Nyaralás vadregényes tájakon, Cres - Horvátország

A természet ezen a szigeten a legérintetlenebb, melynek apró települései varázzsal hatnak ránk. Úticélunk következő állomása vadregényes tájakon vezet minket egészen Cres szigetéig. A hozzájuk tartozó mintegy harminc kis sziget az Adria legnagyobb szigetcsoportja. Cres északi része mélyen benyúlva a rijekai öbölbe ki van téve a bóra okozta hullámverésnek. Cres hosszan elnyúló hegyvidéki sziget, télen fehérlenek magaslatai. Hó egy mediterrán szigeten. Az egész szigetre a dús növényzet, meredek sziklafalak, festői öblök és alacsonyan fekvő síkságok jellemzők. Éghajlata északon szubmediterrán, míg a középső- déli része a mediterrán éghajlat a jellemző: hosszú forró nyár, csapadékos ősz és enyhe tél. Ennek megfelelően Cres északi felén nagy (tölgy, gesztenye, szil) erdők, míg mediterrán részeken apró bokrok, fűszernövények illetve olívaerdők találhatók. Cres állatvilága is legalább annyira sokszínű, mint a növényzete. Számos madárfajta közöttük az Európában már alig fellelhető, fokozottan védett fakó keselyű lakhelye.
Sv. Ivan beach, Lubenice / forrás: croatia.hr
Lubenice (fenti kép), Cres szigetnek első települése, egy a tenger fölé 387 m magasan emelkedő sziklán épült. festői városka, terével, harangtornyával, gótikus templomával, melyet a XV. században itt élő remete Szent Antalról neveztek el. Viharos időben gyakran dörög az ég, és a szikla felett villámok cikáznak. A település egykoron egy pörgő élettel rendelkező kisváros volt. Ma alig lakják, viszonyt csodaszép látványt nyújt az ide látogatóknak. Ha Lubenicére ellátogatunk, vigyünk magunkkal fürdőruhát is, mert itt található egy gyönyörű strand, ahova érdemes lesétálni és megmártózni a hűs habokban.   Beli – A városka akropolisz-típusú, vagyis egy magas domb tetejére épült, a sziget északi részének keleti partjánál. Ezen a településen működik a „Caput Insulae” Ökoközpont, amely a sziget biodiverzitásának, ősi értékeinek és kultúrtörténeti örökségének megőrzésével, valamint a fehérfejű keselyűk védelmének biztosításával foglalkozik. A sérült, erejüket vesztett, megmérgezett vagy az első szárnypróbálgatásaik alkalmával a tengerbe zuhant fiatal fakókeselyűk a természetben kialakított ún. Gyengélkedőben gyűjthetnek erőt az újabb kalandokhoz. Az ökoközpontban két etetőt is kialakítottak, melyekben a keselyűk évi száz tonna eledelhez jutnak. [Best_Wordpress_Gallery id=”120″ gal_title=”Cres”] forrás: instagram  

Érdekességek / látnivalók a környéken:

  • Cresen a házak portáin a családi címerek vagy cégjelzések láthatók: bevésett kovács- vagy asztalos szerszámok a mesterek házain, halfigura a halászok otthonán.
  • Talán számunkra magyaroknak Cres legfontosabb látnivalója maga Beli falucska és egy kis arckép. A legenda szerint ugyanis ide menekült IV. Béla királyunk és a helybéliek annyira megszerették, hogy a települést átkeresztelték Beli-re illetve egy kis arcszobrot is készítettek róla. Mindkettőt meg tudjuk tekinteni, ha elmegyünk Belire.
  • Valun – Számos ember számára ez Cres legszebb, és legromantikusabb helye.
  • Ha egy helyi útról indulsz Orlecből, a Cres szigetének keletéről, akkor eljutsz erre a magányos kis strandra. A strand neve Mali Bok, gyönyörű és rejtve a természetes kanyonban.
  • Egykoron Cres és Lošinj egy sziget volt, de a rómaiak kiásták Osornál az Osori-csatornát, ettől kezdve két különálló sziget Cres és Lošinj. Ma egy híd köti össze a két szigetet.
 
   
Szöveg forrása: croatia.hr
Scroll to Top