Gyöngyszemként ragyog az Adria kék tengerében, Rab / Horvátország

Úgy tartják, ez az a sziget, amely a legtöbb homokos stranddal rendelkezik, így igazi gyöngyszemként ragyog az Adria kék tengerében Rab.  Vad és csipkézett partvidékének köszönhetően a szigeten számos gyönyörű, úszásra alkalmas öböl található, különösen a Kalifront- és a Lopar-félszigeten. Rab városa a sziget központja, amely a Fumia-öböl partján helyezkedik el az északnyugati parton. A város érdekessége, hogy óvárosa három utcából áll, illetve az ezeket összekötő lépcsős sikátorokból. Csodálatos környezete, szép strandjai, és középkori fesztiváljai az egyik legnépszerűbb horvát szigetté tették Rabot, amely ma egy nyaralási, és wellness “oázis”, és egyben a nudista strandolás úttörője.
forrás: croatia.hr
Rab gyönyörű természeti adottságairól is ismert. Egyik büszkesége a Rab óvárosában található csodás Komrcar park, Horvátország egyik legszebb parkja. A parkban megpihenni idillikus élményt kínál: hűsölhetünk a magas fák árnyékában, és élvezhetjük a babérok, és a fenyők illatát. Rab városától 10 km-re, a Pudarica nevű homokos strandon van a Rab sziget első tengerparti klubja, Horvátország egyik legpörgősebb helye a Santos Beach Club, így ez a strand a fiatalok kedvence. A klubba Rab városból minibuszok közlekednek. Rab óvárosában pedig a San Antonio Club, a másik bulistrand található. Lopar település a horvátországi Rab szigeten. A sziget fővárosától 13 km-re északra, a sziget északi felében található. Lopar a sziget legelszigeteltebb települése. Ezt ellensúlyozza a kiváló környezete, a 22 homokos strandja, a kellemes klímát biztosító fenyőerdők – ezek tették a gyermekes turisták kedvelt célpontjává. Legnagyobb és legismertebb strandja a 1,5 km hosszú (és nagyon sekély – akár 500 m-re is „begyalogolhatunk” úszás nélkül) Paradicsom-strand (Rajska plaža), mely mellett egy kiterjedt idegenforgalmi komplexum (Turistično naselje San Marino) található, szállodákkal, kempinggel, sportolási lehetőséggel. [Best_Wordpress_Gallery id=”116″ gal_title=”Rab”] Kampor Kampor az öreg halászfaluk rajongóit rabul ejti, bár a 2010-es évektől már nem igaz az a sok helyen írt információ, hogy halászfalu jellege van. Régi kőházak, megművelt gyümölcsösök, és halászemberek igazi mediterrán atmoszférát adnak e településnek. A vendégek mindig friss gyümölcsre, zöldségre, és frissen kifogott halra számíthatnak. Az 1000 fős települést csodálatos zöld környezete, a Dundo erdővel, kék tengervize, és leírhatatlan szépségű öblei még idillikusabbá teszik. Kifejezetten csendes, védett öbölben található település. A strand itt is homokos.  

Érdekességek / Látnivalók a környéken:

  • A San Marino-öböllel szemben van egy kis sziget, Lukovac. Érdemes úszva átmenni a szigetre és a dombjának tetejéről visszanézni az öböl szép panorámájára. A környéken egyébként több ilyen kicsi sziget van, pl. a Goli-otok, Grgur és Školjić – ezeket is nagy élmény felfedezni.
  • Loparból származik a i. sz. 4. században itt született Szent Marin kőfaragó, az Olaszországban található San Marino egyik megalapítója is.
  • A sziget eredeti neve Arba volt (jelentése “sötét, erdővel borított”), melyet az itt élő liburniai törzsek adták a szigetnek
  • Goli otok – A sziget kegyetlen börtönéről, munkatáboráról híres. Az Osztrák-Magyar Monarchia az I. világháború idején ide száműzött számos orosz hadifoglyot. 1949-től 1956-ig pedig az egész sziget nagybiztonságú börtönként működött.
 
  Szöveg forrása: Horváth Tibor: Horvátország
Scroll to Top