hajdinából (domaći hljebovi od ječmenog brašna, heljde) stb.

Nemzeti ital a szilvából és körtéből készült pálinka, megemlítendők a hercegovinai fehér, száraz borok (Pl.: Žilavka).

A balkán konyha Michelin csillaga

Már volt előtte szó az útmenti “autógrill” csodáiról. Ha arra járunk, ne menjünk el mellette, ugyanis rengeteg útmenti és főként folyómenti helyek közül választhatunk, ahonnan gyönyörű a panoráma. Boszniában a leghíresebb település, Jablanica, ahol gyakran látunk egész bárányokat felhúzva egy méretes nyársra. Ez kérem szépen a balkáni konyha Michelin csillaga. Pontosabban Jablanicatól nem messze, a Neretva-völgyében található a birkasütés Mekkája. Mint régen a folyóvizek a vízimalmokat, úgy most a birka sütésére szolgáló nyársat pörgeti meg a kis patakok ereje.

Ízletes ételek a balkán konyhából

A balkán konyha sokszínűsége

A balkán konyha, e színes és sokszínű régió gasztronómiai hagyományait bemutatva, igazi ínycsiklandó kalandra invitál. A Balkán félsziget változatos kultúrái és történelmi hatásai egyedülállóan gazdagítják az itt készült ételek ízvilágát, amelyet a fűszerek, friss alapanyagok és tradicionális elkészítési módok jellemeznek.

A balkán konyha sokfélesége tükrözi a régió történelmét és kulturális hatásait. Az oszmán, magyar, olasz és mediterrán hatások mind megtalálhatók az ételekben, ami egyedülálló ízprofilt eredményez. Különböző országok és nemzetek, mint például Szerbia, Horvátország, Bosznia és Hercegovina, Macedónia és Bulgária, mind hozzájárultak a Balkán konyha gazdag palettájához.

Hogyan élvezheted a balkán konyhát

A balkán konyha élvezetéhez nem csupán az ételek megkóstolása szükséges, hanem az is, hogy megismerd azokat a hagyományokat és szokásokat, amelyek köré épültek. Látogass el helyi piacokra, ahol friss zöldségeket, fűszereket és alapanyagokat találsz, és próbáld ki az autentikus helyi ételeket készítő éttermeket és bárokat. A helyi gasztronómiai fesztiválok és rendezvények is nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy mélyebb betekintést nyerj a balkáni ízek világába.

A balkán konyha olyan ízélményekkel gazdagít, amelyek a régió gazdag kulturális örökségét tükrözik. Az ételek fűszeres, ízletes kombinációi és a különleges elkészítési módszerek egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a Balkán gasztronómiája egy különleges kalandot kínáljon minden ínycsiklandó falatban. Ha egyszer megkóstoltad, biztosan emlékezetes élményként marad meg a szívedben és az ízlelőbimbóidban!

Kajmak

Déli szomszédaink tejtermék különlegessége: megaludt, édes tejszín megsózva. A felforralt, majd lehűtött tehéntejet lefölözik, a tejfölt facsöbörbe rétegezik, minden réteget megsóznak, alacsony hőmérsékleten 15-20 napig érlelik.

Popara

 A hazai konyha egyik olyan étele, amin generációk nőttek fel. Vízzel forrázott kenyér, amit borssal, sóval ízesítenek és joghurttal, kajmakkal és különféle sajtokkal tálalnak.

Proja

Kukoricalepény

Uštipci

 sós, mini fánk, amit kajmakkal, kolbásszal, sonkával, szalonnával esznek

Kulen

Sertésvakbélbe töltött, fűszeres, füstölt kolbászféleség.

Burek

A burek különféle sós töltelékekkel töltött tésztaféle. Török eredete ellenére ez az étel a bosnyák nemzeti konyha büszkesége. A burek egy ropogós, rétestészta, amelyet legtöbbször húsos töltelékkel készítenek.

A töltelék lehet még sirnica (juhtúró), zeljanica (spenót), valamint krompiruša (krumpli). Kötelező a mellé kínált lágy, enyhén sós ivójoghurt.

Az oszmán hatásokra visszavezethető, ez az étel a Balkán konyha egyik legnépszerűbb darabja, és minden régióban egyedi variációkat találhatunk.

A bureket csigaszerű formába hengerelve sütik harangedényben parázson (sač). Ezzel a típussal jellemzően a pékségekben találkozhatunk, míg a hagyományos éttermek gyakran pite formájában készítik el, amelyet tálalás előtt felvágnak.

 

Bosanski lonac avagy a bosnyák fazék

A bosnyák ragu egy tradicionális balkáni egytálétel, melynek összetevői térségenként eltérnek, hagyományos módon cserépedényben készítik.

Ćevapi

 ćevapčići – Egész Balkánra jellemző ez az étel, főleg a régi Jugoszlávia országaira, ahol a törökök uralkodtak. A receptek területenként különböznek. Különböző fajta darált húsokat használnak fel hozzá, mint például marha-, disznó- és borjúhúst. Bosznia Hercegovina területére az 1500-as évektől lett nemzeti fogás, amit a törökök hoztak magukkal annak idején. Vékonyabb lepényben (somun) szolgálják fel és különböző mártásokkal öntözik meg. Sok fajta módon készítik el. Ismertebbek a banjalukai (banjalučki), travniki (travnički), szarajevói (sarajevski) és a sis-csevap ( šiš-ćevap).

Pljeskavica

Az egyik legismertebb balkáni étel, a pljeskavica.  Hagyományosan 3 féle húsból készítik, marhából, sertésből és bárányból, és kajmakkal vagy urnebesszel fogyasztják. 

Sarma

A hagyományos török konyha egyik alapétele, a sarma tulajdonképpen egy töltelék, amelyet szorosan körülvesznek a levelek vagy a leveles zöldségek. Az ételnek számos változata létezik, de a keverék jellemzően olyan összetevőket ötvöz, mint darált hús, rizs vagy bulgur, különféle gyógynövények, fűszerek, pirospaprika, paprika, paradicsom, míg a borításhoz általában szőlőt, káposztát, savanyú káposztát, mángoldot használnak. Sarmát általában különleges alkalmakkor és ünnepnapokon készítik. Az ételhez általában joghurtot és házi kenyeret kínálnak.

Baklava

Az édes ízek kedvelőinek a baklava igazi kincs. Az oszmán konyha hatására elterjedt édesség finom réteslapokból készül, amelyeket dióval, pisztáciával és mézzel rétegeznek. Az édes, ropogós finomság minden falatja egy kis édességet és történelmet rejt magában.

Tufahija

A tufahija alapja a cukros vízben párolt alma, amelyet mandula- vagy diókrém töltelékkel töltenek meg, majd rövid idő alatt megsütik és cukorsziruppal nyakon öntik. A desszert perzsa eredetű, Boszniába a törökökkel érkezett. A frissítő ínyencséget hagyományosan hűtve fogyasztják és tejszínhabbal, a tetején meggyel szolgálják fel.

Hogy könnyebben boldoguljunk íme 1-2 étlapokon szereplő fogás:

Topla predjela – Meleg előételek

Pohovani sir (rántott sajt)

Girice (sült apró szardellák)

Grilovani šampinjoni (grillezett gomba)

Pura sa kajmakom (polenta kajmakkal)

Pura sa sirom (sajtos polenta)

Pura sa kiselim mlijekom (aludttejes polenta)

Kuvani krompir sa kajmakom (főtt burgonya kajmakkal)

Jaja po želji, kajgana, na oko, sa slaninom, sa šunkom, sa sirom

(tojás étel ízlés szerint, tojásrántotta, tükörtojás, szalonnával, sonkával, sajttal)

Sendvič lepinja, pršut, kajmak (sandwich sonkával, kajmakkal)

Popara, sir, kajmak (forrázott kenyér sajttal, kajmakkal)

Proja (kukoricalepény)

Kukuruz (kukorica)

 

 Hladna predjela – Hideg előételek

Njeguški pršut (sonka)

Domaća kobasica (házi kolbász)

Čvarci (tepertő )

Švargla (disznósajt)

Pršut (sonka)

Livanjski sir (livanji sajt)

Sir iz ulja (olajban érlelt sajt)

Kajmak

Salata od morskih plodova (tenger gyümölcsei saláta)

Slana sardela (sós szardella)

Marinirani šaran (marinált ponty)

Hladna plata (hidegtál)

Tartar biftek

Uštipci sa sirom i kajmakom (fánk sajttal, kajmakkal)

Palenta (polenta, puliszka, kukoricakása)

Svinjska pečenica (malacsült)

Goveđa pečenica (marhasült)

Slanina dimljena (füstölt szalonna)

Kulen (vastag kolbász)

Romanijski kajmak (Romanija tartományból származó kajmak)

Travnički sir, kravlji (Travnikból származó tehénsajt)

Travnički sir, ovčiji (Travnikból származó birkasajt)

Kiselo mlijeko (aludttej)

Čorba – Levesek

 Pileća (csibe leves)

Goveđa (marha leves)

Riblja (halászlé)

Čorba od tikvica (cukkini leves)

Čorba od spanaća (spenót leves)

Čorba vegeteriana (vegetáriánus leves)

Teleća čorba (borjú leves)

Čorba od gljiva (gombaleves)

Ječmena čorba (árpaleves)

Prilozi – Köretek

 Pekarski krompir (sültkrumpli Pékné módra)

Restovana krompir (tört krumpli)

Pomfrit (szalmakrumpli)

Podvatak, kiseli kupus (hordóban savanyított káposzta)

Riža (rizs)

Tjestenina (tészta)

Blitva (mángold)

Kuhano povrće, karfiol, brokule, mrkva, krompir, (párolt zöldségek: karfiol, brokkoli, répa, krumpli)

Grilovano povrće, tikvice, patlidžan, luk (grillzöldségek: cukkini, padlizsán, hagyma)

Jela sa roštilja – Grillezett ételek

 Pljeskavica

Punjena pljeskavica (töltött pljeskavica)

Teleća jetra (borjúmáj)

Teleći kotleti (sült borjúszelet)

Teleći ražnjići (rablóhús borjúból)

Teleći steak (steak)

Pileća prsa (csikemell)

Pileći ražnjići (rablóhús csirkéből)

Biftek sa grila (grillezett beef steak)

Kobasice(kolbászkák)

Mješano meso (vegyestál: csevap,pljeszkavica,kolbászkák, sülthús, szalonna)

Kremenadla(sült karaj)

Bijela vješalica (szűzpecsenye)

Pileći batak (csirkecomb)

Svinjski vrat (tarja)

 

Ribe – Halételek

 Pastrmka na žaru (rostonsült pisztráng)

Orada na žaru (rostonsült royal durbincs )

Lignje na zaru (rostonsült tintahal)

 

 Glavna gotova jela – Készételek

 Grah, kobasica, suho meso (sűrűbab, kolbásszal, füstölt hússal)

Prebranac (sült bab szalonnával)

Goveđi gulaš (marha gulyás)

Bosanski lonac (agyag edényben készült egytálétel: hús, hagyma, répa, krumpli, paprika)

Dagara (húsból és zöldségekből készült egytálétel)

Srneći gulaš (őz paprikás)

Juneća šnicla u lovačkom sosu (marhaszelet vadas mártással)

Teleće pečenje (borjúpecsenye)

Teleća koljenica  (borjú lábszár)

Pasulj, suva rebra, slanina (egytálétel: bab, füstölt borda, szalonna)

Kiseli kupus sa suvim mesom (savanyúkáposzta füstölt hússal)

Juneći gulaš (gulyásleves marhahússal)

Gulaš od divljači (gulyásleves vadhússal)

Lešo teletina (főtt marhahús öntettel)

Dimljena svinjska butkica sa kiselim kupusom i renom  (füstölt sonka savanyú káposztával és tormával)

Piletina u dimljenom siru (füstölt sajttal tölött csirkemell)

Sarma ( töltött káposzta)

Mućkalica (lecsó hússal)

Teleći mišići u kajmaku (kajmakban főtt borjúlábszár)

Teletina ispod sača ( öntöttvasban, parázson sült étel: borjúhús, krumpli, zöldségek)

 

 Glavna jela po narudžbi – Főételek rendelésre

 Teleća šnicla (rántotthús borjúból)

Natur šnicla (natúrszelet)

Bečka šnicla (rántotthús sertésből)

Pariška šnicla (párizsi szelet)

Pohovana piletina (párolt csirkehús)

Piletina senf, sos (párolt csirkehús mustáros öntettel)

Piletina cary 300 g (currys csirke)

Biftek, sos 4 sira  (beef steak 4 sajtmártással)

Biftek Pfefer  (beef steak borsmártással)

Ramstek  (hátszínszelet sütve)

Šašlik  (rablóhús)

Rižoto sa piletinom i gljivama (csirkés gombás rizottó)

Rižoto sa piletinom i povrćem (csirkés zöldséges rizottó)

 

 

Scroll to Top