Fogadd meg!

7 hasznos tanács mielőtt síelni indulnánk

Megfogadtad, hogy 2024-ben ha törik, ha szakad még ezen a télen sílécre állsz?

Csak támogatni tudjuk a döntést! Mi is minden évben szívesen töltünk a hófödte hegycsúcsok között, a friss levegőn a szabad időnket. A pihenéshez, még ha csúszás adta szabadság érzése is párosul, akkor kár lenne kihagyni. Mivel belevágni egy teljesen új sportba sosem egyszerű, összegyűjtöttük a leghasznosabb tippjeinket teljesen kezdő síelőknek és találtok egy síelés ellenőrző listát a poszt végén.

1 / Sípálya kiválasztása

Kezdő síelőként olyan helyre tervezz utazást, ami a tudásszintednek megfelelő, és persze ne a legtávolabbi úticélt válaszd először!

2 / Időszak kiválasztása

Tervezéskor kiemelten figyelj a főszezonokra. A főszezon a karácsonyi ünnepektől március közepéig tart, és a február az abszolút csúcs, ezért ilyenkor készülni kell arra, hogy jobban a zsebedbe kell nyúlni. Ha Kopaonikra (Szerbia) vagy Jahorinára (Bosznia-Herecgovina) esik a választás, akkor érdemes a fejben tartani, hogy náluk a karácsony januárban van, így január végén már nincsenek annyian. Tanuláshoz sokan a januárt és a decembert ajánlják, persze az év utolsó hónapjában érdemes tájékozódni a hóviszonyokról.

3 / Hova foglaljak? Apartman vagy szálloda? Pályaszállás vagy kocsikázás?

Ha a bérletárakat nézzük, akkor Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Bosznia a legolcsóbb. Szállások közül van aki az apartmant preferálja, van, aki a szállodát ellátással. A pályaszállások valóban drágábbak, de számolj azzal, ha messzebb foglalsz szállást a sípályától, akkor a távoli elhelyezés miatt buszozni vagy kocsikázni kell minden nap és a helyi napi parkolódíjat is bele kell számolni a költségvetésbe. Ha véletlenül otthagytuk a szálláson a gyerek kesztyűjét, akkor fordulhatunk vissza félúton és bosszankodhatunk. Ha apartmant választunk a helyi vásárlások viszonylag pénztárcabarát megoldások, így nem kell külön az autót megrakni élelemmel itthon

4 / Ne hagyd az utolsó előtti pillanatokra a szükséges dolgok beszerzését!

Járj utána annak, hogy mi vár rátok az úti célnál, így nem ér majd meglepetés sem. Gondolj például arra, hogy sok országban kötelező a téli gumi használata november 1-től április 1-ig, és a rendőrség büntet is, ha valaki nem tartja be ezt a szabályt. Nézd meg a kiválasztott sípálya árait, foglalj időben szállást, szerezd be a szükséges cuccokat, és persze: köss balesetbiztosítást!

5 /Gondoskodj az optimális sífelszerelés beszerzéséről.

Egyrészt olyan sílécet válassz, ami megfelel a tudásszintednek, másrészt olyan ruhát viselj, ami illeszkedik az időjárási viszonyokhoz. A két legnagyobb ellenséged a sérülés és a hideg, de fel kell készülni napsütésre és a szélre is.

6 / Ne csinálj felesleges kiadást!

Amennyiben most próbálod ki magad először a havas lejtőkön, nem kell azonnal vadiúj és méregdrága cuccokat venned, hiszen az első néhány alkalommal a kölcsönzés is kiváló opció.  Ha megtetszik a sport, akkor érdemes bevásárolnod. Ami fontos: a bukósisak kötelező, a kesztyű nemcsak a hideg ellen véd, és jól jöhet még a gerinc- és fenékvédő is, mert ezek is csökkentik a sérüléseket vagy azok súlyosságát. A felszerelés sérülésmentes legyen. Ez a link segít abban, hogy megfelelő felszerelést válaszd!

7 / Készüljünk fel jó előre testben és lélekben.

Kezdő síelőként / boardosként ne sajnáljuk a pénzt profi oktatóra. A síelés / boardozás egy csodás sport, a jó társaság, a gyönyörű környezet miatt nem is érzi az ember, hogy lesiklás közben amúgy keményen edz – sokkal inkább önfeledt szórakozás. Na de nem a legelején! Az első napok kemények tudnak lenni, a sícipő szorít, a hosszú lécek bizonytalanná teszik a testtartást, és nagyon kell koncentrálni, hogy az oktató után tudjuk csinálni a feladatokat. Ráadásul, az ember eleinte jóval gyakrabban találkozik a havas talajjal, mint azt szeretné. Testben: Rengeteget segít az első napokban, ha fitten, felkészült lábizmokkal vágunk neki a tanulásnak. Így csak az adott sport alapjait kell oktatónktól elsajátítanunk – az első napokban ennyi kihívás épp elég. Megfelelő állóképesség híján viszont jóval nehezebb dolgunk lesz. Alapozó edzés nélkül, egyenesen a kanapéról a terepre érkezve komoly megrázkódtatás lesz végigküzdeni az első napokat. Ne hagyd ki az előedzést, és legyen tudatos a felkészülésed. Ez nem humbug, hanem fontos tanács, hiszen a síszezonra nemcsak a pénztárcát, hanem a testedet is fel kell készíteni. Hozzáértők szerint már 1-1,5 hónappal hamarabb el kell kezdeni az edzést, ami lehet futás, kerékpározás, vagy minden olyan gyakorlat, ami edzi a törzs és a láb izmait. Ha van rá lehetőséged, akkor gyakorolj indulás előtt a hazai pályákon.

7 / Ne feledkezz meg az autó műszaki felkészítéséről!

Mindig nézesd át a kocsit indulás előtt, mert külföldi úton lerobbanni nem jó kikapcsolódási forma, plusz a stressz-szintednek sem tesz jót, ha így indul vagy végződik a jól megérdemelt kikapcsolódás. A hosszabb utak és a tartós igénybevétel miatt nagyobb az esélye a lerobbanásnak. Figyelj a gumiabroncs állapotára és a guminyomásra, vizsgáltasd meg egy szervizben a fékbetétek és a világító berendezések állapotát, valamint ellenőrizd át a motorolaj, a váltóolaj, a fékfolyadék és a hűtőfolyadék szintjét is.

7 / Tervezd meg az utat!

 Jó ha van navigáció, de bármikor elmehet a jel, és akkor ott fogsz állni egy teljesen ismeretlen helyen. Mindig legyen nálad autóstérkép; nézz utána, hogy hol kell fizetni (pályamatricát venni), és hogy milyenek a regionális klíma- és útviszonyok. Nem árt, ha van egy útvonalterved tankolási pontokkal, és írd fel magadnak a

  • a segélyvonalak
  • a biztosítótársaságod
  • konzulátus vagy nagykövetség
  • és a banki ügyfélszolgálat telefonszámát.

Csekkold le a check listát

Scroll to Top