Plázsra magyar! - A horvát Adria legszebb strandjai

A szigetek és a tengerpartok Önre várnak. Menedékhelyül szolgálnak a világ gondjai elől. Lehetőséget adnak, hogy megismerje önmagát, és érezze a természetet: hogy frissen fogott halat fogyasszon ebédre, és egy egész öbölben fürödhessen egyedül vagy társaival.

A horvát Adria az igazi választás azoknak, akik múlt emlékeit keresik, a strandokat vagy a magányos tengerparti sétákat kedvelik. Itt biztosan nyugalomra lel az élet viharai után. Az alkonyban felfedezi saját világítótornyát, és rájön, hogy a tengerpart az igazi élettere.

 

Mali Bok, Cres

Cres közismert a rejtett öbleiről és strandjairól, és a Mali Bok egyike a legszebb, idilli öblöknek, melyet magas sziklák vesznek körül. A tenger színe itt a kék szokatlan árnyalatában játszik, és a strandot érintetlen természet veszi körül. A part nehezen megközelíthető, az egyetlen út nehezen járható, de a végére érve minden fáradozás megtérül. A strandon nem érhető el semmiféle plusz tartalom és szolgáltatás, ezért fontos, hogy hozzon magával az egész napra elegendő enni- és innivalót. Ezen kívül természetes árnyék sincs, ezért javasoljuk, hogy hozzon magával napernyőt is. A parton délutánonként és kora este van nagyobb tömeg, így aki csendre és nyugalomra vágyik, azoknak azt javasoljuk, hogy inkább a reggeli órákban látogassanak ki a Mali Bok strandra. Ez a földi paradicsom mindenkit elkápráztat, és a kalandra vágyók kedvelt fürdőhelye.

 

 

Rajska plaža, Lopar, Rab

A Rab sziget sokak szerint a Kvarner-öböl egyik legszebb szigete, de nem csak szépségéről nevezetes, hanem gyönyörű, különleges strandjairól is, ezek közül is kiemelkedik a Lopar település mellett fekvő másfél kilométer hosszú Rajska plaža. Itt előre telepített kék-fehér csíkos napernyős napozóágyakkal, koktélbárral, éttermi, gyerek és szórakozórészleggel várják a strandolókat. A partszakasz rendkívül lassan mélyül, így a szemben levő szigetecskére – kis úszással – akár át is sétálhatunk. Kisgyerekes családok részére kifejezetten ajánlott ez a strand.

 

 

Ručica Beach, Pag

A különleges, kopár sziklákkal körbeölelt Ručica partszakaszon szinte a Holdon érezhetjük magunkat. Nem csak kavicsos, de homokos parton is pihenhetünk. A környék érintetlen, nem látunk hatalmas hoteleket és egyéb vendéglátóipari egységeket. Az adrenalinfüggők még a sziklamászást is gyakorolhatják.

 

 

 

Banja, Dubrovnik

Horvátország déli partján található Dubrovnik, a város, ami nem csak a városnéző turistákat vonzza, hiszen remek strandokkal is büszkélkedhet. Banja Beach a város óvárosától keletre helyezkedik el, Dubrovnik legjobb szállodáinak egy része a kavicsos partja közelében található. A part napernyőkkel, nyugágyakkal, és zuhanyzóval felszerelt öltözőkkel rendelkezik, szinte minden kényelmi szempontot kielégítve. A jet ski és a siklóernyőzés szerelmesei, valamint a vízi sportokat kedvelő, és aktív kikapcsolódásra vágyó turisták is biztosan élvezni fogják az itt eltöltött időt.

 

 

 

Stare stijene Pasjača, Popovići

A strand Popovićiban található Horvátország egyik legdélibb pontján Dubrovnik után. Pasjača egy gyönyörű és rejtett strand a meredek konavloi sziklák aljában. A strandra csak egy hosszú és igen meredek sziklákba vésett lépcsőn lehet lejutni (250m szintkülönbség). A lépcsőn lefelé már érezhetik, hogy ott lent valami meseszép várja önöket, Pasjača lélegzetelállító zord szépsége. A strand ideális fiatalok, romantikus emberek és a rejtőzködni vágyók számára. A tenger itt egyedülállóan tiszta az év minden szakaszába, a part pedig finom kavicsos. A nehéz megközelíthetősége és a zord sziklák miatt itt nagyon ritkán van tömeg, ami nagy előnye ennek a strandnak.

 

 

 

Lokrum, Dubrovnik

Partvonalát festői sziklaívek és barlangok tagolják, délnyugati részén pedig több, strandolásra is alkalmas partszakasz található, s ugyanitt van a tengerrel összeköttetésben álló kis tó, a Holt-tenger is. A sziget lakatlan, de rengeteg látnivalót kínál, és sokat keresik fel egy kirándulás erejéig. A szigeten arborétum, barlang, kolostor romja, és egy sós vizű tó is található. A sziget legmagasabb pontja 96 méter magasan fekszik. Nyaranta rendszeres vízitaxi-járatok kötik össze a dubrovniki régi kikötőt a szigettel, ahova külön belépődíjat is kell fizetni.

 

 

 

Bettina barlang, Dubrovnik

Ha már mindent megnéztél a csodás Dubrovnikban és egészen különlegesre vágysz és lehűtenéd magad a tenger vizében, akkor ez az eldugott part rád vár. Dubrovnik közelében található a Bettina barlang. A hely különlegessége, hogy ide tényleg csak kajakkal vagy kishajóval juthatunk el. A barlang nagyon különleges hely, mivel lehet strandolni benne. A kajakozással egybekötött fürdőzés nem mindennapi kaland. A partszakasz egész végig csillogó, fehér apró kavicsos part, melyet a türkizkék Adria vált fel. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a partra a helyhiány miatt csak korlátozott számú hajó tud kikötni.

 

 

 

Punta Rat, Brela

A Makarska Riviérán, Brelán található, és a világ 10 legszebb strandjai között is szerepel a Forbes magazin szerint. Különlegessége, hogy a kristálytiszta tengervíz mellett sűrű fenyőerdővel van körülvéve. A riviéra ugyanis a Biokovo hegyoldala alatt húzódik, strandja kavicsos, de a tengerbe menet egyre homokosabbá válik. Itt található Brela hivatalos szimbóluma is, egy nagy szikla, mely a tengerből emelkedik ki. Punta Rat úgynevezett „kék zászlós” strand, amelyet a tengervíz és a strand minőségi kínálata miatt ítéltek oda a tengerparti strandoknak.

 

 

 

Dubovica strand, Hvar

A Hvar sziget egyik legszebb kavicsos strandja, ami ugyanazon nevű öbölben fekszik. A szélvédett parton egy nemesi család 17. századi nyári rezidenciája található. A kicsit félreeső strand 8 kilométerre terül el Hvar városától. Lenyűgöző tenger alatti világa miatt a búvárok körében is népszerű.

 

 

 

Lubenice, Cres

Kvarner öböl északnyugati részén járunk a Cres szigeten. Ezt a csodálatos strandot Lubenicénél találjuk.  A Sveti Ivan strand Horvátország egyik jelképe. A lejutás nem egyszerű, de közben gyönyörű panorámában lesz részünk. Ha sikerült leérkeznünk, a gyönyörű és érintetlen természet vár. Érdekességként megjegyeznénk, hogy a Sveti Ivan strand szomszédságában egy Kék barlangot találunk. Érdemes ezt is felkeresni.

 

 

 

Dugi sziget, Sakarun strand

A horvát tengerpart nyugati peremén járunk, a hosszúkás Dugi szigeten. A sziget északnyugati végén Dugi Ratnál, egy hatalmas, lassan mélyülő, lagúnás, homokos tengerpartot találunk, akár egy karibi édenkertben is lehetnénk. Hosszasan be lehet gyalogolni és közben gyönyörködhetünk a csodálatos tenger kékjében és smaragdjában. Fehér homokos tengerpart ideális a kisgyerekes családok számára. Egyszerűen meseszép.

 

 

 

Baška, Vela plaža

Baška strandjai közül a Nagy strand a leghíresebb. Közel két kilométer hosszan nyúlik el a partszakasz. Maga a tenger közepesen lassan mélyül.  Ez a város előtt elhúzódó, hosszú, nagy strand. 1999-óta a Kék zászló minősítéssel rendelkezik, vagyis rendkívül tiszta itt a tenger vize, amit folyamatosan ellenőriznek is. Csak kevesen tudják de a baškai Nagy strand, a horvátországi Kék zászlós strandok mintaképe.

 

 

 

Brač sziget, Bol

Horvátország egyik legszebb és legnépszerűbb strandjához érkeztünk. A Brač sziget nyugati partján járunk, egy aprócska falucskában. Bol az itt található Zlatni rat strandjáról híres. A part vízi sportokra is alkalmas, például kiteszörfözésre vagy búvárkodásra.

 

 

 

Vis sziget, Stiniva strand

Utazzunk el a nyílt tenger és a szigetvilág határába. Itt fekszik a Vis szigetecske, mely egykoron Titó hadi bázisa volt. Vis déli partvonalán található a festői szépségű Stiniva öböl. Horvátország legszebb strandjai közül, ő is egy olyan hely, amit hajóval lényegesen könnyebb felfedezni, mint gyalogosan.

 

 

Kraljičina plaža, Nin

Ninska Laguna strand a történelmi jelentőséggel bíró Nin város mellett helyezkedik. Laguna az egyik legismertebb és legnépszerűbb strand a környéken, a helyiek és turisták kedvenc fürdőzőhelye. Laguna homokos strand, melyről kiváló kilátás nyílik a környező hegyekre és ez is oka népszerűségének. A nin-i Laguna “ Kraljičina plaža” néven is ismert. Ideális gyermekes családoknak sekély tengervíze és meleg hőmérséklete miatt. Gyógynövényekben gazdag strand, ezért gyógyturizmus céljából is érkeznek ide vendégek. A sport kedvelői homokröplabda, kitesurfing, tollaslabda…stb. lehetőségek közül választhatnak.

 

 

 

Moščenićka Draga, Opatija

Igen népszerű strand, ezért azt tanácsoljuk, hogy már a kora reggeli órákban foglalják le helyüket. Béreljen napágyat, napernyőt és élvezze a gyönyörű napsütés és tengervíz nyújtotta örömöket. Ha már nem bírja a forróságot, a strand mögött helyezkedő fenyvesben találhat árnyékot.

Scroll to Top