Marco Polo nyomában, Korčulán / Horvátország

Korčula szigete Horvátország legdélibb csücskében fekszik. Jellemző dalmát sziget mediterrán éghajlattal és növényzettel, kristálytiszta tengerrel, szép öblökkel. Középkori házai között és szűk sikátoraiban andalogva könnyen  vissza tudunk utazni az időben és elképzelni, amikor Marco Polo Korčula város szívében élt. Keressük fel szülőházát és adjuk át magunkat a történelemnek. Gyönyörű természeti környezete az egyik leggyönyörűbb horvát szigetté teszi. Csendes, nyugodt, pihentető sziget, számottevő éjszakai élet nélkül. Itt már az újkőkorban is laktak, majd megjelentek a görögök, a rómaiak, és a velenceiek, mely népek egyedülállóan gazdag kulturális emlékeit sziget-szerte felfedezhetjük.
forrás: Gorjanácz Liána
A sziget szépségét az a legenda is bizonyítja, mely szerint Poszeidón, a tenger istene a gyönyörű Kerkyrának adományozta ezt a szigetet. A sziget nagy részén mediterrán növényzetet találhatunk: ciprusokat, tölgyfákat, fenyőket. Érdemes megemlíteni, hogy az itteni borok kiválóak. Az i.e. 4. században betelepült görögök Korküra melania, azaz fekete Korküra, avagy fekete Korfu néven emlegették a szigetet, a sűrű feketefenyő erdei miatt, és utalva a telepesek otthonára. A sziget fővárosa Korčula város, vagy, ahogy sokan emlegetik “Kis Dubrovnik”. Óvárosának történelmi és kulturális emlékei után érdemes bejárni a változatos domborzatú buja vegetációjú sziget minden zegzugát, mely számos természeti szépséget tartogat. [Best_Wordpress_Gallery id=”108″ gal_title=”Korcula”]  

Érdekességek / látnivalók a környéken:

  • Korčulában található a jelentős tengeri utazó és kereskedő, Kína felfedezője Marco Polo szülőháza Saját feljegyzései alapján az a legvalószínűbb, hogy itt született, még akkor is, ha néhány város ugyancsak a magáénak tudja a felfedezőt. Az biztosra vehető, hogy Marco Polo hosszabb ideig élt Korcula városában.
  • Moreska játék – A sziget hagyományos játéka a Moreska vitézi táncjáték. A Moreska (jelentése: mór) egy eredetileg spanyol, vagy arab táncjáték. A középkorban szinte az összes mediterrán országban űzték, de ma Korčula az egyetlen hely a világon, ahol még mindig látható, a táncjátékot ráadásul valódi kardokkal mutatják be.
  • Szent Márk székesegyház / Sveti Marco – Korčula városában. Egyik fő látnivalója, és legnagyobb épülete Korčula óvárosában, a Fő téren áll. Az 1301-től épített, és a 15. századra elkészült gótikus-reneszánsz Szent Márk katedrális szép szobraival, és Tintoretto oltárképével a sziget egyik szimbóluma.
  • Vela Lukában Korčula -sziget ókori települését tekinthetjük meg, a Vela Spila nevet viselő régi település történelme megelevenedik az ásatások helyén.
  • Hum-hegy – szép kilátóhely a Humon található Forteca, amely egy 19. századi osztrák-magyar erőd volt.
  • A parttól valamivel távolabb lévő, Blato nevű helységben az ókori római település maradványai mellett a román-gót építészeti stílusban épült templom számít a legszebb látnivalónak. Érdemes sétálni egyet a város parkjában is.
  • Vela Luka – Itt található az egyik leghíresebb őskori barlanglakás Európában, több száz méterre a vela lukai öböl felett. A gyógyulni vágyókat termálvízforrások, és a köréjük épült gyógyfürdők is várják Vela Lukán. A hely továbbá búvárparadicsom is.
  •  Vela Lukától hajókirándulás keretében elérhető Proizd sziget Horvátország egyik legjobb, legszebb strandjának, egy igazi paradicsomnak ad helyt. Sziklás part, a kék és a zöld csodálatos árnyalatiban pompázó, rendkívül tiszta víz, és a nyílt tenger látványa jellemzi. Mivel a szigeten kevesen vannak, úgy érezhetjük, mintha a saját szigetünkön fürdenénk.
  • Pupnat –  Korčula városától 12 kilométerre, nyugatra található, hegyek között rejlő Pupnat (ez a tulajdonsága megvédte annak idején a kalózoktól) a sziget legkisebb faluja, és sok korculai kirándulás kiindulópontja. Innen érhető el például az 568 méter magas Klupca, a sziget legmagasabb pontja. Pupnat a Pupnatska Luka öbölről, a sziget egyik legszebb, nyáron igen zsúfolt, kavicsos tengerpartjáról is híres.
 

Szöveg forrásai: adrialin.hu; vilagutazo; utazas-nyaralas.info

Scroll to Top