Krk, az Arany Sziget / Horvátország

Krk sziget nem csupán a legnagyobb horvát sziget, hanem turisztikai szempontból a legfejlettebb. Az ókori római elnevezés alapján Krk, az Arany Sziget (Isola Aurea) nevet kapta. A középkorban a horvát írásbeliség fellegvára volt, mígnem napjainkra az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. Kristálytiszta tengervíz, vad romantikus tájak, kellemes városkák, borok, juhsajtok jellemzik a szigetet. A helyi gasztronómiáról is csak felsőfokon beszélhetünk. A helyben termő alapanyagok, a partok mentén fogott halak a legjobb minőségűek.  
forrás: croatia.hr
  Vrbnik (fenti kép): Ez a középkori hangulatú, sziklaszirtre épült város nem csak szép fekvéséről, hanem a világ egyik legkeskenyebb utcájáról is híres. A városka szűk utcái rekordot is döntenek: a Klančić utca éppen eléri a 40 centiméter szélességet: a vékonyabb testalkatúak is csak élével férnek át a sikátoron. A sziklaszirtre épült város borászatáról híres, érdemes felkeresni a panorámateraszt és egy helyi fehér bor társaságában gyönyörködni a kilátásban. A sziget fővárosa Krk város, ami a mai napig őrzi középkorias jellegét, és itt található a Frangepánok vára. Krk városban található a Frangepánok erődítmény jellegű vára, ahonnan a dinasztia irányította a birtokait. A Frangepán-birodalom nem csupán Krk szigetét birtokolta, uradalmuk a szárazföldre is kiterjedt, egészen Senjig. Szálláshelyként azoknak érdemes Krk városát választani, akik szeretik a mozgalmas, nyüzsgő környezetet. A város és közvetlen környezetében találjuk a legnagyobb strand választékot az egész szigeten. A kikötőből sokféle hajóskirándulást tehetünk, pl. Rab-szigetre, a Prvić-szigeten lévő állat- és növényrezervátumba, vagy Goli otok hajdani börtönszigetre.  
forrás: croatia.hr
Baskan (fenti kép) található a sziget egyik legjobb strandja. Két kilométer hosszú, kavicsos strandja csak a gyerekzsivajtól hangos. A szűk utcák árnyékában kedvünkre hűsölhetünk a tenger látványán merengve. Krk sziget keleti végében fekvő Baska nagyon fontos a horvát kultúrtörténet szempontjából: itt fedezték fel a legősibb horvát nyelvemléknek számító táblát, ami 1100-ban már megemlékezett e településről, glagolita írással rótt sorokban. A kopár hegyekkel övezett, kellemes völgyben fekvő falucska ott bújik meg az öböl napsütötte szegletében. Keskeny utcáiban sétálhatunk a hűvös falak között, de a tengerparti sétányról elénk táruló kilátás is csodálatos. Az északi városokban (Malinska, Njivice, Omišalj) főleg az apró-kavicsos és kiépített strandok a jellemzőek, míg a déli városokban (Stara Baška, Baška) a homokos, aprókavicsos strandok a leghíresebbek. [Best_Wordpress_Gallery id=”118″ gal_title=”Krk”] forrás: instagram  

Érdekességek / látnivalók a környéken:

  • Különleges élmény Čižići településnél a Meline nevű iszapstrand. A gyógyhatásúnak mondott iszapban jó muri hemperegni, és vicces, hogy mindenki feketéllik.
  • Biserujka-barlang – Krk északi részén, Rudine mellett található a 110 méter hosszú Biserujka-barlang, ahol a hőmérséklet télen-nyáron egyaránt 10-13 fok között mozog, a páratartalom pedig 80 százalékos. A legenda szerint egy rabló kincsei találhatók a barlangban
  • A Titov híd (krki híd) a világ egyik legnagyobb betonhídja
  • Krk szigetéről sokáig úgy tudták, hogy az Adria legnagyobb szigete, de a folyamatos tengerszint változások miatt, már egyforma méretű a Cres szigettel.
  • Silo partjaitól nem messze elsüllyedt hajó, a Peltastis roncs, amely búváraink egyik közkedvelt merülőhelye. A görög hajó 1968-ban egy viharban süllyedt el. A helyi babona szerint a kapitány szelleme a mai napig a hajón tartózkodik.
 
 
Szöveg forrása: Horváth Tibor: Horvátország
Scroll to Top