Solta, a nyugalom hírvivője/ Horvátország

Kevésbé felkapott Solta a nyugalom hírvivője. Igen szép szigetként még nem érték el a turizmus, és az ipar néha igen hátrányos hatásai, így romlatlan szépségével hódít. Sok helyen megfigyelhetjük a horvát szigetek lakóinak tradicionális életformáját, itt meglátjuk, hogy nem is olyan régen milyen volt Horvátország. Napfelkeltekor a halászok kimennek a tengerre, sok portán pedig házibort készítenek. Ez a gyönyörű nyugodt sziget távol esik az ismert horvát nyüzsgő strandoktól. Aktív pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas. Mérete miatt könnyen körbejárható a nyolc település. Érdemes elidőzni mindegyikben. Ajánljuk a csend a nyugalom és a hullámzó tenger kedvelőinek. Splittől komppal 50 perc alatt érjük el Šolta szigetét egy elég forgalmas tengerszoroson keresztül.  
forrás: feed.croatia.hr

Solta települései a sziget északi oldalán találhatók. A sziget déli oldala meredek sziklás. Itt senki nem él, itt csak elhagyatott öblöket találunk. A legtöbb település megőrizte eredeti dalmát, nyers kőházas stílusát. Egy Solta nyaralás alkalmával érdemes tengerparti településen szállást választani. Javaslatunk Maslinica, Stomorska vagy Necujam. Ezek a települések mind egy-egy öböl mélyén fekvő halászfalvak. A szigetet elsősorban azoknak ajánljuk, akik a nyugodt és természetközeli nyaralást részesítik előnyben. Itt csak a csend és a hullámzó tenger van.

forrás: howfarfromhome.com   A kikötőtől pár perc alatt érünk apartmanjainkhoz, Nečujam falucskába. A borovi erdő szélén találjuk szállásunkat; mini market, pékség, kávázó és egy kis étterem is a közelben van. Az apartmanházban 12 db 4 + 1 – es apartman és 8 db 6 +1 fős apartman található. Mind jól felszerelt konyhával, klímával, televízióval, Wi – Fi – vel, hűtőszekrénnyel. A vendégek ágyneműt és törölközőt is kapnak. Solta legérdekesebb látnivalója Nečujam településen van. Itt található egy hatalmas, apró kavicsos strand, mely egy legendával rendelkezik. A mítosz szerint ez a strand (és az öböl) volt Diokleciánusz császár kedvenc pihenőhelye, menedéke. A strand környékén még ma is felfedezhetők az egykori falmaradványok és a búvárok még ma is találnak római kori edénydarabokat. Solta egyébként a közelmúltig Split egyik külterülete volt.  
    Szöveg forrása: croatia.hr
 
Scroll to Top