Dalmácia királynője, Hvar / Horvátország

A szigetet méltán nevezik Dalmácia királynőjének, hiszen ez az Adria legnaposabb szigete, továbbá a velencei fennhatóságnak itt maradtak meg leginkább a nyomai. A legenda szerint, amikor Isten elosztotta a földet, a horvátokról elfeledkezett, ezért belenyúlt a zsákjába, és odadobott nekik egy halom gyöngyöt. Így jöttek létre a horvát szigetek. Hvar szigete már a csiszolt kőkorszak óta lakott hely. Türkizkék öblök, a zöldellő pínea fenyők, szőlősök, olívaligetek csodálatos egyvelege.  A Hvar szigetén rengeteg a felfedezésre váró érdekesség. A táj szépségei közé tartozik a Sveti Nikola, a szigeten áthúzódó hegygerinc. A sziget északi részét a termékeny Velo Polje síkság uralja, partvidékét kis öblök és tengernyelvek szabdalják. A sziget belsejében a legtöbb falu itt épült, szőlőt, olajbogyót, fügét és egyéb gyümölcsöket termesztenek.
forrás: croatiaweek.com
Természeti szépségei mellett Hvar történelme is figyelemre méltó: itt találhatók a velencei építészet egyik legjobban megmaradt példái, és Horvátország legidősebb, és egész Európa egyik legrégibb települése (Stari Grad). Horvátország egyik legszebb, és legromantikusabb szigetét, Dalmácia királynőjét mindig érdemes felkeresni. Szórakozási, és kulturális lehetőséget, és gasztronómiai élményekben sem szűkölködik Hvar, a legnemesebb borok kóstolhatók itt. Híres bor a Zlatan Pavac, a sziget remek vörösbora. Hvar szórakozóhelyeiről és pezsgő éjszakai életéről is ismert, világhírnevét az olyan felkapott kluboknak köszönheti, mint a felső tízezer által favorizált Carpe Diem, Club Veneranda, Beach bar Hula Hula, Nautica bar, Kiva bar, Splash Beach bar és Vertigo klub. A partmenti turisztikailag fejlett helyek ellenpontjaként a sziget belsejében Hvar egy másik arcát fedezhetjük fel. Ez a jellegzetes vidéki architektúrájú, apró terekkel, kacskaringós sikátorokkal, kőházakkal, apró udvarokkal és domináns templomharangokkal csábító kis falvak elbűvölő világa. 20 kilométeres körzetben sorjáznak Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj és Dol települések. [Best_Wordpress_Gallery id=”99″ gal_title=”Hvar”] forrás: instagram   Látnivalók:
  • Hvar városában a Spanjola-erőd / Fotrica – Az erőd a 16. században épült, a puskapor-raktár felrobbanása után 1579-ben restaurálták
  • Stjepan katedrális – Hvar városának főterén áll; A háromhajós katedrálisnak 11 barokk oltára van, melyek közül többet is velencei művészek készítettek. A Benedrendi-kolostor múzeumával a 17. században épült. Az agavé csipke készítéséről vált világhírűvé, melynek hagyományát a mai napig ápolják.
  • Hvar városában 1612-ben épült meg Európa egyik legrégebbi közszínháza.
  • Loggia, és óratorony – A loggiát 1571-ben a törökök lerombolták, majd újjáépítették. 1868 óta kávéházként működik. A loggia, és az óratorony mára a Hotel Palace részeivé váltak.
  • Pakleni-szigetek – Hvar településével szemben 20 kicsi, romantikus szigetecske található, amelyeken számos gyönyörű, romantikus strand, különleges sziklák, és középkori házak találhatók
  • Stari Grad – Horvátország legrégebbi, és Európa egyik első települése
  • Trvdalj (vagy Hektorovic-kúria) – Stari Grad fő látnivalója a az 1520-as Trvdalj, amely egy varázslatos palota, kerttel (melynek ékessége egy több mint százéves magnóliafa), és tengervízzel feltöltött halastóval. Közel hozzá a 16. századi Sveti Rok-templom, és az 1482-ben alapított domonkos-kolostor áll.
  • Vrboska – Számos hídja miatt Vrboskát „kis Velencének” is nevezik
  • Stari Grad-i síkság – Az adriai szigetek legnagyobb és legtermékenyebb földdarabjahatkilométer hosszan terül el a Vrboska-öböltől a Stari Grad-i-öbölig. Az UNESCO 2008-ban vette fel a Világörökségi kincsek közé. A síkságot a görögök mértani pontosságú parcellákra osztották fel, melyeket szárazfalakkal határoltak, s ez az eljárás a görög kultúra Földközi-tengeri térségének egyik legnagyszerűbb alkotása
    Sveta Nedjelja Horvátország egy egészen aprócska települése.Sveti Nikola árnyékában fekszik egy sziklatömbön. A város elnevezése igen érdekes, Sveta Nedjelja ugyanis annyit jelent horvátul: Szent Vasárnap. A 150 fős falucska egy domboldalban helyezkedik el. Fő látnivaló és egyben az egyik megélhetési forrás a szőlőtermelés, borkészítés. Mivel egy lankás, déli fekvésű domboldalról van szó, így jó hosszan megérnek az itt termesztett szőlőszemek. Horvátország egyik legfinomabb és legelismertebb borfajtáját is itt termesztik, a vörös plavac bort.  
Szöveg forrása: utikalauz.hu; origo.hu
Scroll to Top