Ahol először érezhetjük meg a tenger illatát, Kvarner-öböl / Horvátország

Kvarner-öböl ideális célpont lehet minden tengerre vágyó magyarnak. Egyik fő erénye – a közelség – mellett mindenki számára megfelelő nyaralási élményt nyújt. Tengerpartja változatos, a betonos strandtól a homokosig minden előfordul itt. Aki nem bírja a napokig tartó “semmittevést” talál számára megfelelő látnivalót. Könnyen elérhető az Isztria, a Kvarner-öböl szigetei, még a Plitvicei-tavak is kétszáz kilométeren belül vannak.
forrás: pinterest
  Crikvenica Abbázia – a mai Opatija – mellett a Monarchia egyik közkedvelt tengerparti üdülőhelye volt. Crikvenicai Riviéra tulajdonképpen 3 egykor önálló településből állt: Dramalj, Selce és Crikvenica. Ezek mára már teljesen összeépültek. Kb. 25 kilométernyi tengerparti sétánya, romantikus nyáresti séták színhelye lehet. Tengerpartját pálmafák szegélyezik. Helyenként homokos medre kiválóvá teszi a családos üdülésre. Pezsgő éjszakai élete kellemes szórakozást nyújt minden kedves vendég számára. Festőien szép kis városka. Horvátország egyik legnagyobb hajó-kikötője található itt. Gazdag történelmi múlttal. Érdekes, hogy Crikvenica inkább az osztrák nyaralók célpontja volt a monarchia idejében. Már a kezdetektől is jelentős szerepet játszott a város életében a gyógyturizmus. Ez így van a mai napig is, számos szálloda foglalkozik gyógyászati tevékenységgel, és persze a ma már nélkülözhetetlen wellness szolgáltatások teljes palettáját is megtalálhatjuk itt. Crikvenica akváriummal is rendelkezik, amelynek megtekintése kitűnő délelőtti programnak ígérkezik.  A tenger színes és változatos élővilágát figyelhetjük meg a csikóhaltól a minikrokodilon át a cápáig. Szemet gyönyörködtető a víz alatti világ színessége, a tarka halak serege. [Best_Wordpress_Gallery id=”104″ gal_title=”Kvarner-öböl”] forrás: instagram  

Látnivalók a környéken

Érdemes a környéken található látnivalókhoz kirándulást szervezni.
  • Selcéről indul sétahajó Krkre, Vrbnikre és Rabra egyaránt. El lehet innen autókázni a Plitvicei Nemzeti Parkhoz vagy hazafelé menet megállni és megcsodálni e tórendszert. Lehet egy vásárlós napot csinálni Rijekában. A szomszédos Kraljevica városában két magyar történelmi összefüggésű látványosság is van: a Zrínyi palota és a Frangepán kastély. Képzeljük el, amikor 1671-ben a Zrínyi palotában Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc a Habsburgok trónfosztására szövetkezett össze, nagyon eredménytelenül (lefejezték őket).
 
  • Novi Vinodolski / A horvát aranybulla városa
Selce után következő állomásunk Novi Vinodolski. A kisváros egy átlagos tengerparti üdülőhely, viszont történelme annál kiemelkedőbb. A városközpont végén található a XIII. századi Frangepán-kastély. Az épület sarkában egy tizennyolc méteres szépen felújított bástya áll. A kastély a horvát történelem jelentős helyszíne, ugyanis 1288-ban itt alkották meg a Vinodoli Törvénykönyvet, mely a horvát törvényhozás alapja. Az eredeti törvény másolata megtekinthető a kastélyban működő múzeumban.  
  • Kőszegi hősünk szülővárosa – Senj
A Kvarner-öböl legdélebbi városa Senj. A város egy egész keskeny partszakaszra épült, előtte a tenger, mögötte a 698 méter magas Vratnik-hegy. A vadregényes tájra pillantva szinte magától értetődik, hogy a várost egykoron kalózok (boszniai uszkók) lakták, akik igen kellemetlen perceket okoztak a velencei hajósokon és a velencei uralom alá tartozó szigeteknek.A kikötőből a belvároson keresztül sétálva jutunk el Senj legnevezetesebb látnivalójához a Nehaj-várhoz. Az igen masszív várat a XVI században építették, főleg védelmi célokat szolgált. A jó állapotban fennmaradt várat négy bástya szegélyezi, melyek a négy égtáj felé mutatnak. A város szülötte Jurisics Miklós a kőszegi vár hős védője. A híres szülöttnek a város főterén látható mellszobor állít emléket.

szöveg forrása: utikalauz.hu; origo.hu

 
Szöveg forrása: croatia.hr
Scroll to Top