Brač, a hófehér mészkő hazája / Horvátország

Miért Brač sziget a hófehér mészkő hazája? Kezdjük kalandozásainkat először is egy érdekességgel: Brač híres az ókor óta fejtett fehér mészkőjéről, melyet a washingtoni Fehér ház, a berlini Reichstag, a spliti Diocletianus-palota, a trogiri székesegyház, a bécsi parlament és az itáliai Velence több palotájához is használtak. A legtöbb horvát szigethez hasonlóan Brač is felejthetetlen élményt nyújt: élvezhetjük a kellemes napsütést, fürödhetünk a kristálytiszta tengerben, gyönyörködhetünk a természet ajándékaiban. A sziget számos különböző települése mind-mind mást nyújt, így a csendes pihenésre, a bulikra, és a kirándulásokra vágyók is megtalálják a kedvenc helyüket. A Spliti-öböl keleti oldalán található sziget történelmét leginkább barlangjai, szakrális emlékei, templomai és kolostorai révén ismerhetjük meg.
forrás: askbeach.com
  A sziget felfedezésének az egyik legjobb, legpraktikusabb ráadásul környezetbarát módja, ha biciklire szállunk. Remek terepen, jelentős szintkülönbségeket magunk mögött hagyva, dús adriai levegőn kerekezhetünk. Bol a pezsgő éjszakai életen, a különleges és gyönyörű Zlatni raton, a csodás, mediterrán környezeten kívül értékes műemlékeket is kínál. Az Adriai tenger egyik legszebb strandja, a szó szerint kristálytiszta vizű Zlatni rat is itt van, mely szépsége a Bol fölé magasodó Vidova Goráról még jobban látszik. A Zlatni rat gyakorlatilag egy tengerbe benyúló földnyelv, egy fenyőerdővel körülvett természeti park, amely a hullámzás, és a tengeri áramlatok következtében hónapról hónapra változtatja a formáját. A part kavicsos, van naturista része is. Horvátország egyik legjobb szörfözési célpontja is, ahol merülésre, kajakozásra, wakeboardozásra, vízisízésre, jet skizésre is lehetőség van. Egy igazi vízisport paradicsom. Sutivantól 3 kilométerre nyugatra, Milna felé, egy fenyőerdő közepén, 12 ezer négyzetméteren terül el a sutivani természeti park, amely akár egy egész napos családi kikapcsolódás lehet egy borúsabb napon. A parkban gyönyörködhetünk a természet szépségeiben, különböző sportokat űzhetünk, pl. kosárlabda, strandfoci, bowling, vagy strandröplabda, akár este is, mikor már kellemesen hűvös van, hisz a pályák kivilágítottak. A gyermekek számára pompás játszótereket is alakítottak itt ki. A parkban 20 állatfajjal találkozhatnak az érdeklődők, például pávákkal, fácánokkal, pulykákkal, több galambfajjal, szárnyasokkal, kacsákkal, a vadabbak közül pedig muflonokkal, szarvasokkal, struccokkal, és vaddisznókkal.   [Best_Wordpress_Gallery id=”112″ gal_title=”Brac”] forrás: instagram

Érdekességek / látnivalók a környéken:

  • Bol – a falu keleti szélén, egy kis félszigeten álló, 1475-ös dominikánus kolostorban ma egy különleges botanikus kert, és múzeum található. A múzeumban barokk festményeket és őskori, valamint ókori régészeti leleteket csodálhatunk meg.
  • Érdekesség, hogy Wiston Churchill fia itt vesztette életét, amikor helyi katonáknak segített
  • Sárkánybarlang – Drakonjina špilja / Zmajeva pećina – 15. századi templom, és paplak volt. A templomban különböző domborművek találhatók, köztük egy sárkányé, ezért is hívják Sárkánybarlangnak a helyet. Ezeket a domborműveket remete szerzetesek vésték a falakba, amíg a törökök elől rejtőzködtek a barlangban.
  • Pucisca  –   Brač második legnagyobb településéről való a híres Brač szigeti fehér mészkő, melyet a washingtoni Fehér Házba is beépítettek. Itt ma is dolgoznak a kőfejtők, a kőfejtő látogatható. Kifejezetten gyönyörű falu.
  • Škrip – A kultúra kedvelőinek „kötelező” felkeresni a Škrip városában lévő Örökség Múzeumot, valamint a boli domonkos kolostort, ami egy Tintoretto festménnyel is büszkélkedhet. A falu olívaolaj-múzeuma is itt található.
  • Gornji Humac egy középkori falu, melynek kuriózuma a híres korabeli fogadó, mely a mai napig is épen maradt.
  • Postira falu – itt készítik a híres postirai halkonzerveket és innen viszik hajókkal Milnára a nagy tengerjáróhajókra.
    Hazafelé menet útba ejthető még a csodálatos Krka Nemzeti Park, amit egyszer meg kell nézni. Érdekessége, hogy a Plitvicei-tavaktól eltérően itt a vízesések alatt fürödhetünk. Érdemes megnézni Nin óhorvát templomocskáit és Knin középkori erődjét., persze attól függ merre is indulunk haza. Slit városa kihagyhatatlan látnivaló. Az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai település Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi műemlékegyüttes a hetvenes évek óta áll az UNESCO védnöksége alatt. Látogassuk meg a Nini Gergely (Ninski Grgur) IX. századi püspök szobrát és ragadja meg a nagy lábujját, mely szerencsét fog hozni és álmait valóra váltja. Ninski Grgur hét méter magas szobrát Ivan Meštrović készítette, az Aranykapu előtt található a Diokleciánusz palota északi oldalán.  
 
Scroll to Top